icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gesjoemel met voedsel

Er wordt op allerlei manieren gesjoemeld met voedsel. In 2015 en 2016 onderzochten wij meer dan 150 producten en met maar liefst 21% hiervan bleek wat mis.

Rapport Voedselfraude

Met geavanceerde opsporingstechnieken - onder andere gebaseerd op DNA-analyse - kwamen we hier achter. Zo is bijvoorbeeld bij bijna de helft van de restaurants en slagers lamsvlees niet 100% lam maar (minstens) 40% ander vlees, zoals kalkoen. En bestaat de kostbare manukahoning, die bijzonder is door de antibacteriële eigenschappen, niet (alleen maar) uit manukahoning.

Bekijk het volledige onderzoek (pdf)

KalkoenGids
 • lamsvlees1
  27 sep.

  Lamsvlees

  Denk je lekker shoarma of kebab te eten, blijkt dat je 1 op de 5 keer geen lam eet. In 6 van de 30 porties troffen we geen spoor lamsvlees aan; we kregen rund of kalkoen voorgeschoteld. In nog eens 8 porties zat wel lam maar dan gemengd met ander vlees.

 • manukahoning1
  27 sep.

  Manukahoning

  Manukahoning is zeer exclusief dus duur, soms wel €60 per potje. Het bijzondere aan deze honing is dat deze antibacteriële eigenschappen heeft én dat er veel meer van verkocht wordt dan in Nieuw-Zeeland geproduceerd! Met 4 van de 8 door ons gekochte potjes Manukahoning is iets mis.

 • Olijfolie1
  27 sep.

  Olijfolie

  Wij onderzochten 39 soorten extra vergine olijfolie. Met 12 daarvan is iets mis. Het blijkt 11 keer vergine olie van mindere kwaliteit te zijn. En 1 biologische olie is zelfs geen extra vergine maar 'lampante' olie (zulke slechte kwaliteit dat deze vroeger als lampenolie gebruikt werd).

 • Oregano1
  26 sep.

  Oregano

  Oregano geeft extra smaak aan bijvoorbeeld je pizza. Maar als je pech hebt strooi je niet alleen dit smaakmakende kruid. In 2 gevalllen bestond de ‘oregano’ voor meer dan driekwart uit olijvenblaadjes en 1 keer uit mirteblaadjes

Tot nu toe

 • Nieuws | 7 februari 2018

  Tweede Kamer debatteert over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

  In de Tweede Kamer vindt donderdag 8 februari een debat plaats met minister Schouten van LNV en minister Bruins van VWS over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Consumentenbond constateert dat de voedselsector nog steeds wordt opgeschrikt door schandalen en pleit wederom voor structurele maatregelen van de ministers en de NVWA tegen frauduleuze praktijken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt keer op keer dat er wordt gesjoemeld met voedsel en dat er misleidende etiketten op producten zitten. De overgrote meerderheid van de consumenten wil meer maatregelen tegen dit soort misleiding en wil een sterke NVWA.  De Consumentenbond pleit er dan ook voor dat de toezichthouder de namen bekend maakt van bedrijven die de regels overtreden en hen hoge boetes oplegt. Daarnaast moeten er specifiekere regels komen om misleidende voedselverpakkingen tegen te gaan, zodat de NVWA beter uitgerust is om hierop te handhaven. Tot slot pleit de Consumentenbond voor spoedige en zichtbare openbaarmaking van inspectiegegevens zodat consumenten eetgelegenheden die de hygiëne niet op orde hebben kunnen mijden.

 • Nieuws | 28 september 2016

  Maar liefst 7 maatregelen tegen voedselfraude formuleerden wij in 2013 formuleerden naar aanleiding van het paardenvleesschandaal. Het goede nieuws is: een aantal van deze maatregelen is inmiddels in de praktijk gebracht, zoals meer capaciteit voor de opsporing en meer mogelijkheden om (hogere) boetes op te leggen. Op andere punten zijn nog grote verbeteringen mogelijk.

