icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voedingsapps niet altijd gezond voor je privacy

Uit ons onderzoek naar de privacyvoorwaarden van voedingsapps blijkt dat sommige apps jouw persoonlijke gegevens voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. 

Inge Piek

Inge Piek , Campagneleider Gepubliceerd op:2 november 2018

privacy-voedingsapps-telefoon

Bescherm je privacy. Gebruik deze apps niet.

In een voedingsapp kun je zeer persoonlijke gegevens invullen, zoals je gewicht, voedingspatroon en zelfs hoeveel alcohol je drinkt. Maar sommige bedrijven achter deze apps kunnen deze informatie delen met andere partijen, zodat die bijvoorbeeld gericht advertenties kunnen tonen. 87% van de deelnemers aan onze enquête vindt dit (heel erg) onacceptabel. Volgens de privacywet mag dit ook niet zomaar. Toch zeggen de bedrijven in hun privacyvoorwaarden dat ze dit kunnen doen. 

We hebben opmerkingen op de privacyvoorwaarden van 3 door ons onderzochte voedingsapps. Per app leggen we uit wat aan de hand is. We hebben de fabrikanten hierover vragen gesteld, maar concrete antwoorden blijven uit. Daarom is ons advies: wil je een voedingsapp gebruiken en vind je privacy belangrijk? Kies dan niet voor onderstaande apps.

MyFitnessPal 

myfitnesspall-appDe app MyFitnessPal deelt ‘persoonlijke informatie met andere partijen voor advertentiedoeleinden'. Het bedrijf doet dit zonder specifieke toestemming. MyFitnessPal laat in een reactie weten dat ze gegevens van Europese gebruikers vanwege de Europese privacywet niet gebruiken voor advertentiedoeleinden. Als ze dit in de toekomst wel gaan doen, zullen ze daarvoor eerst toestemming van hun gebruikers vragen, bijvoorbeeld met een vakje dat moet worden aangevinkt. We hebben aan MyFitnessPal gevraagd om dit in de voorwaarden aan te passen, anders creëren ze onduidelijkheid voor Europese gebruikers. Het bedrijf laat in een reactie weten ‘toegewijd te zijn om continu hun beleid te herzien om zo aan de wettelijke eisen en gebruiksverwachtingen te blijven voldoen’. Dit is geen concreet antwoord en het bedrijf heeft nog steeds de voorwaarden niet aangepast.

Virtuagym 

virtuagym-appIn de privacyvoorwaarden van Virtuagym staat dat gegevens in de app voor ‘administratieve doeleinden, maar ook voor marketing- en verkoopdoeleinden’ worden gebruikt. Hiervoor wordt echter geen toestemming gevraagd en daarom voldoet dit volgens ons niet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 
Virtuagym heeft ons op 27 september 2018 laten weten dat ze gegevens eigenlijk niet op deze manier gebruiken en de gebruikersvoorwaarden ‘op korte termijn heroverwegen’. Dit is helaas geen concrete belofte. Op 4 oktober drongen wij daarom bij Virtuagym aan om de voorwaarden op korte termijn aan te passen. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Fatsecret

fatsecret-appIn de privacyvoorwaarden van de app van Fatsecret staat dat ‘niet tot personen herleidbare’ gegevens worden gedeeld met derden. In de voorwaarden wordt dit uitgelegd als ‘gegevens waaronder bepaalde demografische informatie over gebruikers zoals leeftijd, geslacht, postcode en huidige en doelgewicht.’ Maar: meerdere gegevens over één persoon zijn al snel tot één persoon te herleiden. Ook worden in de privacyvoorwaarden woorden gebruikt als ‘zoals’ (in het Engels ‘includes’ en ‘such as’), waaruit blijkt dat er meer gegevens worden verzameld dan alleen de genoemde. Mogelijk gaat het dus wél om ‘tot een persoon herleidbare gegevens’. In dat geval is er sprake van ‘persoonsgegevens’ en moet er toestemming worden gevraagd voor het delen met derden. We hebben van Fatsecret geen enkele reactie ontvangen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van onze actie Zeker Online? Laat hier dan je e-mailadres achter.

We zullen je mailadres alleen gebruiken voor berichten over dit thema, maximaal 8 keer keer per jaar. Afmelden kan in de nieuwsbrief zelf. Lees in onze Privacyverklaring meer over hoe de Consumentenbond omgaat met persoonsgegevens.

Voer een geldig e-mailadres in a.u.b.

Bedankt voor je inschrijving

Kies voor een andere app

Conclusie: de bedrijven achter de apps MyFitnessPal, Virtuagym en Fatsecret maken niet concreet in hun privacyvoorwaarden wat ze nog meer met jouw gegevens doen en ze passen niets in de voorwaarden aan na onze vragen. Het gaat bij dit soort apps vaak om zeer privacygevoelige gegevens, zoals gewicht en alcoholgebruik. Daarom is onze tip voor consumenten die een app willen gebruiken voor gezonder eten en niet willen dat hun gegevens zomaar voor andere doeleinden worden gebruikt: ga met geen van de hier genoemde apps in zee. Een app als ‘Mijn Eetmeter’ van het Voedingscentrum is duidelijker: gegevens worden niet gebruikt voor reclamedoeleinden. Kijk voor deze en andere alternatieven naar deze testinformatie van vijf voedingsapps. We hebben de Autoriteit Persoonsgegevens over onze bevindingen geïnformeerd. 

Lees ook: