icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Special 'Beleggingsverzekeringen' Nibud

Eerste indruk
|
Hoe kom je van je woekerpolis af? De online special 'Beleggingsverzekeringen' van het Nibud geeft informatie over de vraag wat je met de woekerpolis moet doen. Maar de special helpt je niet verder om de vergoeding te krijgen waar je recht op hebt.

   Gepubliceerd op:12 oktober 2015

TypeWat te doen met een woekerpolis

Richtprijs€ n.v.t.

Nibud Special Beleggingsverzekeringen: review

Conclusie

De Nibud Special 'Beleggingsverzekeringen' geeft alleen informatie over de vraag wat je met je woekerpolis moet doen om de schade in te toekomst te beperken. De special negeert volledig dat verzekeraars het grootste deel van de gedupeerde woekerpolishouders veel te weinig compensatie heeft gegeven. De special helpt je niet verder als je wel de vergoeding wilt waar je recht op hebt.

Doel

Het doel van de Special Beleggingsverzekeringen van het Nibud is om consumenten antwoord geven op de vraag wat ze met hun woekerpolis moeten doen.

Verbond van Verzekeraars

Het Nibud meldt dat zij voor de special steun kreeg van het Verbond van Verzekeraars. De special ademt het standpunt van de verzekeraars, en niet dat van gedupeerden. In de teksten en adviezen gebruikt het Nibud consequent het woord 'beleggingsverzekering' en niet 'woekerpolis'.

Heb ik een beleggingsverzekering?

Het Nibud verwijst gedupeerden die willen weten of ze een 'beleggingsverzekering' hebben, naar een algemene definitie van de AFM. Nergens wordt de lijst van woekerpolissen genoemd die Consumentenclaim maakte, met de namen van alle verzekeraars en woekerpolissen. Nibud verwijst ook niet naar de minder uitgebreide lijst van het Kifid.

Waardescan

Met de 'waardescan' van Nibud achterhaal je of de waarde van je woekerpolis nog klopt. Eerst vul je het oorspronkelijke doelvermogen in en daarna de verwachte uitkering op einddatum. De uitkomst van de waardescan ligt voor de hand: de scan constateert dat je het doelbedrag niet gaat halen. Wel worden enkele nuttige mogelijkheden genoemd die je hebt om je eindkapitaal nog te verhogen.

Compensatieregelingen

Op de website Compensatie en Klachten van het Nibud staat: 'is er sprake geweest van te hoge kosten, dan is daarvoor compensatie gegeven'. Het  Nibud bedoelt hiermee de collectieve compensatieregelingen die verzekeraars tussen 2008 en 2010 hebben afgesproken. De Consumentenbond vindt die vergoedingen veel te laag en er zijn meer organisaties die méér eisen dan die standaardvergoeding. Het Nibud noemt deze organisaties nergens.


Lees meer in ons dossier Woekerpolissen of ga direct naar het Ontwoeker Stappenplan om te bepalen wat je het beste met je woekerpolis kunt doen.

Nibud Special Beleggingsverzekeringen: wat is het?

Het Nibud is naar eigen zeggen 'een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens'. De online special van het Nibud maakt onderdeel uit van de website nibud.nl. 

Het doel van de Special Beleggingsverzekeringen van het Nibud is om consumenten antwoord geven op de vraag hoe ze van hun woekerpolis kunnen afkomen.

Het Nibud vermeldt op haar website dat deze special tot stand is gekomen met steun van het Verbond van Verzekeraars.

De online special bestaat uit:

  • Algemene informatie zoals: hoe weet je of een woekerpolis hebt?
  • Een stappenplan om je beleggingsverzekering te checken.
  • Een test om te zien of je klaar bent voor een adviesgesprek over je woekerpolis.
  • Een waardescan, waarmee je kunt zien wat je polis oplevert op einddatum.
  • Een checklist hersteladvies.
  • Veelgestelde vragen over woekerpolissen.

Lees de review