! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Activity tracker kopen: waar let je op?

Een activity tracker of fitness tracker is een bewegingsmeter in de vorm van een armband die allerlei activiteiten bijhoudt. Bijvoorbeeld hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en wat je slaapritme is. Welke activity tracker past het beste bij jou en waar let je op bij de koop?


1
Activity tracker of smartwatch?

 • ActivityTracker - Columns

  Activity tracker

  Een activity tracker meet de hele dag en nacht je activiteiten, zoals verbruikte calorieën, slaapgedrag en stappen. Je draagt het net als een smartwatch om je pols.

  Lees alles over activity trackers

 • Smartwatches - Columns

  Smartwatch

  Een smartwatch is de meest uitgebreide wearable. Hij kan veel wat activity trackers ook kunnen. Maar houdt daarbij ook nog de meldingen van je telefoon bij.

  Lees alles over smartwatches

2
Hoe werkt een activity tracker?

De activity tracker kan met sensoren van alles meten, zoals je hartslag. De tracker meet het aantal stappen dat je zet (en daarmee de afstand die je aflegt) doordat je tijdens het lopen met je arm beweegt. Verbruikte calorieën berekent hij op basis van alle bewegingen. Dus niet alleen tijdens het sporten, maar ook tijdens alledaagse klusjes, zoals stofzuigen.

Je hoeft een activity tracker niet elke dag op te laden. De batterij houdt het wel een aantal dagen vol. Sommige fabrikanten claimen zelfs 3 weken. Daarom kun je een activity tracker ook ’s nachts omhouden. Zo kan de tracker ook je slaapritme in de gaten houden.

Op het scherm of in de app zie je de verzamelde gegevens, zoals het aantal stappen van die dag.

Vergelijk activity trackers en bekijk welke activity tracker het beste scoort.

 

activity trackers pols

3
Waar kan ik verder op letten bij de aanschaf?

 • 3 gebruiksvriendelijk

  Gebruiksgemak en draagcomfort

  Kun je het schermpje goed lezen, ook bij fel licht? En is het menu overzichtelijk?

  Een activity tracker moet natuurlijk goed zitten, want je hebt hem dag en nacht om je pols. We testen daarom het draagcomfort van iedere activity tracker, ook tijdens het sporten.  

   

   

 • waterdicht

  Waterdicht

  Wil je zwemmen met een activity tracker, dan moet hij niet alleen waterdicht zijn, maar ook tegen de ‘slagen’ in het water kunnen. In onze vergelijker kun je dit soort zaken checken. Zo weet je welke activity tracker je het beste kunt kopen.

 • 4 koppeling smartphone

  Koppeling met smartphone

  Kijk of je activity tracker samenwerkt met je smartphone. De meeste activity trackers werken met Android-smartphones en iPhone, maar er zijn uitzonderingen. 

  Vergelijk zelf activity trackers en bekijk wat voor jou de beste activity tracker is.

4
Maak een duurzame keuze

 • Duurzame aanbieder

  Wil je een duurzame keuze maken? Dan is het goed om te weten dat niet elke fabrikant van activity trackers duurzaam werkt.

  Soms is er sprake van kinderarbeid, slavernij of onveilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast kunnen de mijnen waaruit metalen worden gewonnen in handen zijn van gewapende groepen.

  Wij beoordelen hoe bedrijven omgaan met zogenaamde ‘conflictmineralen’. In onze testresultaten geven we ook een oordeel over duurzaamheid van de activity trackers.
   

  Leden kunnen filteren op 'duurzame keuze'.

  Bekijk de testresultaten

 • Duurzaamheid activity tracker

  Wij testen de activity trackers om te bepalen of het een duurzame keuze is. Zo kijken we onder andere naar de bouwkwaliteit van het apparaat en de gekozen materialen.

  Verder is het belangrijk dat het apparaat lang meegaat en daarom goed bestand is tegen krassen. Als je het bandje kunt vervangen, is dat ook een pluspunt.

  Wij testen of het apparaat zuinig is door een oordeel te geven over het stroomverbruik van de activity tracker.

 • Een nieuwe activity tracker?

  Heb je wel écht een nieuwe activity tracker nodig? Als je minder vaak een nieuwe wearable koopt, belast je het milieu minder. En je voorkomt andere problemen die ontstaan bij de productie. Je kunt ook proberen of je genoeg hebt aan alleen een app op je telefoon. Daarmee kun je bijvoorbeeld stappen tellen en je work-outs vastleggen.

  Is je oude activity tracker kapot? Kijk dan of het nog te repareren valt.

5
Uiterlijk en accessoires

Je zult een activity tracker waarschijnlijk allereerst kiezen op functionaliteit, maar voor veel mensen is ook het uiterlijk belangrijk. De ene activity tracker is dikker, grover of zwaarder dan de andere. De een heeft een scherm, de ander niet. Soms zit de sensor zelfs verwerkt in een sieraad, zoals bij Fitbit. Dat is allemaal een kwestie van smaak.

Het is handig om te kijken wat de uitbreidingsmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld of er andere kleuren bandjes zijn. Op deze manier doe je misschien langer met je activity tracker.

activity-tracker-diversmodel

6
Let op je privacy!

Met een activity tracker meet je allerlei privacygevoelige gezondheidsaspecten en medische gegevens. Denk aan het aantal gezette stappen, informatie over je hartslag, informatie over je slaappatroon en nog veel meer. Beveilig je activity tracker daarom met een code, als dat kan.

Lees de privacyverklaring om te zien wat het bedrijf met jouw gegevens doet. Daarin kan ook staan welke keuzes je kunt maken.

Wat gebeurt er met de gegevens op mijn activity tracker?

fitbit screenshot

7
Kies de juiste activity tracker

Wil je weten welke activity tracker het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste activity tracker. 

Help mij kiezen

Activity trackers

Hulp nodig of vragen?

Heb je vragen over je activity tracker? Of wil je iets weten over een specifiek type activity tracker? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum