icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Tarieven Zorgverzekeraars

Welke zorgverzekeraars hebben hun tarieven openbaar gemaakt in 2016 en wat zijn zij van plan in 2017? Een overzicht van de vier grote zorgverzekeraars die (een deel van) hun gecontracteerde tarieven openbaar hebben gemaakt. 
Isabel van Leeuwen
Isabel van Leeuwen

Campagneleider

Gepubliceerd op:  10 mei 2017

Ambulance-1200x800

Peildatum 10-5-2017

Tarieven gepubliceerd in 2016?

Zilveren Kruis
Zilveren Kruis toont enkel de overige zorgproduct tarieven van eerstelijnsdiagnostiek, zoals bloedonderzoek een echo of een scan. Andere producten zoals kaakchirurgie en DBC’s worden niet gepubliceerd.

Menzis
DBC’s tot €885 en enkele OZP tarieven, zoals eerstelijnsdiagnostiek. Sommige OZP-producten, bijvoorbeeld kaakchirurgie, werden niet gepubliceerd.  

CZ
DBC’s tot €885 en de tarieven van overige zorgproducten, zoals diagnostiek.

VGZ
Ja DBC-tarieven tot €885. 

Voornemens voor 2017 om tarieven te publiceren?

Zilveren Kruis
Zilveren Kruis toont in 2017 in elk geval tarieven van de eerstelijnsdiagnostiek. Overige OZP’s zoals kaakchirurgie worden niet gepubliceerd. Wanneer deze tarieven worden bekend gemaakt is nog niet duidelijk. In 2017 wordt de Prijszoeker stapsgewijs uitgebreid. De tarieven van enkele DBC’s (met name behandelingen die vooraf bekend zijn voor klanten) onder de €885 worden bekend gemaakt. Het is ook de intentie om uit te breiden met DBC’s waarvan de prijzen boven de €885 liggen. Wanneer is nog niet bekend.

Menzis
Wel ten aanzien van eerstelijnsdiagnostiek. Publicatie gebeurt doorlopend, direct na administratieve verwerking prijslijsten. OZP-producten zoals kaakchirurgie overweegt Menzis in de loop van het jaar te publiceren. DBC’s tot €885 worden ook doorlopend gepubliceerd. Publicatie gebeurt direct na administratieve verwerking van de prijslijsten. Op dit moment is van een aantal aanbieders transparant welke 2017 tarieven er gelden. De rest volgt. Menzis is niet voornemens tarieven boven de €885 openbaar te maken.

CZ
Ja. Per 10 april toont CZ de tarieven van 2017. Overigens zijn nog niet alle tarieven bekend, maar de instellingen waarmee de afspraken zijn afgerond zijn gepubliceerd, en de rest volgt zodra de prijs vast staat. Dit geldt voor OZP's en ook voor DBC's tot €885. Vooralsnog is CZ niet voornemens om ook de tarieven boven de €885 te publiceren.

VGZ
Uiterlijk in mei worden de tarieven voor 2017 ontsloten net als in 2016. Dit gaat om tarieven tot €885. Of VGZ ook tarieven van OZP's bekend maakt is ons niet bekend. Vooralsnog geen voornemens om deze te publiceren.

Waar is de informatie over tarieven te vinden? 

De verzekeraars die hun tarieven bekend hebben gemaakt hebben op hun eigen websites verdere informatie ontsloten:  

Hoe zit het met de andere verzekeraars?

Wij geven hier de stand van zaken weer van de vier grootste verzekeraars. Van de anderen hebben wij (nog) geen actuele informatie opgevraagd over de stand van zaken. Dit volgt nog.

Het ontbreken van de anderen zegt niets over de status van die verzekeraars over het al dan niet publiceren van tarieven. 

Ziekenhuizen

Welke ziekenhuizen publiceren (een deel van) hun tarieven die ze hebben afgesproken met zorgverzekeraars? Lees verder.

wat kost mijn zorg overzicht

Maak ziekenhuis tarieven openbaar

Ziekenhuistarieven moeten openbaar zijn. Voor dezelfde behandeling moet je de prijs die jij moet gaan betalen kunnen vergelijken tussen ziekenhuizen. Ben jij recent in het ziekenhuis geweest en bereid je rekening met ons te delen?

Upload je rekening

Controleer en vergelijk jouw rekening

Het is nu ook mogelijk om je ziekenhuisrekening te vergelijken.  Via onze vergelijker kun je niet alleen je rekening controleren maar ook kosten vergelijken met andere ziekenhuizen. Zijn er nog geen gegevens in onze module beschikbaar? Dan krijg je (als deze bekend is) de gemiddelde prijs in Nederland te zien. Er zitten meer dan 200.000 prijzen van ziekenhuisbehandelingen in de database.

Vergelijk jouw rekening

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven van onze vorderingen in de campagne Wat kost mijn zorg? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Voer een geldige e-mailadres in a.u.b.