icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Overbodige suikers

In veel producten zit onnodig veel suiker. Wij willen daarom dat fabrikanten minder suiker toevoegen aan hun producten. Fabrikanten en de overheid moeten ervoor zorgen dat het makkelijker wordt voor consumenten om minder toegevoegde suikers binnen te krijgen.

Gepubliceerd op: 29 juli 2021

Kader actie suiker

4-Suiker-graphic Granen-noten reep 2020Probleem

Aan veel producten voegen producenten suiker toe. Terwijl het juist allemaal wel wat minder kan én moet. Meer suiker, maakt een product namelijk niet beter. Dat blijkt ook wel uit ons onderzoek uit 2018. Wat bleek: de verschillen in suikergehalte zijn soms erg groot tussen vergelijkbare producten.

5-Suiker-graphic Woksaus 2020Minder suiker, het kan wél!

Het is dus wél mogelijk om producten te maken waar aanzienlijk minder suiker in zit. In een granenreep van Ravensbergen zit bijvoorbeeld 7 gram toegevoegde suiker, terwijl er in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram zit. En de Fairtrade Original Woksaus Teriyaki bevat maar liefst 28 gram toegevoegde suiker per portie, ruim 4 keer zoveel als in de Go-Tan Teriyaki saus.

Strengere afspraken zijn nodig!

Wij willen dat er strengere afspraken gemaakt worden over minder suiker (en zout en verzadigd vet) in voedingsmiddelen.
Fabrikanten hebben in de periode 2014-2020 kleine stappen hebben gezet (pdf) om suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Maar consumenten krijgen nog steeds te veel suiker binnen.

Lees verder