  Lees meer

 • Nieuws | 10 december 2015

  Gepaneerd vlees gefileerd

  Dikke paneerlagen, aan elkaar geplakte stukjes vlees en flinke hoeveelheden toegevoegd water. Uit onze recentste test naar vleesproducten blijkt dat veel gepaneerd vlees uit de supermarkt niet biedt wat consumenten ervan verwachten en dat etiketten vaak niet kloppen. De Consumentenbond vindt dat de informatie op producten moet kloppen én begrijpelijk moet zijn.
  Lees meer

 • Nieuws | 22 juni 2015

  Meldpunt voedselfraude

  De Consumentenbond opende 22 juni een meldpunt voedselfraude. Ondernemers of werknemers uit de levensmiddelensector met vermoedens van gesjoemel met vlees, gevogelte, vis, zuivel of andere levensmiddelen kunnen die doorgeven. De Consumentenbond gebruikt de meldingen voor zijn onderzoeken.
  Lees meer

 • Actie Hoogtepunt | 21 april 2015

  Eindelijk forse boetes voor overtreden Warenwet

  Boetes voor overtredingen van de Warenwet gaan omhoog naar maximaal €810.000. Dit heeft de Tweede Kamer op dinsdag 21 april met het aannemen van een amendement op de Warenwet mogelijk gemaakt. De Consumentenbond is zeer tevreden met deze verhoging. Voorheen waren boetes hooguit €4500 en kwamen bedrijven makkelijk weg met forse overtredingen van de Warenwet.
  Lees meer

 • Nieuws | 13 februari 2015

  Vlees in rundvleeskroketten ver te zoeken

  In rundvleeskroketten zijn nauwelijks stukjes en draadjes vlees te vinden, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, terwijl fabrikanten daarmee wel koketteren. Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10% vlees in de kroketten, maar in 13 van de 15 gevallen is een groot deel niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten treft de Consumentenbond zelfs maar 1,5 gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.
  Lees meer

 • Nieuws | 29 oktober 2014

  Lidl haalt Marlene Woudhoning uit de schappen

  Succes! Lidl laat ons weten dat hun honing al uitvoerig door onafhankelijke instanties wordt onderzocht, maar neemt onze testresultaten dermate serieus dat de honing uit voorzorg uit de schappen wordt gehaald. Nader onderzoek moet uitwijzen of de honing weer alszodanig verkocht mag worden.

 • Actie gestart | 28 oktober 2014

  Actie Stop gesjoemel met honing van start!

  honing korf 220 x 170

  In 2013 formuleerden wij 7 maatregelen tegen Voedselfraude, waarna supermarkten beloofden beter te controleren wat zij inkopen. Ons onderzoek wijst echter uit dat van het overgrote deel van de exclusievere soorten honing, het etiket niet klopt met wat er in zit. We strijden door, totdat álle 7 eisen zijn ingewilligd!
  Lees meer

 • Nieuws | 9 september 2014

  Boetes in Warenwet moeten flink omhoog

  Euro's in briefgeld

  De boetes die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kan uitdelen, moeten fors omhoog, vindt de Consumentenbond. De huidige boetes zijn nog net zo laag als voor de grote voedselschandalen van de afgelopen jaren. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd met een plan te komen en de Consumentenbond pleit ervoor dat de boetes dan net zo substantieel worden als bij andere toezichthouders. Alleen dan zal er een afschrikwekkende werking van uitgaan.
  Lees meer

 • Nieuws | 13 maart 2014

  Zeven maatregelen tegen voedselfraude

  Het toezicht op de voedselsector schiet volgens de Consumentenbond al jaren tekort. Op donderdag 14 maart vergadert de Tweede Kamer met Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) en Minister Schippers (Volksgezondheid) over voedselfraude. De Consumentenbond wil dat de fraude nu eindelijk doortastend wordt aangepakt en dringt daarom aan de vooravond van dit debat bij de bewindslieden en Tweede Kamerleden aan op zeven maatregelen. Daarnaast roept de Consumentenbond consumenten op om mee te doen aan het twitterprotest #stopvoedselfraude.
  Lees meer

 • Nieuws | 11 april 2013

  Communicatie over voedselfraude onvoldoende

  De terugroepactie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 50.000 ton vlees toont wederom aan dat maatregelen om voedselfraude tegen te gaan, broodnodig zijn. De Consumentenbond vindt bovendien dat de communicatie richting consumenten bij voedselfraude beter kan en zal voorstellen hiervoor voorleggen aan staatssecretaris Dijksma (VWS) en de NVWA.
  Lees meer

