icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Miskoop door misleiding

Ook online een mooie deal gescoord in Verweggistan? En blijkt het een totale miskoop te zijn? Laat het er niet bij zitten! Je hebt recht op een goed en veilig product. Ook bij een goedkoop product of een aanbieding die misschien te mooi is om waar te zijn.

Te mooi om waar te zijn
 

Je kent het vast wel, je hebt iets besteld wat helemaal uit China moet komen. Want, het is goedkoper. Of je kunt het in Nederland niet krijgen. Maar wanneer je pakket aankomt, is het niet wat je verwachtte. Een t-shirt heeft een hele andere vorm of de kwaliteit van de print is totaal anders. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld kerstverlichting die voor kortsluiting zorgt.

Dit overkomt honderden mensen die spullen kopen buiten de EU. Wij willen dat veranderen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Kom in actie en dien een klacht in. Wij bundelen de klachten en bieden ze via onze Europese koepelorganisatie BEUC aan bij het Europees Parlement. Zo wordt shoppen buiten de EU net zo veilig als binnen de EU.

 • Het probleem

  Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn. Je hebt recht op een goed en veilig product.

   

 • Ons doel

  Kopen bij webwinkels van buiten de EU moet voor jou net zo veilig zijn als in de EU.

 • Wat kun jij doen?

  Hoe meer meldingen we verzamelen via Klachtenkompas, hoe meer druk we kunnen uitoefenen.

Meer weten?

Tot nu toe

 • Nieuws | 24 januari 2022

  Webwinkelen buiten de EU blijft risico

  Koop geen producten bij webwinkels van buiten de EU. Denk aan elektrische apparaten, kleding, sieraden, cosmetica, bestrijdingsmiddelen, medicijnen of speelgoed. De producten vallen vaak tegen, werken slecht of zijn ronduit onveilig. Dat blijk uit onderzoek van de Consumentenbond. Wij vroegen 10.000 consumenten naar hun ervaringen met buitenlandse webwinkels.

  Lees het hele nieuwsbericht

 • Nieuws | 21 januari 2022

  producten online marketplaatsen onderzocht

  Afgelopen zomer hebben we tientallen producten besteld bij webwinkels buiten de EU. En ook andere consumentenorganisaties hebben producten van verschillende buitenlandse online marktplaatsen onderzocht. Op de veiligheid van producten die op deze websites worden aangeboden valt vaak veel aan te merken. 

  Lees alle recente onderzoeken op de pagina: Onveilige producten bij buitenlandse webshops

   

 • | 6 december 2021

  In gesprek

  Afgelopen 3 weken hebben we aan leden van het Europees Parlement gepresenteerd welke problemen consumenten ondervinden bij het kopen bij online platforms. We hebben laten zien welke veiligheidsissues we tegenkomen bij producten die collega-organisaties en wijzelf onderzocht hebben.

  Daarnaast hebben we verteld over de problemen die consumenten ervaren. Er zijn veel meldingen van lange levertijden en producten die van zeer slechte kwaliteit zijn. En klachten van mensen die een ander product kregen dan dat ze besteld hadden.

  Het retourproces blijkt ook erg onduidelijk en gaat vaak mis.

 • In de media | 1 november 2021

  Q Music miskooploket

  Van 25 t/m 28 oktober heeft Domien bij Q Music een week lang een miskooploket met ons geopend. Er zaten heel wat opvallende miskopen bij.

  Zo was er een trouwjurk die helemaal niet paste. Iemand meldde ook een autoradio die het na 2 weken begaf en alleen nog soms na een volledige reset iets van zich liet horen. Ook kwam er een loopband ter sprake die alleen op slakkentempo in te stellen is. En als klap op de vuurpijl was er een cover voor een motoruitlaat die wegsmolt. 

  Deze 4 dagwinnaars hebben hun miskoop van buiten de EU vergoed gekregen en een lidmaatschap gewonnen.

 • Nieuws | 2 oktober 2021

  Wat speelt er?

  1 juni 2021
  De webwinkels van buiten de EU moeten een “economic operator” of wel een wettelijke vertegenwoordiger hebben in Europa als ze daar producten leveren. Dat heet een 'economic operator'. 

  1 juli 2021
  Vanaf 1 juli moet je voor álle aankopen buiten de EU btw betalen. Voorheen moest dat alleen bij bedragen boven de €22. Hoeveel btw je moet betalen, verschilt per product. In Nederland is het meestal 21% (soms 9%).

  17 juli 2021
  Op producten met een CE moet de volledige naam en adres van de fabrikant staan. Ook moet er op het product een contact binnen de EU staan.  

  Lees meer tips voor online kopen bij een buitenlandse winkel

 • Actie gestart | 2 oktober 2021

  Start actie

  We komen samen met jou in actie tegen schimmige niet-Europese webwinkels.

  We verzamelen voorbeelden van onveilige, ondeugdelijke en verkeerd geleverde producten. Met jouw hulp kunnen we in Brussel druk zetten op de Europese Commissie om de regels en wetten te verbeteren.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.

In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd. 

Goeie actie? Word lid

Wil jij ook dat wij opkomen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid. Kies het lidmaatschap dat het beste bij je past. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie. Of juridische hulp bij consumentenproblemen.

Kies je lidmaatschap

Kom in actie