icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Polisjungle

Polisjungle

Een overzichtelijke zorgverzekeringsmarkt, daar strijdt de Consumentenbond voor. Jaarlijks inzicht in alle mogelijkheden zodat je de juiste keuze voor een zorgverzekeringspolis maakt.

Gepubliceerd op:5 juli 2017


Polisjungle_1200x800

Na jaren van actievoeren zien wij nog steeds tekortkomingen in de zorg. Voor het zorgverzekeringsjaar 2018 spreken we de verzekeraars opnieuw aan op deze tekortkomingen.

De volgende 4 eisen liggen bij de zorgverzekeraars:

Afschaffen combinatiepolis

De naam combinatiepolis moet worden afgeschaft, zodat je in 2018 alleen nog hoeft te kiezen tussen een naturapolis en restitutiepolis. Dit zorgt voor meer overzicht en weet je beter waar je aan toe bent. 

Schijnkeuzes verleden tijd

Op de zorgverzekeringsmarkt bestaan veel polissen. Heel veel polissen. Veel polissen binnen 1 zorgverzekeringsconcern zijn gelijk of zo goed als gelijk aan elkaar. Kloonpolissen noemen we dat. Zonder dat je beperkt wordt in je keuzemogelijkheden kunnen deze worden afgeschaft. Sterker nog, je krijgt meer overzicht en je kunt beter kiezen.

Wij willen dat het duidelijk is welke polissen hetzelfde zijn. In alle uitingen van zorgverzekeraars willen we duidelijk terugzien onder welk concern de polis valt. Ook willen we dat duidelijk wordt aangegeven dat een en dezelfde polis op verschillende manieren en tegen verschillende prijzen wordt aangeboden.

Identieke polissen worden onder dezelfde naam aangeboden, ongeacht wie ze aanbiedt: een tussenpersoon, zorgverzekeringvergelijker of als collectiviteit

Een complete zorgverzekeringskaart 

De inhoud van je polis en het daarbij behorende inkoopbeleid is vaak onduidelijk. Vorig jaar hebben zorgverzekeraars de zorgverzekeringskaart in de markt gezet. Daar zijn we blij mee, zeker omdat het mede naar aanleiding van onze oproep is geweest. Om dit product voor de verzekerden nog meer waarde te geven moeten de zorgverzekeringskaarten voor de basispolis worden uitgebreid met:

Tijdige contractering

Op het moment dat jij je keuze maakt voor een nieuwe verzekering zijn de zorgverzekeraars en zorgverleners nog volop in onderhandeling. De contractering tussen zorgverzekeraars en zorgverleners is dan nog niet rond. Dit probleem is niet alleen de zorgverzekeraars te verwijten, maar feit is wel dat jij er de dupe van bent. Ondanks de stappen die al gemaakt zijn in de medisch specialistische zorg blijven wij pleiten voor tijdige contractering.

Alle contracten moeten halverwege november zijn afgerond,  zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor het volgende jaar. Iedere wijziging daarna kan namelijk afbreuk doen aan de keuze die je eerder gemaakt hebt. 

Kap jij mee in deze Polisjungle? Help ons onze doelstellingen te verwezenlijken en geef je steun aan onze actie!