icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verborgen vetten

Alledaagse levensmiddelen bevatten vaak onnodig veel verzadigd vet en soms zelfs nog het schadelijke transvet. Dit zien wij graag veranderen!

 • Veel levensmiddelen bevatten verzadigde vetten

  Dat is slecht voor de gezondheid. Ook zijn er nog steeds producten met schadelijke transvetten op de markt.
  Lees meer

 • De vetzuursamenstelling van producten moet veranderen!

  Verzadigde vetten moeten zoveel mogelijk vervangen worden door onverzadigde vetten.
  Lees meer

 • Steun de actie!

  Met jouw steun staan we sterker

Tot nu toe

 • Nieuws | 25 april 2022

  Echt mager gehakt bijna niet te koop

  Gehakt_1200x800 1

  Ons gehakt is vetter dan de Europese richtlijn voor gehakt vlees toestaat. Dat is mogelijk omdat supermarkten aan gehakt ingrediënten toevoegen, waardoor het niet langer 'gehakt vlees' is maar 'gehakt.' 

  De Nederlandse Warenwet is voor 'gehakt' veel minder streng dan de Europese regelgeving voor 'gehakt vlees.' Daardoor is mager gehakt (maximaal 15%) veel vetter dan mager gehakt vlees (maximaal 7%). Ook vind je in de Nederlandse supermarkt nauwelijks 'gehakt vlees.'

  De norm voor mager gehakt moet naar beneden, vindt de Consumentenbond. Met als eerste een stap naar maximaal 10% vet. En uiteindelijk gelijkstellen met de norm voor mager gehakt vlees (7% vet).

  We bekeken de vetpercentages in gehakt bij verschillende supermarkten. Daaruit blijkt dat slechts 4 producten voldeden aan de norm van maximaal 10%.

 • Nieuws | 5 augustus 2021

  Etiketten smeerbare vetten moeten duidelijker

  Margarine smeren vetten

  Er is een wildgroei aan kuipjes met smeerbare vetten voor op brood. Door de vele, soms zelfs onwettige, claims is het lastig voor consumenten een gezonde keuze te maken.

  Fabrikanten zouden daarom beter moeten toetsen of hun etiketten en claims begrijpelijk en niet misleidend zijn. Ook zou de wetgever goed moeten kijken of etiketregels consumentvriendelijker kunnen. 

  Lees meer over misleidende claims op smeerbare vetten (pdf).
   

 • Nieuws | 20 mei 2021

  Strengere afspraken nodig voor minder verzadigd vet, suiker en zout

  E-nummers Boter

  Fabrikanten hebben in de periode 2014-2020 kleine stappen hebben gezet om zout en suiker in voedingsmiddelen te verminderen. Dat constateert het RIVM in een nieuw rapport over het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hieruit blijkt ook dat consumenten nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen.

  Het Akkoord heeft geen invloed gehad op de inname van verzadigd vet. De Consumentenbond wil daarom dat er strengere afspraken gemaakt worden over minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. 

 • | 30 maart 2021

  Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

  zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

  Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. De Consumentenbond vindt dat het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (2014-2020) bar weinig heeft opgeleverd. Dit bleek onder andere uit de vele producttesten. Hieruit kwam keer op keer naar voren dat producten te zout of suikerrijk zijn of te veel verzadigd vet bevatten. 
  Lees het nieuwsbericht.
   

 • Nieuws | 7 december 2018

  Eindelijk wettelijke maatregelen tegen ongezonde transvetten

  De lidstaten van de EU hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om een wettelijke limiet in te stellen voor het gehalte transvetten in levensmiddelen. De Consumentenbond is blij met het voorstel, maar teleurgesteld dat fabrikanten nog tot april 2021 de tijd krijgen om de producten aan de norm te laten voldoen.

 • Nieuws | 26 april 2018

  Te kleine stappen in zout en suikervermindering

  Er zit nog steeds te veel suiker en zout in voeding. Dat constateert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Het RIVM adviseert de overheid om stappen te nemen zodat voedingsmiddelen echt worden verbeterd. De Consumentenbond, het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting pleiten al lange tijd voor minder suiker, verzadigd vet en zout in voeding. Daarom steunen we de aanbevelingen van de Commissie Criteria Productverbetering. Lees verder.

