icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Elkerliek ziekenhuis presenteert deel tarieven 2017

Nieuws|Het eerste ziekenhuis dat een deel van haar tarieven van 2017 bekend heeft gemaakt is het Elkerliek ziekenhuis uit Helmond. Van plusminus 350 DBC’s zullen de tarieven bekend worden gemaakt.

Gepubliceerd op:30 maart 2017

Ambulance-1200x800

De Consumentenbond prijst deze stap van het Elkerliek ziekenhuis. Het biedt veel meer duidelijkheid voor de consument om vooraf een indicatie te krijgen van wat een bezoekje aan het ziekenhuis gaat kosten. De Consumentenbond hoopt dat meer ziekenhuizen maar vooral ook verzekeraars snel over de brug komen met alle tarieven tot €885.

Ook al is dit een stap in de goede richting, we zijn er hiermee nog lang niet. Het is maar een klein deel van alle mogelijke rekeningen die je bij het ziekenhuis kan verwachten én het zegt bij uitstek nog niets over de kwaliteit. Zoals al eerder bekend werd variëren de prijzen tussen ziekenhuizen én verzekeraars enorm.

Het ene ziekenhuis kan heel andere tarieven hebben afgesproken met jouw verzekeraar dan het andere ziekenhuis. Als alle prijzen bekend zijn, blijkt vanzelf de 'idiotie' van uiteenlopende bedragen. Deze moeten we dan gaan verklaren aan de hand van kwaliteitsgegevens. Want waarom is dat bezoekje aan dat ene ziekenhuis nou zoveel duurder dan bij dat andere ziekenhuis? Daar ligt het ultieme einddoel. Een prijs-kwaliteit afweging.

Oproep aan verzekeraars

Wij doen bij deze nogmaals de oproep aan verzekeraars om zo snel mogelijk met hun tarieven te komen en aan consumenten om tarieven te vergelijken voor je een ziekenhuis bezoekt. Zoals nu ook weer blijkt is een groot deel van de uitgestuurde facturen per jaar (in Elkerliek 50%) lager dan de eigen risico grens van €385. Dan wil je vooraf kunnen vergelijken (om eventueel de prijs mee te laten spelen in jouw keuze voor zorgaanbieder) en achteraf kunnen controleren. Daar heb je als consument recht op.

Bron: Elkerliek ziekenhuis

Maak ziekenhuis tarieven openbaar

Ziekenhuistarieven moeten openbaar zijn. Voor dezelfde behandeling moet je de prijs die jij moet gaan betalen kunnen vergelijken tussen ziekenhuizen. Ben jij recent in het ziekenhuis geweest en bereid je rekening met ons te delen?

Upload je rekening

Controleer en vergelijk jouw rekening

Het is nu ook mogelijk om je ziekenhuisrekening te vergelijken.  Via onze vergelijker kun je niet alleen je rekening controleren maar ook kosten vergelijken met andere ziekenhuizen. Zijn er nog geen gegevens in onze module beschikbaar? Dan krijg je (als deze bekend is) de gemiddelde prijs in Nederland te zien. Er zitten meer dan 200.000 prijzen van ziekenhuisbehandelingen in de database.

Vergelijk jouw rekening