icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Kijkje in de keuken

Succes voor consumenten: per 7 juli 2014 maakt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de inspectiegegevens van de hygiëne in lunchrooms openbaar. Maar we zijn er nog niet. Het is nog steeds geheim hoe het met de hygiëne in andere horecagelegenheden staat!

  • Het is vaak slecht gesteld met hygiëne in de horeca

    De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert horecaondernemingen, maar de inspectieresultaten zijn - met uitzondering van lunchrooms - niet openbaar. Lees verder

  • De NVWA moet álle gegevens openbaar maken!

    De Consumentenbond is van mening dat het wel erg lang duurt voordat alle inspectiegegevens openbaar worden gemaakt. Lees verder

  • Wat vind jij van deze openbaarmaking? Geef jouw mening!

    Laat een reactie achter, zodat wij weten wat jij van de openbaarmaking van inspectieresultaten in de horeca vindt. Wij gebruiken de reacties in onze contacten met de NVWA zodat het systeem nog bruikbaarder kan worden voor consumenten. Reageer!

Tot dusver

  • Nieuws|2 oktober 2015

    Boetes voor horecabedrijven

    Horeca-Inspectiekaart-iPhone 220 x 170

    Vorig jaar legde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) 9177 maatregelen op aan 13.619 bezochte horecabedrijven na overtredingen van de hygiëne-eisen. Dat is vaker dan in 2013. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van een informatieverzoek via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Lees verder

  • Nieuws|24 augustus 2015

    All-you-can-eat sushi vol bacteriën

    De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers en onhygiënisch bereid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Maar liefst 64% van de 160 porties onderzochte sushi bevatte te veel bacteriën en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9. Hieruit blijkt dat veel restaurants hun hygiëne niet op orde hebben. 

    De NVWA is in juli 2014 gestart met het publiceren van inspectiegegevens voor de horeca, maar tot nu toe zijn alleen de resultaten voor lunchrooms te raadplegen door consumenten. Wij vinden dat consumenten het recht hebben om te weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca en dat de inspectiegegevens van álle eetgelegenheden openbaar moeten zijn. Lees verder

  • Nieuws|11 juli 2014

    Horeca inspectiekaart app review

    Horeca-Inspectiekaart-iPhone 220 x 170

    Het oordeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de hygiëne in lunchrooms kun je nu inzien via de app Horeca Inspectiekaart. Wij hebben de app gebruikt en maakten er een review van. Lees verder

  • Nieuws|7 juli 2014

    Inspectiegegevens horeca eindelijk openbaar

    bacterie copy 220 x 170

    Na jarenlang pleiten van de Consumentenbond start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 7 juli 2014 een pilot om de inspectiegegevens in de horeca openbaar te maken. Via een website en een app kunnen consumenten zien hoe het gesteld is met de hygiëne van lunchrooms in Nederland. De Consumentenbond is verheugd dat consumenten hiermee meer transparantie krijgen over de hygiëne in de horeca. Lees verder

  • Nieuws|14 februari 2014

    Openbaarmaking horeca-inspecties goed nieuws voor consumenten

    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 13 februari aangekondigd dat de openbaarmaking van hygiëne inspecties in de horeca definitief doorgaat. De Consumentenbond is blij dat na jarenlang soebatten en tegenwerking van partijen uit het bedrijfsleven de kogel eindelijk door de kerk is. Lees verder

  • Actie Succes|13 februari 2014

    Actie Kijkje in de keuken succesvol!

    vieze keuken potten pannen 220 x 170

    Succes! De resultaten uit het onderzoek van de Consumentenbond heeft de NVWA doen besluiten dat alle horecaondernemingen die zichzelf beoordelen, op korte termijn alsnog een bezoek van de NVWA krijgen om dit te controleren!

  • Nieuws|14 juni 2013

    Vieze toestanden in shoarmazaken

    shoarma kebab man mes 220 x 170

    Het gaat er in de horeca niet altijd even hygiënisch aan toe. Maar dat blijft voor consumenten vaak onzichtbaar. Inspecties van de Consumentenbond leveren vaak opmerkelijke resultaten op. Lees verder

  • Nieuws|22 maart 2013

    Openbaarheid moet!

    gevel shoarma kebab nacht 220 x 170

    Al jaren strijdt de Consumentenbond voor openbaarmaking van de inspectiegegevens van de NVWA. De gegevens over de hygiëne in de horeca worden nu al veel te lang geheim gehouden. Lees verder

  • Actie gestart|12 maart 2013

    Actie Kijkje in de keuken van start

    De Consumentenbond vind het heel goed dat de NVWA heeft besloten de resultaten van hygiëne-inspecties openbaar te maken. De bond kan zich echter niet vinden in het besluit dat restaurants zichzelf mogen keuren! De actie Kijkje in de Keuken moet dit voorkomen!

  • Nieuws|1 november 2012

    Kebabproducenten willen strengere controle

    broodje shoarma copy 220 x 170

    Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond waaruit bleek dat broodjes kebab vaak onhygiënisch zijn bereid, willen 2 kebabproducenten dat er meer en beter gecontroleerd wordt. Lees verder

Actie Update

Schrijf je in voor de actie nieuwsbrief en ontvang maximaal vier updates per jaar. Lees onze privacystatement en gebruikersvoorwaarden website.

Voer een geldige e-mailadres in a.u.b.