icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Facebook-lek: privacy van gebruikers geschaad

Je gegevens blijken niet altijd veilig te zijn bij Facebook. Gegevens over de bel- en sms-geschiedenis zijn uit sommige Android telefoons gegrist. Dit gaat te ver.

Inge Piek

Inge Piek , Campagneleider Bijgewerkt op:30 maart 2018

facebook-privacy-zonderwaarschuwing

Update 11 april 2018

Je kunt op Facebook controleren of je gegevens zijn gelekt naar Cambridge Analytica. Facebook blijkt niet de informatie over deze 'lekken' op je tijdlijn te hebben gezet, maar mensen die gedupeerd zijn, zullen daarover wel een waarschuwing ontvangen.

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, werd op 10 april 2018 verhoord door de Amerikaanse Senaat. De topman van Facebook kreeg veel vragen en kon ze niet allemaal beantwoorden. Op een flink aantal vragen verklaarde hij dat dit uitgezocht moest worden door zijn team. 

Hij gaf bijvoorbeeld geen antwoorden op de vragen of:

  • ook andere bedrijven de gegevens van Facebookgebruikers hadden misbruikt (zoals Cambridge Analytica dat heeft gedaan);
  • Facebook ook niet-Facebookgebruikers volgt.

Dat Facebook ook niet-gebruikers volgt met cookies is bekend, dus kan zijn dat Zuckerberg om juridische gegevens geen antwoord gaf. 

Verwijderen gegevens

Zuckerberg sprak uit dat je gegevens van Facebook écht verwijderd worden als je ze verwijdert, terwijl Max Schrems al enkele jaren geleden had ontdekt dat dat niet altijd gebeurde.

Wij vonden de ontwijkende antwoorden opvallend en teleurstellend. Ook viel het op dat Facebook privacy alleen uitlegt als welke content jij deelt (en met wie) - en niet over welke gegevens jij (vaak zonder het te weten) met Facebook deelt.

Update 5 april 2018

Facebook heeft op 4 april een uitleg gegeven met de eerste onderzoeksresultaten. In de uitleg staat onder meer dat gebruik van Facebookinformatie in het vervolg alleen mogelijk wordt voor bedrijven die door Facebook zijn 'goedgekeurd' en bepaalde persoonlijke informatie, zoals religie-, politieke of gezondheidsinformatie, wordt voor deze bedrijven afgeschermd. Facebook gaat alle logs met berichten die ouder zijn dan een jaar verwijderen en alleen noodzakelijk informatie wordt geüpload. De tijdstippen van telefoontjes worden bijvoorbeeld niet langer opgeslagen; de inhoud van berichten werd al niet meer bewaard.

Maandag 9 april komt een link bovenin je Facebook tijdlijn te staan waarmee je kunt zien welke apps je gebruikt. Hierbij komt ook te staan of je informatie is gedeeld met Cambridge Analytica.

De informatie onder 'recente Facebook-problemen' hierboven is bijgewerkt met het geschatte aantal gedupeerde Nederlanders, waarover de NOS bericht.

Recente Facebook-problemen

Dat Facebook veel over je weet, is niet nieuw. Toch zijn we geschrokken van het nieuws van de laatste weken. Wat is er aan de hand en wat zijn de problemen?

  1. Het politieke adviesbureau Cambridge Analytica gebruikte de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers zonder hun medeweten (of toestemming) voor hun eigen bedrijf en verdiende daar geld mee. Dit was een heel ander doel dan waarvoor die Facebook-gebruikers hun gegevens met Facebook hadden gedeeld. Er zijn verschillende soorten gegevens gebruikt, zoals naam, woonplaats, foto's en vriendenlijsten. Cambridge Analytica gebruikte die gegevens bijvoorbeeld voor het maken van profielen. Het schandaal betreft met name Amerikaanse Facebook-gebruikers. Volgens bericht van de NOS zijn mogelijk tot 90.000 Nederlanders getroffen.
  2. Door een oude instelling kon Facebook niet alleen in Facebookberichten (of in berichten in Facebook Messenger) meekijken, maar ook in de belgeschiedenis en in de sms'berichten van ‘gewoon’ je telefoon. Deze informatie werd door Facebook opgeslagen.

Dit moet stoppen!

Facebook wist al eerder dat de gegevens van gebruikers door Cambridge Analytica konden worden gebruikt, maar deed hier te weinig aan en hield dit onder de pet. We dringen bij Facebook aan op het volgende:

  1. Geef openheid van zaken. We willen weten of ook Nederlanders de dupe zijn van misbruik van gegevens door andere bedrijven, zoals Cambridge Analytica dat kon doen. Ook moet Facebook uitleggen wat het gaat doen om gebruikers in de toekomst te beschermen tegen soortgelijke incidenten.
  2. Stop met het te makkelijk uit handen geven van persoonsgegevens van Facebook-gebruikers aan andere partijen.
  3. Help consumenten met het verwijderen van gegevens als die consumenten dat willen. Mensen hebben er natuurlijk problemen mee als bepaalde informatie uit persoonlijke berichten in de berg van Facebookgegevens terecht is gekomen. 

Volgens onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (de privacytoezichthouder) uit 2017 handelde Facebook in strijd met de Nederlandse privacywetgeving. Volgens ons geldt dat zeker ook voor deze recente privacyschendingen. De toezichthouder zegt de nieuwe problemen onder de aandacht te hebben en de ontwikkelingen nauwgezet te volgen. Onze Europese zusterorganisatie BEUC heeft vragen gesteld aan de artikel 29-werkgroep, een groep van Europese toezichthouders.

Reactie Facebook

In een reactie laat Facebook weten dat er geen sprake was van een Android-lek; Facebook heeft voor het uploaden van bel- en tekstgeschiedenis om toestemming gevraagd en dit gebeurde ook in oude versies van Android. Facebook legt verder uit hoe je kunt aanpassen welke informatie zichtbaar is op je tijdlijn. En je kunt achteraf aanpassingen doen voor het delen van informatie met apps.

Facebook heeft beloofd om nog met het volgende te komen:

  1. Resultaten van een onderzoek van henzelf over het misbruik van Facebook gegevens, zoals Cambridge Analytica dat deed en mogelijk ook andere bedrijven hebben gedaan.
  2. Verdere maatregelen om te voorkomen dat bedrijven, die je voor hun diensten laten inloggen met je Facebookaccount, daarmee teveel van jouw Facebookgegevens ter beschikking krijgen. Cambridge Analytica kreeg de informatie namelijk via deze 'toegang'. In 2014 beperkte Facebook de mogelijkheden voor dit soort gebruik van Facebookgegevens door derden. Facebook gaat dit nu verder beveiligen.
  3. Informatie over hoe je je gegevens kunt wissen. Facebook is hier nog mee bezig.

Ja, houd mij op de hoogte van de actie 'Zeker Online'

Vul hieronder je e-mailadres in.

We zullen je mailadres alleen gebruiken voor berichten over dit thema, maximaal 8 keer keer per jaar. Afmelden kan in de nieuwsbrief zelf. Lees in onze Privacyverklaring meer over hoe de Consumentenbond omgaat met persoonsgegevens.

Voer een geldig e-mailadres in a.u.b.

Bedankt voor je inschrijving

Lees ook: