icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Verborgen vetten

Alledaagse levensmiddelen bevatten vaak onnodig veel verzadigd vet en soms zelfs nog het schadelijke transvet. Dit zien wij graag veranderen!

 

Deel je steun via:

  • Veel levensmiddelen bevatten verzadigde vetten

    Dat is slecht voor de gezondheid. Ook zijn er nog steeds producten met schadelijke transvetten op de markt.
    Lees meer

  • De vetzuursamenstelling van producten moet veranderen!

    Verzadigde vetten moeten zoveel mogelijk vervangen worden door onverzadigde vetten.
    Lees meer

  • Steun de actie!

    Met jouw steun staan we sterker

Tot dusver

  • Nieuws | 3 mei 2017

    Oproep aan informateur voor aanpak bewerkte voedingsmiddelen

    In een brief aan informateur Schippers (pdf) vragen Consumentenbond, Diabetes Fonds, Hartstichting, Nederlandse Hypertensie Vereniging en de Nierstichting de aandacht van de partijen in het regeringsinformatieproces voor een belangrijke oorzaak van verschillende chronische ziekten gerelateerd aan voeding: de toevoeging van te veel zout, verzadigd vet en suiker in bewerkte voedingsmiddelen. Lees verder.

  • Nieuws | 4 april 2017

    Supermarkten gebruiken misleidende termen op gehakt

    gehakt-test

    Veel supermarkten verkopen ‘mager’ of ‘extra mager’ gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term ‘mager’ alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10% vet. Lees verder

  • Actie Hoogtepunt | 3 december 2015

    Europese Commissie: wettelijke limiet op transvetten is het meest effectief

    De Europese Commissie stelt in een rapport dat een wettelijke limiet op transvetten in producten de meest effectieve optie is om de gezondheid van consumenten te bevorderen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan het pleidooi van de Consumentenbond. Ook de Nederlandse regering is voorstander van een wettelijk verbod op industrieel geproduceerd transvet. 

    Andere opties, zoals vrijwillige reductie van transvetten door fabrikanten, of vermelding van het transvetgehalte op het etiket worden als minder effectief gezien. De Europese Commissie wil nu nader onderzoeken hoe dit technisch moet worden uitgewerkt.
    Lees meer op de website van de Europese Commissie

  • Nieuws | 15 oktober 2015

    Voedselgiganten sluiten zich aan bij strijd tegen transvet

    Vier multinationals die vet verwerken in hun producten, hebben zich aangesloten bij consumenten- en gezondheidsorganisaties in de strijd voor een wettelijke limiet van transvetten in producten. De Europese koepel van consumentenorganisaties, BEUC, dringt samen met gezondheidsorganisaties en de bedrijven Nestlé, Mars, Kellogg’s en Mondelez bij de Europese Commissie aan op wettelijke maatregelen zodat in heel Europa transvet zo goed als verdwijnt uit het voedselaanbod. De Nederlandse regering is, net als de Consumentenbond, eveneens voorstander van een wettelijk verbod op industrieel geproduceerd transvet.
    Lees de brief aan EU vice-voorzitter Frans Timmermans

  • Nieuws | 20 april 2015

    Oproep aan Europese Commissie om haast te maken met ban op transvet

    De Europese koepel van consumentenorganisaties, BEUC, roept de Europese Commissie per brief op om zo snel mogelijk voortgang te maken met het uitbannen van transvet. In EU Verordening No. 1169/2011 is vastgelegd dat de Commissie een rapport zal publiceren over dit onderwerp. De Nederlandse regering is, net als de Consumentenbond, voorstander van een wettelijk verbod op industrieel geproduceerd transvet.
    Lees de brief van BEUC aan EU voorzitter Juncker

  • Nieuws | 13 maart 2014

    Wereldwijde social media campagne voor gezonde voeding

    Op Wereldconsumentendag (15 maart) voerden wij samen met Consumers International (CI) een social-mediacampagne voor een wereldwijd verdrag ter bescherming en bevordering van gezonde voeding.
    Lees verder

  • Nieuws | 22 mei 2013

    Kleurcodering verdubbelt inzicht in vet-, zout- en suikergehalte

    Kleurcodering op de voorkant van verpakkingen van levensmiddelen helpt consumenten bij het goed inschatten van het vet-, zout- en suikergehalte van het product. Dit blijkt uit een quiz van Consumers International (CI), die de Consumentenbond in Nederland uitzette.
    Lees verder

  • Nieuws | 2 februari 2012

    Europees Parlement verwerpt misleidende voedingsclaim

    De claim: ‘bevat nu …% minder …’ (bijv. 'bevat nu 10% minder vet') mag niet zomaar op verpakkingen van levensmiddelen staan. Dat heeft het Europees Parlement op 2 februari besloten. De actie van de verenigde Europese consumentenbonden om de toelating van deze claim te voorkomen is daarmee succesvol geweest.
    Lees verder