icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Warmtenetten te duur

Wij vinden de energiekosten bij warmtenetten te hoog en willen dat de kosten onder die van stoken op gas blijven.

 • Tarieven te hoog

  Je huis verwarmen met stads- of blokverwarming mag niet méér kosten dan met een cv-ketel. Consumentenautoriteit ACM zorgt hiervoor door maximumtarieven voor warmtenetten vast te stellen. Wij vinden de maximumtarieven te hoog.

 • Gratis winst voor energieleveranciers

  De ACM verhoogt de maximumtarieven voor warmtenetten als de aardgasprijs omhoog gaat. Sommige leveranciers van warmtenetten gaan op dit maximum zitten, terwijl zij de hogere consumentenprijs van aardgas niet hoeven te betalen. Ze maken ‘gratis winst’ en consumenten betalen de rekening.

Je huis verwarmen met een warmtenet

Met de energietransitie moeten komende jaren tienduizenden huishoudens van het gas af. De overstap naar duurzame energie kan individueel, bijvoorbeeld met een warmtepomp in de woning, of collectief met stadsverwarming of blokverwarming: warmtenetten.

Consumenten die op een warmtenet zitten, leveren daarmee al een bijdrage aan de energietransitie. In de Warmtewet staat dat gebruikers van warmtenetten niet meer hoeven te betalen dan voor gas of stroom, dit heet Niet Meer Dan Anders. Wij vinden het niet uit te leggen dat deze consumenten worden gestraft met hogere tarieven voor warmte als de belasting op aardgas omhoog gaat. Ze zijn juist van het gas af. En overstappen naar een andere energieleverancier kan niet, want bij een warmtenet zit je vast aan 1 leverancier.

Lees ook: Hoe zit mijn energierekening in elkaar?

 

Actuele situatie

Momenteel zijn zo’n 400.000 huishoudens aangesloten op een warmtenet. Het Klimaatakkoord gaat uit van een stijging met zo’n 30.000 tot 80.000 woningen per jaar in de komende tien jaar. Het gaat zowel om uitbreiding van grootschalige netten als om lokale initiatieven.

Eerlijke regels voor iedereen

De Warmtewet 2.0, die het ministerie van Economische Zaken momenteel maakt, moet zorgen voor goede spelregels voor eigendom, beheer en betaalbaarheid van die nieuwe netten. De Consumentenbond strijdt voor het waarborgen van consumentenbelangen in de nieuwe wet. Maar die gaat pas in 2022 in. Tot die tijd maken wij ons sterk voor eerlijkere, lagere tarieven binnen de huidige Warmtewet, zodat alle consumenten die nu al op een warmtenet zitten niet te veel betalen.

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Eerlijkere lastenverdeling

  klimaat-akoord-nieuws

  In het Klimaatakkoord worden een aantal belangrijke knopen doorgehakt, constateert de Consumentenbond. Belangrijkste winstpunt: de lasten worden (iets) eerlijker verdeeld over consumenten en bedrijven. Toch zijn er nog heel wat open eindjes.

 • Nieuws |

  Oproep tot loslaten koppeling gasprijs

  Branchevereniging van woningcorporaties Aedes, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond roepen minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) op om het maximumtarief niet te verhogen totdat er een nieuwe warmtewet is waarbij de koppeling met de gasprijs is losgelaten. De tarieven van warmtenetten mogen de komende jaren niet meer stijgen, vinden de vier organisaties.

 • Nieuws |

  Reactie Consumentenbond Klimaatakkoord

  De Consumentenbond laat in een reactie op het Nederlandse Klimaatakkoord weten vierkant achter de doelen te staan, maar vindt dat de gebruikers van warmtenetten, die dus al van het gas af zijn, wel een te hoge rekening betalen. Omdat zij niet kunnen overstappen naar een andere leverancier, moeten leveranciers worden verplicht om openheid van zaken te geven in de bron en duurzaamheid van de geleverde warmte.

  Standpunt Klimaatakkoord

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen