icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Stiekeme suikers

Geen valse suikerclaims meer! Fabrikanten moeten stoppen met trucs om suikers op etiketten te verhullen.

Gepubliceerd op: 4 februari 2020

Stiekeme suikers infographic

Probleem

Fabrikanten van levensmiddelen zetten op hun verpakkingen nogal eens mooie claims om hun producten minder suikerrijk te laten lijken dan ze feitelijk zijn. Ze gebruiken bijvoorbeeld de claim ‘0% toegevoegde suikers’ terwijl het product wél toegevoegde suikers bevat, maar dan met een andere naam. Of ze verzinnen zelf claims die op bestaande voedingsclaims lijken, zoals ‘0% geraffineerde suiker’. Zo wekken ze ten onrechte de indruk dat hun producten weinig suikers bevatten en gezond zijn.

De afbeelding hierboven toont voorbeelden van producten met deze claim en laat zien welke zoetmakers deze producten toch bevatten. Op de Bio today cranberry-chocolate cookie staat bijvoorbeeld ‘no refined sugars’. Maar de ingrediëntenlijst telt maar liefst 5 soorten suikers: rijststroop, appeldiksap, kokosbloesemsuiker, maismoutstroop en gerstemoutstroop. In totaal bevatten de koekjes 21 gram suiker per 100 gram.

Aanpak

We roepen fabrikanten op om te stoppen met de onjuiste claim ‘zonder geraffineerde suikers’. En we willen dat fabrikanten de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ niet ten onrechte gebruiken. De NVWA en het ministerie van VWS moeten er op toezien dat er snel een einde komt aan deze misleidende suikerclaims.

Weet welke suikers je eet

Wij hebben alvast een handig kaartje gemaakt waarmee je fabrikanten te slim af kunt zijn. Als je op onderstaande afbeelding klikt krijg je een pfd versie die je makkelijk thuis kunt printen.

Stiekeme suikers

Lees ook: