icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Circulatie en luchtafvoer

Vieze luchtjes afvoeren kan op verschillende manieren. Er zijn systemen die de lucht naar buiten voeren. Maar de lucht kan ook gefilterd worden om vet en geuren tegen te gaan. Dit gaat via circulatiesystemen. Kijk goed wat er bij jou mogelijk is en wat de kosten zijn.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Artikel_circulatieenluchtafvoer

Afvoerkanaal gaat direct naar buiten

Je kunt op een afvoerkanaal dat direct naar buiten gaat een afzuigkap met motor aansluiten. De kooklucht wordt door een (metalen) vetfilter en vervolgens via de afvoerpijp naar buiten geleid. De afzuigkap met luchtafvoer presteert over het algemeen het best van de verschillende systemen. Een nadeel is dat energie verloren gaat door de afvoer van warme lucht naar buiten. Omdat lucht uit de ruimte wordt onttrokken is het belangrijk dat er voldoende aanvoer van verse lucht is. Zorg er verder voor dat de afstand tussen buiten en de afzuigkap zo klein mogelijk is. Na aanschaf van dit systeem zijn er geen extra kosten. De metalen vetfilters kunnen gewassen worden en hoeven in principe niet vervangen te worden.

Er is een centraal afvoerkanaal

Vaak is er bij een centraal afvoerkanaal een mechanisch afvoersysteem waar de keuken, het toilet en de badkamer op zijn aangesloten. Hierop kan een motorloze afzuigkap worden aangesloten. De afzuigcapaciteit is dan afhankelijk van het afzuigsysteem en niet van de afzuigkap zelf.

Circulatiekap

Er kan ook een circulatiekap op het centrale afvoerkanaal worden aangesloten. De lucht wordt dan niet naar buiten afgevoerd maar circuleert.

Vet wordt verwijderd door middel van een vetfilter en de geur door een koolstoffilter. Vocht wordt niet verwijderd. De koolstoffilters moeten variërend van elke 4 maanden tot eens in de 3 jaar worden vervangen. De kosten daarvan variëren van €30 tot €125.

Plasmafilter

Er zijn ook circulatieafzuigkappen met een plasmafilter. De lucht komt dan na het vetfilter in een katalysator waar de geuren uiteenvallen en worden opgeslagen of gezuiverd. Er wordt gezegd dat het plasmafilter pas na lange tijd vervangen moet worden. Het complete systeem kost wel een paar duizend euro. Er zijn ook plasma systemen die je op een bestaande afzuigkap kunt plaatsen. Je zet hem op de uitblaasmond van de motor. Je koppelt je buizensysteem af en steekt de stekker in het stopcontact. In deze plasma-afzuigkappen kan ook nog een extra koolstoffilter zitten. Dit soort systemen zonder kap kosten een paar honderd euro.

Er is geen afvoerkanaal

Als de keuken geen afvoerkanaal heeft, kun je een afvoerkanaal laten aanleggen waarop een afzuigkap met motor past. Maar soms kan dat niet of is het niet toegestaan, dan kan ook een 'recirculatiekap' worden gebruikt.

Vergelijk afzuigkappen