icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

AFM keurt geheime woekerpolisdeals af

Nieuws
|
De Autoriteit Financiële Markten reageert afkeurend op de geheimhoudingsverplichting die verzekeraars opleggen aan woekerpolisgedupeerden met een individuele schikking.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:4 september 2014

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten die individueel klagen bij hun verzekeraar over de lage standaardcompensatie vaak een hogere vergoeding krijgen van hun maatschappij. De gedupeerde moet dan wel voor geheimhouding tekenen.

De AFM zegt verzekeraars niet te kunnen dwingen om te stoppen met de geheimhoudingsplicht. Het gaat volgens de toezichthouder om een relatie tussen een individuele klant een verzekeraar. De AFM gaat wel gesprekken voeren met verzekeraars.

Stop geheimhouding 

De Consumentenbond is blij dat de AFM zijn afkeuring uitspreekt en is benieuwd naar  de uitkomst van de gesprekken. De Consumentenbond vindt dat verzekeraars moeten stoppen met deze praktijk.

Door schikkingen geheim te houden willen verzekeraars voorkomen dat ook andere gedupeerden hier hun voordeel kunnen doen. Verzekeraars doen nu net alsof hun eigen collectieve compensatieregelingen toereikend zijn. Deze regelingen zijn afgesproken met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim en doen volgens de Consumentenbond grote groepen consumenten tekort. Deze regelingen vergoeden slechts een deel van de schade.

Verzekeraars, onderneem actie

De Consumentenbond vindt  het van de gekke dat verzekeraars de schade van talloze gedupeerden nog niet redelijk hebben vergoed. Hun regelingen zijn gebaseerd op de Wabeke-norm, een norm die te gunstig is voor de verzekeraars.

De Consumentenbond vindt dat verzekeraars  zelf in beweging moeten komen om hun klanten recht te doen. De Consumentenbond zal hiertoe dit najaar een eisenpakket bij de sector indienen. 

Bron bericht: NOS.

Wat vindt jij van deze geheime deals? Praat mee!