icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekeraars moeten beter informeren

Bij het kiezen van een zorgverzekering wil je weten met welke zorgverleners de verzekeraar contracten heeft. En of er beperkingen zijn. Zorgverzekeraars informeren consumenten niet altijd over de contractering van zorgverleners. Dat kan beter.

 • Probleem

  Als je kiest voor een zorgverzekering, wil je in de loop van het jaar niet voor verrassingen komen te staan. Toch gebeurt het nog regelmatig dat consumenten niet weten welke zorgverleners een contract hebben met hun zorgverzekeraar. En of er beperkingen zijn.

  Check je verzekering

 • Doel

  Wij willen dat zorgverzekeraars consumenten actiever en concreter informeren. Over welke zorgverleners zij contracteren én onder welke voorwaarden. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat die informatie vaak ontbreekt in hun zorgzoekers en polisbrieven.

  Dit gaat er mis

 • Jij

  Twijfel je of jouw zorgverlener vergoed wordt door jouw zorgverzekaar? Neem contact op met je zorgverzekeraar en informeer naar het volgende:

  Is mijn zorgverlener voor het totale pakket gecontracteerd, of vallen er behandelingen buiten? Geldt voor de zorgverlener een maximum bedrag of aantal behandelingen? En: als ik kies voor een restitutiepolis, kan ik daarmee dan bij iedere zorgverlener terecht? 

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Brief aan VWS

  Op 23 juni heeft de Consumentenbond een brief gestuurd aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

  We verzoeken de commissie om in het commissiedebat van 30 juni aandacht te besteden aan de problemen rond informatievoorziening door verzekeraars aan verzekerden. Het gaat daarbij specifiek over de informatie over contractering.

 • |

  Start actie: zorgverzekeraars moeten beter informeren

  man surfen internet

  Omdat de informatie die zorgverzekeraars op hun website en in aanbiedingsbrieven delen niet altijd volledig en vindbaar is, start de Consumentenbond een actie. De aanleiding is een onderzoek van de Consumentenbond.

 • |

  Brief aan Nederlandse Zorgautoriteit

  Omdat uit ons onderzoek blijkt dat de informatie in communicatie van zorgverzekeraars niet volledig is, hebben we een brief (pdf) verstuurd naar de Nederlandse Zorgautoriteit. De belangrijkste zorgen die we uiten gaan over contractering, zorgplafonds en beperkingen in polissen. Wij vinden dat de richtlijn voor informatieverstrekking door zorgverzekeraars scherper moet.

 • |

  Brief aan Zorgverzekeraars Nederland

  We vinden dat zorgverzekeraars betere en volledige informatie over verzekeringen op hun website moeten zetten. Daarom heeft de Consumentenbond een brief (pdf) verstuurd naar belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland. Niet alleen de informatie op de websites kan vollediger, ook de zorgverzekeringskaart die bij iedere polis zit. In de brief benoemen we ook de aanbiedingsbrief die jaarlijks bij de introductie van nieuwe polissen wordt rondgestuurd.

 • |

  Zorgverzekeraars Nederland: 'gezamenlijke inzet ziekenhuizen en zorgverzekeraars'

  Zorgverzekeraars Nederland vertelt in een nieuwsbericht dat zij in gesprek zijn met ziekenhuizen. Ze bespreken de door corona opgelopen achterstanden in de contracten met zorgverleners. Beide partijen zeggen alle bestaande contracten voort te willen zetten. Zodat verzekerden in een voor hen vertrouwd ziekenhuis terecht kunnen. Helaas geven ze aan dat dit nog niet zeker is. Consumenten kunnen hier dus nog niet zoveel mee.