icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verborgen vetten

Alledaagse levensmiddelen bevatten vaak onnodig veel verzadigd vet en soms zelfs nog het schadelijke transvet. Dit zien wij graag veranderen!

 • Veel levensmiddelen bevatten verzadigde vetten

  Dat is slecht voor de gezondheid. Ook zijn er nog steeds producten met schadelijke transvetten op de markt.
  Lees meer

 • De vetzuursamenstelling van producten moet veranderen!

  Verzadigde vetten moeten zoveel mogelijk vervangen worden door onverzadigde vetten.
  Lees meer

 • Steun de actie!

  Met jouw steun staan we sterker

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Echt mager gehakt bijna niet te koop

  Gehakt_1200x800 1

  Ons gehakt is vetter dan de Europese richtlijn voor gehakt vlees toestaat. Dat is mogelijk omdat supermarkten aan gehakt ingrediënten toevoegen, waardoor het niet langer 'gehakt vlees' is maar 'gehakt.' 

  De Nederlandse Warenwet is voor 'gehakt' veel minder streng dan de Europese regelgeving voor 'gehakt vlees.' Daardoor is mager gehakt (maximaal 15%) veel vetter dan mager gehakt vlees (maximaal 7%). Ook vind je in de Nederlandse supermarkt nauwelijks 'gehakt vlees.'

  De norm voor mager gehakt moet naar beneden, vindt de Consumentenbond. Met als eerste een stap naar maximaal 10% vet. En uiteindelijk gelijkstellen met de norm voor mager gehakt vlees (7% vet).

  We bekeken de vetpercentages in gehakt bij verschillende supermarkten. Daaruit blijkt dat slechts 4 producten voldeden aan de norm van maximaal 10%.

 • Nieuws |

  Etiketten smeerbare vetten moeten duidelijker

  Margarine smeren vetten

  Er is een wildgroei aan kuipjes met smeerbare vetten voor op brood. Door de vele, soms zelfs onwettige, claims is het lastig voor consumenten een gezonde keuze te maken.

  Fabrikanten zouden daarom beter moeten toetsen of hun etiketten en claims begrijpelijk en niet misleidend zijn. Ook zou de wetgever goed moeten kijken of etiketregels consumentvriendelijker kunnen. 

  Lees meer over misleidende claims op smeerbare vetten (pdf).
   

 • Nieuws |

  Strengere afspraken nodig voor minder verzadigd vet, suiker en zout

  E-nummers Boter

  Fabrikanten hebben in de periode 2014-2020 kleine stappen hebben gezet om zout en suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Dat constateert het RIVM in een nieuw rapport over het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hieruit blijkt ook dat consumenten nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen.

  Het Akkoord heeft geen invloed gehad op de inname van verzadigd vet. De Consumentenbond wil daarom dat er strengere afspraken gemaakt worden over minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. 

 • |

  Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

  zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

  Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. De Consumentenbond vindt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) bar weinig heeft opgeleverd. Dit bleek onder andere uit de vele producttesten. Hieruit kwam keer op keer naar voren dat producten te zout of suikerrijk zijn of te veel verzadigd vet bevatten. 
  Lees het nieuwsbericht.
   

 • Nieuws |

  Eindelijk wettelijke maatregelen tegen ongezonde transvetten

  De lidstaten van de EU hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om een wettelijke limiet in te stellen voor het gehalte transvetten in levensmiddelen. De Consumentenbond is blij met het voorstel, maar teleurgesteld dat fabrikanten nog tot april 2021 de tijd krijgen om de producten aan de norm te laten voldoen.

Voedingtests

Is groentebrood lekker? En hoe diervriendelijk zijn eieren uit de supermarkt?

Bekijk meer dan 80 voedingtests