Miskoop door misleiding
Ook online een mooie deal gescoord in Verweggistan? En blijkt het een totale miskoop te zijn? Laat het er niet bij zitten! Je hebt recht op een goed en veilig product. Ook bij een goedkoop product of een aanbieding die misschien te mooi is om waar te zijn.
Te mooi om waar te zijn
Je kent het vast wel, je hebt iets besteld wat helemaal uit China moet komen. Want, het is goedkoper. Of je kunt het in Nederland niet krijgen. Maar wanneer je pakket aankomt, is het niet wat je verwachtte. Een t-shirt heeft een hele andere vorm of de kwaliteit van de print is totaal anders. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld kerstverlichting die voor kortsluiting zorgt.
Dit overkomt honderden mensen die spullen kopen buiten de EU. Wij willen dat veranderen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Kom in actie en dien een klacht in. Wij bundelen de klachten en bieden ze via onze Europese koepelorganisatie BEUC aan bij het Europees Parlement. Zo wordt shoppen buiten de EU net zo veilig als binnen de EU.
Het probleem
Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn. Je hebt recht op een goed en veilig product.
Ons doel
Kopen bij webwinkels van buiten de EU moet voor jou net zo veilig zijn als in de EU.
Wat kun jij doen?
Hoe meer meldingen we verzamelen via Klachtenkompas, hoe meer druk we kunnen uitoefenen.
Meer weten?
Hoe meld ik mijn miskoop?
Wordt mijn klacht/melding opgelost?
Kan ik nog andere dingen doen?
Wat doen jullie met mijn gegevens?
Wat is de BEUC waarmee jullie samenwerken?
Hoe blijf ik op de hoogte?
Ik wil altijd krijgen waar ik recht op heb
Waar lees ik meer over winkelen bij buitenlandse webshops?
Waarom voeren jullie actie?
Wat is de Consumentenbond Claimservice?
Tijdlijn
24 januari 2022 Webwinkelen buiten de EU blijft risico
Koop geen producten bij webwinkels van buiten de EU. Denk aan elektrische apparaten, kleding, sieraden, cosmetica, bestrijdingsmiddelen, medicijnen of speelgoed. De producten vallen vaak tegen, werken slecht of zijn ronduit onveilig. Dat blijk uit onderzoek van de Consumentenbond. Wij vroegen 10.000 consumenten naar hun ervaringen met buitenlandse webwinkels.
21 januari 2022 producten online marketplaatsen onderzocht
Afgelopen zomer hebben we tientallen producten besteld bij webwinkels buiten de EU. En ook andere consumentenorganisaties hebben producten van verschillende buitenlandse online marktplaatsen onderzocht. Op de veiligheid van producten die op deze websites worden aangeboden valt vaak veel aan te merken.
Lees alle recente onderzoeken op de pagina: Onveilige producten bij buitenlandse webshops
6 december 2021 In gesprek
Afgelopen 3 weken hebben we aan leden van het Europees Parlement gepresenteerd welke problemen consumenten ondervinden bij het kopen bij online platforms. We hebben laten zien welke veiligheidsissues we tegenkomen bij producten die collega-organisaties en wijzelf onderzocht hebben.
Daarnaast hebben we verteld over de problemen die consumenten ervaren. Er zijn veel meldingen van lange levertijden en producten die van zeer slechte kwaliteit zijn. En klachten van mensen die een ander product kregen dan dat ze besteld hadden.
Het retourproces blijkt ook erg onduidelijk en gaat vaak mis.
Schrijf je in voor onze gratis e-mails
Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Goeie actie? Word lid
Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3 per maand.
