icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Rijklaarmaakkosten

Zo kan het wél!

De importeurs geven een aantal redenen waarom ze rijklaarmaakkosten niet ín de prijs opnemen. De Consumentenbond denkt graag mee over een oplossing.

Gepubliceerd op:24 november 2014


Een all-in prijs

De meeste importeurs zeggen dat ze de rijklaarmaakkosten apart vermelden omdat ze daarmee de kosten voor consumenten inzichtelijker maken. Maar met een all-in prijs kunnen consumenten prijzen beter vergelijken. De oplossing? Doe het allebei!

Dus: noem een all-in prijs waar auto's te koop worden aangeboden én geef een kostenoverzicht van de kosten waaruit de prijs bestaat. Doe dat laatste in een toelichting of op de factuur.

CB-Rijklaar-dealer-full-650

Samengevat: importeurs moeten:

  1. Een all-in prijs van de auto communiceren, bijvoorbeeld in reclames en in prijslijsten.
  2. Inzicht geven in de kosten waaruit de prijs bestaat op plaatsen waar dat mogelijk is, bijvoorbeeld in toelichtingen of op de factuur.

Hogere bijtelling en verzekeringspremie: ook geen issues

Twee andere argumenten die importeurs hanteren, zijn dat de bijtelling en de verzekeringspremie omhoog gaan bij een hogere prijs. Dit blijken geen echte issues, want:

  1. Sinds 2013 is de bijtelling of BPM, de aanschafbelasting over nieuwe auto's, alleen nog maar gebaseerd op de CO2-uitstoot. De aanschafprijs - of die nu in- of exclusief rijklaarmaakkosten is - heeft dus geen invloed meer op de hoogte van de aanschafbelasting. Op dit moment heeft alleen de zakelijke rijder nog baat bij een zo laag mogelijke catalogusprijs, want daarover wordt de bijtelling berekend. Maar voor consumenten is de bijtelling geen 'issue' meer.
  2. In de praktijk zijn de gevolgen voor de verzekeringspremie minimaal, omdat de premie over gestaffelde cataloguswaarden wordt berekend. Met andere woorden: alleen als door de rijklaarmaakkosten de auto in een andere 'prijscategorie' valt, zal de verzekeringspremie hoger zijn. Maar in die gevallen staat tegenover een eventueel hogere premie ook een hoger verzekerd bedrag.

Meer informatie over deze onderwerpen staat in de FAQ.

Doe mee!

Wil jij ook dat importeurs all-in prijzen gaan hanteren? Steun dan onze actie en druk op STOP!

 

Artikelen binnen Rijklaarmaakkosten

Alle artikelen

Artikelen binnen Rijklaarmaakkosten