icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

AH Ketchup zonder vet

Gepubliceerd op:5 september 2012

AH_Ketchup-550pix_AANGEPAST

Update 23-7-2014: omdat AH wat hardleers was tipten wij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, waarna de verpakking wél werd aangepast, zo ontdekten wij in de winkel. Helaas staat de kreet 0% vet nog wel op de voordeelverpakking en op de curry. AH laat ons weten dat dit per abuis niet is aangepast, en dat nu alsnog een 'corrigerende actie' is ingezet.  

De ketchup van AH bevat 0% vet. Dat is een onzinkreet, want in ketchup zit zelden of nooit (0,2 gram/100 ml) vet. Wel is ketchup suikerrijk, en daarvoor doet deze niet onder voor andere. Het is dan ook niet ketchup met de minste calorieën. Ook dit voorbeeld zorgt weer voor ophef: 'ik voel me bedonderd'. Een ander laat zich door deze truc niet misleiden: 'daar trap ik niet in'.

'Dit is een commerciële afweging geweest', laat Albert Heijn weten. 'Als mensen voor het schap staan kunnen zij in één oogopslag zien dat de ketchup een vetvrije keuze is'. Met andere woorden: AH verdient er goed aan omdat consumenten deze ketchup kopen met de illusie de gezondste keus te maken.

Dit deugt niet!

Weet jij ook niet meer wat je moet geloven als je een voedselverpakking ziet? Ons panel werd ook vaak op het verkeerde been gezet! Dit deugt niet! 

Meer misleidende etiketten zien?

Wil je weten welke andere producten misleidende verpakkingen hebben? Op onze Wall of Shame verzamelen wij de producten die misleidend kunnen zijn voor consumenten.

Bekijk de volledige Wall of Shame