icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Alle artikelen

Artikelen binnen Geef jouw ziekenhuisrekening door

Tarieven Zorgverzekeraars

Welke zorgverzekeraars hebben hun tarieven openbaar gemaakt in 2016 en 2017? Een overzicht van de 4 grote zorgverzekeraars die (een deel van) hun gecontracteerde tarieven openbaar hebben gemaakt. 

Isabel van Leeuwen

Isabel van Leeuwen , Campagneleider Gepubliceerd op:28 september 2017

Ambulance-1200x800

Tarieven gepubliceerd in 2016?

CZ
DBC’s (Diagnose Behandel Combinatie) tot €885 en de tarieven van overige zorgproducten (OZP), zoals diagnostiek.

Menzis
DBC’s tot €885 en enkele OZP-tarieven, zoals eerstelijnsdiagnostiek. Sommige OZP-producten, bijvoorbeeld kaakchirurgie, werden niet gepubliceerd.  

VGZ
Ja, DBC-tarieven tot €885. 

Zilveren Kruis
Zilveren Kruis toont enkel de overige zorgproduct tarieven van eerstelijnsdiagnostiek, zoals bloedonderzoek een echo of een scan. Andere producten zoals kaakchirurgie en DBC’s worden niet gepubliceerd.

Lees meer over DBC's en overige zorgproducten (OZP).

Tarieven gepubliceerd in 2017?

CZ
CZ heeft de tarieven tot €885 en overige zorgproducten gepubliceerd. Er kunnen tarieven ontbreken omdat met nog niet alle ziekenhuizen prijzen zijn afgesproken. 

Menzis
Menzis toont de tarieven van ziekenhuisbehandelingen tot €885 en van een aantal behandelingen op het gebied van eerstelijns diagnostiek. Als het tarief voor 2017 nog niet bekend is, wordt het tarief voor 2016 getoond. Daarnaast geeft Menzis met vinkjes aan of het tarief redelijk is (dat wil zeggen: de daadwerkelijke kostprijs benadert). 

VGZ
VGZ heeft de tarieven voor behandelingen tot €885 gepubliceerd.

Zilveren Kruis
Zilveren Kruis toont de tarieven van de 100 meest voorkomende behandelingen. Ook de kwaliteit en wachttijd bij deze behandelingen zijn gepubliceerd. Daarnaast zijn ook de tarieven eerstelijnsdiagnostiek openbaar.

Zilveren Kruis maakte 25 september 2017 bekend meer tarieven openbaar te hebben gemaakt. Dat is een goede ontwikkeling, maar op het eerste gezicht blijft Zilveren Kruis ten opzichte van CZ, Menzis en VGZ nog wel achter met het aantal en soort tarieven dat wordt vrijgegegven. 

Peildatum 28-09-2017.

Verwachte ontwikkelingen 2018 op het gebied van transparantie van tarieven

De Consumentenbond heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) via een brief verzocht om toe te zeggen dat vanaf 1 januari 2018 de gecontracteerde tarieven van dat jaar openbaar te vinden zullen zijn bij alle zorgverzekeraars. 

Waar is de informatie over tarieven te vinden? 

De verzekeraars die hun tarieven bekend hebben gemaakt hebben op hun eigen websites verdere informatie ontsloten:  

Hoe zit het met de andere verzekeraars?

Wij geven hier de stand van zaken weer van de 4 grootste verzekeraars. Van de anderen hebben wij (nog) geen actuele informatie opgevraagd over de stand van zaken. Dit volgt nog.

Het ontbreken van de anderen zegt niets over de status van die verzekeraars over het al dan niet publiceren van tarieven. 

Ziekenhuizen

Welke ziekenhuizen publiceren (een deel van) hun tarieven die ze hebben afgesproken met zorgverzekeraars? Lees ook: Ziekenhuizen publiceren tarieven.

wat kost mijn zorg overzicht

Maak ziekenhuis tarieven openbaar

Ziekenhuistarieven moeten openbaar zijn. Voor dezelfde behandeling moet je de prijs die jij moet gaan betalen kunnen vergelijken tussen ziekenhuizen. Ben jij recent in het ziekenhuis geweest en bereid je rekening met ons te delen?

Upload je rekening

Controleer en vergelijk jouw rekening

Het is nu ook mogelijk om je ziekenhuisrekening te vergelijken.  Via onze vergelijker kun je niet alleen je rekening controleren maar ook kosten vergelijken met andere ziekenhuizen. Zijn er nog geen gegevens in onze module beschikbaar? Dan krijg je (als deze bekend is) de gemiddelde prijs in Nederland te zien.

Er zitten meer dan 200.000 prijzen van ziekenhuisbehandelingen in de database.

Vergelijk jouw rekening.

Artikelen binnen Geef jouw ziekenhuisrekening door

Alle artikelen

Artikelen binnen Geef jouw ziekenhuisrekening door