Ons doel: minder toegevoegde suikers
Gepubliceerd op: 2 juli 2018

Akkoord Verbetering Productsamenstelling
In 2014 sloten de overheid en de industrie het zogenoemde Akkoord Verbetering Productsamenstelling om de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in producten te verlagen. Er zijn plannen opgesteld waarin staat hoeveel zout, suiker en/of verzadigd vet producten maximaal zouden moeten bevatten. Een onafhankelijke Wetenschappelijke Advies Commissie beoordeelt de plannen van de sectoren.
Wel woorden, weinig daden
Het terugdringen van toegevoegde suiker gaat nog steeds niet goed. Dit komt doordat:
- voor veel productgroepen afspraken nog ontbreken;
- de afspraken die gemaakt zijn vaak niet ambitieus zijn;
- de gemaakte afspraken niet altijd worden nagekomen.
De stuurgroep van het akkoord, die vooral bestaat uit belangenorganisaties uit de voedingsmiddelenindustrie, laat de oordelen van de wetenschappelijke commissie links liggen. Die belangenverstrengeling is natuurlijk niet goed voor het naleven van het akkoord.
Meer druk vanuit overheid en gezondheidsorganisaties
De adviezen van de wetenschappelijke commissie moeten bindend worden en er is een flinke stok achter de deur nodig voor bedrijven die achterover leunen. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) heeft inmiddels aan de Tweede Kamer gemeld dat ook hij vindt dat het niet goed genoeg gaat en broedt op maatregelen. Samen met de Hartstichting, Nierstichting en het Diabetesfonds dringen wij aan op een hernieuwd actieplan om zout, suiker en verzadigd vet terug te dringen, met minder vrijblijvendheid voor de industrie.