 • Nieuws | 3 mei 2017

  Oproep aan informateur voor aanpak bewerkte voedingsmiddelen

  In een brief aan informateur Schippers (pdf) vragen Consumentenbond, Diabetes Fonds, Hartstichting, Nederlandse Hypertensie Vereniging en de Nierstichting de aandacht van de partijen in het regeringsinformatieproces voor een belangrijke oorzaak van verschillende chronische ziekten gerelateerd aan voeding: de toevoeging van te veel zout, verzadigd vet en suiker in bewerkte voedingsmiddelen. Lees verder.

 • Nieuws | 4 april 2017

  Supermarkten gebruiken misleidende termen op gehakt

  gehakt-test

  Veel supermarkten verkopen ‘mager’ of ‘extra mager’ gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term ‘mager’ alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10% vet. Lees verder

 • Actie Hoogtepunt | 3 december 2015

  Europese Commissie: wettelijke limiet op transvetten is het meest effectief

  De Europese Commissie stelt in een rapport dat een wettelijke limiet op transvetten in producten de meest effectieve optie is om de gezondheid van consumenten te bevorderen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan het pleidooi van de Consumentenbond. Ook de Nederlandse regering is voorstander van een wettelijk verbod op industrieel geproduceerd transvet. 

  Andere opties, zoals vrijwillige reductie van transvetten door fabrikanten, of vermelding van het transvetgehalte op het etiket worden als minder effectief gezien. De Europese Commissie wil nu nader onderzoeken hoe dit technisch moet worden uitgewerkt.
  Lees meer op de website van de Europese Commissie

 • Nieuws | 15 oktober 2015

  Voedselgiganten sluiten zich aan bij strijd tegen transvet

  Vier multinationals die vet verwerken in hun producten, hebben zich aangesloten bij consumenten- en gezondheidsorganisaties in de strijd voor een wettelijke limiet van transvetten in producten. De Europese koepel van consumentenorganisaties, BEUC, dringt samen met gezondheidsorganisaties en de bedrijven Nestlé, Mars, Kellogg’s en Mondelez bij de Europese Commissie aan op wettelijke maatregelen zodat in heel Europa transvet zo goed als verdwijnt uit het voedselaanbod. De Nederlandse regering is, net als de Consumentenbond, eveneens voorstander van een wettelijk verbod op industrieel geproduceerd transvet.
  Lees de brief aan EU vice-voorzitter Frans Timmermans

 • Nieuws | 20 april 2015

  Oproep aan Europese Commissie om haast te maken met ban op transvet

  De Europese koepel van consumentenorganisaties, BEUC, roept de Europese Commissie per brief op om zo snel mogelijk voortgang te maken met het uitbannen van transvet. In EU Verordening No. 1169/2011 is vastgelegd dat de Commissie een rapport zal publiceren over dit onderwerp. De Nederlandse regering is, net als de Consumentenbond, voorstander van een wettelijk verbod op industrieel geproduceerd transvet.
  Lees de brief van BEUC aan EU voorzitter Juncker

 • Nieuws | 13 maart 2014

  Wereldwijde social media campagne voor gezonde voeding

  Op Wereldconsumentendag (15 maart) voerden wij samen met Consumers International (CI) een social-mediacampagne voor een wereldwijd verdrag ter bescherming en bevordering van gezonde voeding.
  Lees verder

 • Nieuws | 22 mei 2013

  Kleurcodering verdubbelt inzicht in vet-, zout- en suikergehalte

  Kleurcodering op de voorkant van verpakkingen van levensmiddelen helpt consumenten bij het goed inschatten van het vet-, zout- en suikergehalte van het product. Dit blijkt uit een quiz van Consumers International (CI), die de Consumentenbond in Nederland uitzette.
  Lees verder

 • Nieuws | 2 februari 2012

  Europees Parlement verwerpt misleidende voedingsclaim

  De claim: ‘bevat nu …% minder …’ (bijv. 'bevat nu 10% minder vet') mag niet zomaar op verpakkingen van levensmiddelen staan. Dat heeft het Europees Parlement op 2 februari besloten. De actie van de verenigde Europese consumentenbonden om de toelating van deze claim te voorkomen is daarmee succesvol geweest.
  Lees verder

Voedingtests

Is groentebrood lekker? En hoe diervriendelijk zijn eieren uit de supermarkt?

Bekijk meer dan 80 voedingtests