icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je activiteiten en beweging meten

Wil je graag weten hoeveel je beweegt? En of dat voldoende is? Er is veel keuze in verschillende soorten wearables (apparaten op en om het lichaam). Onze tips helpen je kiezen. Wordt het een activity tracker, een sporthorloge of een smartwatch? Welke past bij jou?

Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

1
Activity tracker: voor het dag & nacht meten

Een activity tracker, of fitness tracker, meet meer dan een eenvoudige goedkope stappenteller. Activity trackers houden ook andere zaken bij, zoals:

  • afstand
  • verbruikte calorieën
  • je slaapgedrag
  • (soms) hoogte (denk aan trappen lopen)
  • (soms) hartslag (met ingebouwde hartslagmeter)

Je kunt ook doelen stellen.

Dag en nacht

Een activity tracker meet de hele dag en nacht al je activiteiten. Op een flink aantal bewegingsbandjes kun je ook notificaties van je telefoon ontvangen, maar doorgaans niet zo goed als bij de smartwatch. Ze hebben ook niet altijd een scherm. Activity trackers zien er meestal uit als een armband. Prijzen variëren van €35 tot €230.

Keuzehulp activity trackers

Meer over activity trackers

activity-tracker-diversmodel

2
Sporthorloge: specifiek voor tijdens het sporten

Sporthorloges zijn er specifiek voor de (fanatieke) sporter. Afstand, tijd en hartslag worden nauwkeurig gemeten. Tijdens een training of wedstrijd kun je zien of je volgens schema presteert of dat je bijvoorbeeld je tempo moet aanpassen. Dat is handig voor bijvoorbeeld hardlopers die willen trainen voor een bepaald doel.

Er zijn sporthorloges die de hartslag meten via de pols, iets wat sommige smartwatches ook kunnen. Andere modellen meten de hartslag met een band rond de borst.

Uitgebreide sporthorloges hebben een kompas of hoogtemeter. Een gemiddeld uitgerust sporthorloge kost rond de €100. Prijzen variëren behoorlijk: van €50 tot €600.

Meer over sporthorloges

sporthorloge-sporten-2

3
Smartwatch: extra slim

Slimme horloges houden de meldingen van je telefoon bij. Ze kunnen ook bewegingen meten, zoals een activity tracker én je kunt er vaak ook mee sporten. Een smartwatch lijkt het meeste op een ‘gewoon’ horloge. Je hebt hem gedurende de dag om. ‘s Nachts moet hij aan de oplader. De smartwatch is de meest uitgebreide wearable, maar kost ook meestal meer dan €200.

Meer over smartwatches

smartwatch-update

Nieuw & interessant