 • Nieuws | 14 maart 2013

  Concrete toezeggingen in debat voedselfraude

  In het Tweede Kamerdebat op 14 maart 2013 hebben minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Dijksma (EZ) een aantal concrete toezeggingen gedaan om voedselfraude aan te pakken. De gedane toezeggingen komen grotendeels overeen met de zeven maatregelen die de Consumentenbond voorstelde aan de vooravond van het debat. De Consumentenbond is blij dat de onderwerpen voedselfraude, misleiding, gesjoemel en voedselveiligheid nu hoog op de politieke agenda staan.
  Lees meer

 • Nieuws | 12 februari 2013

  Paardenvleesaffaire vraagt om streng optreden overheid

  Voedselfabrikanten moeten duidelijk op de verpakking vermelden welke samenstelling een product heeft. Gebeurt dit niet, dan moet de overheid streng optreden en de betreffende bedrijven beboeten. Hiervoor pleit de Consumentenbond, nadat er producten uit voorzorg uit de schappen zijn gehaald omdat ze mogelijk paardenvlees bevatten.
  Lees meer

 • Nieuws | 23 februari 2012

  Grote verschillen in prijs en kwaliteit bij schouderham

  Uit een schouderhamtest van de Consumentenbond blijkt dat de prijsverschillen opvallend groot zijn en sterk samenhangen met de kwaliteit. Proef Schouderham (verkrijgbaar bij EkoPlaza) is de duurste en beste met een 8,5 voor €2,85 per 100 gram. Onderaan eindigt de Jumbo Schouderham (vers) met een 4. voor de meeste schouderham geldt: met 2 plakjes schouderham krijgen consumenten bijna een gram zout binnen.
  Lees meer

 • Nieuws | 6 oktober 2011

  Onduidelijkheid over plakvlees

  Op verpakkingen van biefstuk, ossenhaas of tournedos staan vaak mooie koeien of stukken vlees. De diepvriesverpakking bevat echter een schijf van vleessnippers die onzichtbaar aan elkaar zijn geplakt met een speciale vleeslijm: plakvlees. Dit is toegestaan als het duidelijk op de verpakking staat. Op de tournedos bij Dirk, Bas en Digros staat in piepkleine letters op een zijkant ‘gevormd’. Die diepvriesverpakking vindt de Consumentenbond onnodig onduidelijk en daarom misleidend. De Consumentenbond dient er een klacht over in bij de Reclame Code Commissie (RCC).
  Lees meer

 • Nieuws | 10 maart 2008

  Open brief over VWA aan ministers

  De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) moet over voldoende geld en capaciteit beschikken om al zijn wettelijke taken uit te voeren. Dat stelt de Consumentenbond in een open brief gestuurd aan de ministers Gerda Verburg (voedselkwaliteit) en Ab Klink (volksgezondheid).
   

 • Nieuws | 4 februari 2008

  Onbekend materiaal aangetroffen in kipfilets

  In 1 op de 3 kipfilets uit de supermarkt zit materiaal dat er niet in thuis hoort. Wat het onbekende materiaal precies is, kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar het lijkt op watervasthoudende stoffen. Daarbij gaat het om hoeveelheden tot ruim 10% van het totale volume, zo blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond.

 • Nieuws | 12 november 2004

  Volksverlakkerij met waterbinders in gerookte zalm

  Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er wordt geknoeid met gerookte zalm. Van de 24 merken die zijn onderzocht, bleken er vier kaaseiwit te bevatten en twaalf nitriet. Kaaseiwit wordt gebruikt als waterbinder waardoor de vis zwaarder wordt. Nitriet waarschijnlijk als conserveringsmiddel.Dat er ook nitriet is gevonden in de zalm vindt de bond zeer verontrustend. Deze stof werkt conserverend, maar de combinatie van nitriet en vis kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De Consumentenbond eist een verbod van deze additieven.

 • Nieuws | 5 maart 2004

  Runder-DNA aangetroffen in palingfilet

  De Consumentenbond heeft runder-DNA aangetroffen in zeven merken gerookte palingfilets. Dit doet vermoeden dat de filets zijn ingespoten met een mengsel van water en eiwit, om de filets zwaarder te maken. Slechts één merk vermeldt deze toevoeging op het etiket. De consument die dit soort ‘plofpaling’ koopt krijgt minder paling en meer water voor zijn geld. De Consumentenbond heeft de Voedsel en Warenautoriteit (VWa) opgeroepen beter toe te zien op deze frauduleuze praktijk.