Overbodige hoeveelheden zout
Gepubliceerd op: 24 april 2015

Zout en gezondheid
Te veel zout (natrium) is slecht voor de gezondheid: het kan leiden tot verhoogde bloeddruk en daarmee tot een grotere kans op hart- en vaatziekten, nierschade, botontkalking en maagkanker.
De Gezondheidsraad raadt aan om per dag maximaal 6 gram zout te consumeren. De gemiddelde Nederlander krijgt echter per dag ca. 9 gram zout binnen. En dat terwijl je slechts 1 à 2 gram zout per dag nodig hebt!
Het advies van de Gezondheidsraad is daardoor een goed bedoeld, maar vrijwel onuitvoerbaar advies.
Gemiddeld minder zout
Uit berekeningen van Wageningen Universiteit blijkt dat we circa 2000 sterfgevallen per jaar kunnen voorkomen als de gemiddelde zoutinname in Nederland daalt van 9 naar 6 gram per persoon per dag. De overtollige hoeveelheden zout in producten kosten levens en gezondheidsschade!
Het is voor consumenten vrijwel onmogelijk om aan de aanbevelingen voor gezonde voeding te voldoen. Het is daarom de taak van fabrikanten, horeca en cateringbedrijven om minder zout, suiker en verzadigd vet in hun producten stoppen.
Strengere afspraken zijn nodig
Wij willen dat er strengere afspraken gemaakt worden over minder zout (en suiker en verzadigd vet) in voedingsmiddelen. Fabrikanten hebben in de periode 2014-2020 ondanks alle mooie woorden maar kleine stappen gezet om zout in voedingsmiddelen te verminderen. Consumenten krijgen nog steeds te veel zout binnen.