icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stop misbruik van je gegevens met deze tips

Als bedrijven je gegevens eenmaal hebben, doen ze er soms andere dingen mee dan jij wilt. Met onze tips stop je ongewenste reclame in de brievenbus, verkooptelefoontjes en andere ongewenste zaken.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:28 februari 2018

nee-nee-sticker

Reclamepost stoppen 

Heb je per ongeluk een keer aan bedrijven als PostNL toestemming gegeven om reclamepost van derde partijen te ontvangen (bijvoorbeeld via de PostNL Verhuisservice) dan kun je die reclame ook op je deurmat verwachten. Denk aan brieven van Vriendenloterij of Promovendum. Zulke geadresseerde reclamepost wordt ondanks een nee-nee-sticker (of ja-nee-sticker) bezorgd, meestal tegen je zin. Zulke reclamepost kun je blokkeren op Postfilter.nl. Het kan wel enige weken duren voor de blokkade actief is. 

Maak je gebruik van de PostNL Verhuisservice en heb je per ongeluk toestemming gegeven voor het delen van je gegevens (want je had een ‘weggestopt’ vinkje niet weggehaald)? Dan mag je PostNL opdragen helemaal te stoppen met het verwerken van je gegevens. De oproep geldt ook voor alle derde partijen aan wie PostNL de gegevens heeft verstrekt. Hiervoor geven wij instructies inclusief een te downloaden voorbeeldbrief.

Let op: bedrijven waar je ooit (echt) klant bent geweest mogen jou reclamepost sturen, ondanks een actief postfilter en een sticker bij je brievenbus. Zulke post kun je alleen stoppen door het bedrijf een brief te sturen waarin je bezwaar maakt tegen de zendingen. Zie onze uitleg over de regels rond reclamepost inclusief een te downloaden voorbeeldbrief.  

Tip: ja-nee- of nee-nee-sticker

Met een ja-nee- of nee-nee-sticker stop je effectief de ongeadresseerde reclamefolders. Gratis op te halen bij je gemeente of te bestellen op Milieucentraal.nl. Dat scheelt per maand kilo’s bedrukt papier.

Telemarketing stoppen

Er zijn bedrijven die je rond etenstijd kunnen gaan bellen met ‘geweldige aanbiedingen’. Stop zulke ongewenste telemarketing door je eenmaal aan te melden bij het bel-me-niet-register. Ook hier kan het weer enige weken duren voor het filter actief is. 

Let op: een bedrijf waarbij je (ooit) klant bent geweest, mag je altijd bellen met aanbiedingen, ook als je bij het bel-me-niet-register bent ingeschreven. Je kunt aan de medewerker die belt wel laten weten dat je niet meer gebeld wilt worden met een beroep op ‘het recht van verzet’. Het bedrijf mag je dan in de toekomst niet meer bellen. 

Ook Consuwijzer (een overheidsloket) geeft tips hoe je verkooptelefoontjes kunt stoppen

Bellende boeven

Let op: het gebeurt wel eens dat ‘boeven’ bellen. Die smeren je dan een betaald, doorlopend abonnement aan, zoals Shoppendoejezo. Dit zijn bedrijven waar je waarschijnlijk niet eerder zaken mee hebt gedaan en bij dit soort telefoontjes kun je beter direct ophangen. 

Reclamemailtjes stoppen

Een andere narigheid is spam. Dit is ongevraagde reclamemail. Sommige reclamemail mag een bedrijf versturen: als je ooit klant bent geweest bij een bedrijf mag dit bedrijf jou aanbiedingen sturen. Dan moet je daar wel toestemming voor hebben gegeven op het moment dat je jouw e-mailadres aan het bedrijf verstrekte. En in elke reclamemail moet een uitschrijfmogelijkheid zijn (een linkje) voor het stoppen van dit soort mails. Ook moeten de aanbiedingen te maken hebben met de dienst waarvoor je de gegevens aanvankelijk verstrekte. Een computerwinkel mag je niet ineens concertaanbiedingen gaan mailen. 

ConsuWijzer vertelt meer over de regels rond reclamemail

Let op met valse aanbiedingen of gevaarlijke linkjes!

Je kunt je bij reclamemail van bedrijven - waar je ooit zaken mee hebt gedaan - altijd uitschrijven. Maar er is ook een categorie ‘wilde spam’ waarbij spammers lukraak e-mails versturen naar miljoenen e-mailadressen. Een deel van die spammails is echt crimineel. Het gaat dan om valse aanbiedingen (bijvoorbeeld van winnende loten) of van hackers die gevaarlijke linkjes in hun mailtjes zetten. Klik je op zo'n link dan installeer je kwaadaardige software, bijvoorbeeld ransomware.

Klik dus niet zomaar op linkjes in mailtjes van bedrijven. Als je een aanbieding wilt bekijken van een bedrijf, surf dan zelf naar de website van dat bedrijf en zoek daar de aanbieding op.

Oproep: meld je datagraaier

Heb jij een ervaring met een bedrijf dat jouw gegevens voor een heel ander doel gebruikt dan logisch is? Je gegevens worden bijvoorbeeld gedeeld met allerlei derde partijen? Meld deze ervaring dan bij ons meldpunt op: datagraaier@consumentenbond.nl

Lees ook: