icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Geef jouw ziekenhuisrekening door

Check je zorgfactuur

Patiënten moeten meer duidelijkheid krijgen over de kosten van een ziekenhuisbehandeling. Vooraf is dit lastig, maar achteraf wordt dit steeds makkelijker. Rekeningen van ziekenhuisbehandelingen die na 1 juni 2014 zijn gestart, zijn uitgebreid met 'zorgactiviteiten'. Hierdoor kunnen patiënten de ziekenhuisrekening beter controleren en begrijpen.

Bijgewerkt op:11 september 2018

Artikel check je factuur

Online kosten bekijken

Een ziekenhuisbezoek wordt vaak met je eigen risico verrekend. Je zorgverzekeraar is dan verplicht een overzicht van de kosten te sturen. Heb je het eigen risico verbruikt, dan krijg je vaak geen rekening te zien.

Ben je toch benieuwd wat een ziekenhuis voor jouw behandeling declareert, bekijk dan de kosten online op je persoonlijke pagina van je zorgverzekeraar.

DBC-code

Ziekenhuizen maken bij het opstellen van de rekening gebruik van zogeheten DBC-codes. DBC staat voor diagnosebehandelcombinatie. Een DBC beschrijft de complete behandeling van een ziekenhuispatiënt. Het ziekenhuis gebruikt 1 DBC-nummer om daaronder alle consulten, onderzoeken, operaties en opnamen te factureren.

Het DBC-bedrag is doorgaans opgebouwd uit een honorariumdeel en een kostendeel. Het honorariumdeel bestaat uit de loonkosten van de artsen. In het kostendeel zijn de kosten voor apparatuur, onderhoud en schoonmaak opgenomen.

Of de prijs van een behandeling klopt, kun je soms nagaan aan de hand van de DBC-code (9 cijfers) of declaratiecode (6 cijfers). Die codes vind je op de specificatie van de declaratie. Vul deze code in op de zorgproductenzoeker van de NZa en vind het maximale tarief voor de behandeling. 

Wij willen dat consumenten voorafgaand aan een behandeling op een makkelijke manier te weten kunnen komen wat de behandeling gaat kosten. Deel je ziekenhuisrekening met ons en help ons in de strijd om ziekenhuistarieven openbaar te maken.

Tips

Een aantal tips hoe je kunt controleren of de ziekenhuisrekening klopt.

 • Controleer de datum die op de rekening staat.
  Eerste afspraak: Is de datum op de factuur de datum van de eerste afspraak of behandeling in het ziekenhuis?
  Vervolgafspraak: Klopt de ingangsdatum van de vervolg-dbc? Als u al eerder behandeld bent voor dezelfde zorgvraag, dan valt uw nieuwe afspraak in een zogeheten vervolg-dbc. Vervolg-dbc’s volgen rechtstreeks op de initiële dbc en duren maximaal 120 dagen. De datum waarop deze vervolg-dbc is ingegaan, is bepalend voor welk eigen risico aangesproken wordt. Lees er meer over in de factsheet Ziekenhuisbezoek van de NZa.
 • Is de naam van het ziekenhuis juist?
 • Controleer de prijs die hoort bij de declaratiecode in de zorgproductenzoeker van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
 • Begint de declaratiecode met het getal 14 of 16, dan is het bedrag het maximale tarief dat een ziekenhuis in rekening mag brengen voor die behandeling.
 • Begint de code met het getal 15 of 17, dan onderhandelt de zorgverzekeraar met het ziekenhuis over de prijs. Deze prijs kun je bij de zorgverzekeraar navragen.
 • Aan elke code is een omschrijving van een behandeling gekoppeld. Hiermee is te controleren of de juiste behandeling is gedeclareerd.
 • Op de ziekenhuisrekening staan de zorgactiviteiten op een begrijpelijke manier voor de patiënten beschreven. Controleer of deze zorg ook op die datum heeft plaatsgevonden.
 • Begrijp je de rekening niet of klopt deze volgens jou niet? Meld dit dan bij je zorgverzekeraar. Die moet uitzoeken of het ziekenhuis daadwerkelijk een fout heeft gemaakt.

Bekijk een voorbeeld van een ziekenhuisfactuur (pdf).

Twijfel je of de bedragen wel correct zijn? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Klachten over onduidelijke of onjuiste ziekenhuisrekeningen kun je ook altijd bij de NZa melden via de Informatielijn 088-770 8 770 of via het meldingsformulier.

Artikelen binnen Geef jouw ziekenhuisrekening door

Alle artikelen

Artikelen binnen Geef jouw ziekenhuisrekening door