! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen De strijd tegen suiker

Overbodige suikers

In veel producten zit onnodig veel suiker. Wij willen daarom dat fabrikanten minder suiker toevoegen aan hun producten. Fabrikanten en de overheid moeten ervoor zorgen dat het makkelijker wordt voor consumenten om minder toegevoegde suikers binnen te krijgen.

Gepubliceerd op:4 februari 2020

suiker-toevoeging-fabriek

4-Suiker-graphic Granen-noten reep 2020Probleem

Aan veel producten voegen producenten suiker toe. Terwijl het juist allemaal wel wat minder kan én moet. Meer suiker, maakt een product namelijk niet beter. Dat blijkt ook wel uit ons onderzoek uit 2018. Wat bleek: de verschillen in suikergehalte zijn soms erg groot tussen vergelijkbare producten.

5-Suiker-graphic Woksaus 2020Minder suiker, het kan wél!

Het is dus wél mogelijk om producten te maken waar aanzienlijk minder suiker in zit. In een granenreep van Ravensbergen zit bijvoorbeeld 7 gram toegevoegde suiker, terwijl er in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram zit. En de Fairtrade Original Woksaus Teriyaki bevat maar liefst 28 gram toegevoegde suiker per portie, ruim 4 keer zoveel als in de Go-Tan Teriyaki saus.

Aanpak

De overheid ontwikkelt in 2020 een nieuwe aanpak voor gezondere levensmiddelen met minder toegevoegde suikers, verzadigd vet en zout. Het huidige Akkoord Verbetering Productsamenstelling is volgens ons te weinig ambitieus. Het richt zich namelijk maar op een klein deel van alle producten, in een beperkt aantal productgroepen. We dringen bij het ministerie van VWS aan op een ambitieuze aanpak van productverbetering, zodat consumenten veel makkelijker minder suiker binnenkrijgen.

Lees ook:

Vind jij het ook belangrijk dat wij de voedselindustrie aanpakken?

Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over producten en diensten. Of juridische hulp bij consumentenproblemen.

Ja, ik doe mee!

1200x1200-actiehandje-cbblauw

Artikelen binnen De strijd tegen suiker

Alle artikelen

Artikelen binnen De strijd tegen suiker