icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Steeds meer downdraft afzuigkappen

Nieuws | Steeds meer fabrikanten introduceren een downdraft afzuigkap. Zo'n afzuigkap is doorgaans geïntegreerd met een inductiekookplaat. Op de IFA in Berlijn, één van de grootste 'consumer electronics' beurzen ter wereld, zagen we duidelijke verschillen tussen de merken in de uitvoering van zo'n kap.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  8 september 2016

flexinductie bosch kookplaat

Snel naar:


Helaas stond Bora, het merk dat meestal met downdraft afzuigkappen geassocieerd wordt, niet op de IFA in Berlijn. Maar veel grote witgoedfabrikanten lieten er wel hun downdraft afzuigkappen zien. Het was daar goed te zien dat er duidelijke verschillen zijn tussen de uitvoeringen.

AEG

AEG heeft in hun ComboHob een ronde unit in het midden van de kookplaat. Verder valt op dat het koolstoffilter van bovenaf te bereiken is. Op zich handig, maar wat minder strak in uitvoering. Pluspunt van het model van AEG is dat de opvangbak van onderaf makkelijk te legen is door een kraantje open te zetten.

Miele

Miele heeft de afzuigkap over het hele midden van de kookplaat. Dit oogt strakker dan die van AEG. Nadeel van de Miele is echter dat je de opvangbak niet goed kunt legen. Het koolstoffilter is wel makkelijk te bereiken, maar zit wel aan de zijkant van je kookeiland en is dus niet onzichtbaar weggewerkt.

Bosch

Het model van Bosch lijkt op die van AEG maar heeft als grote verschil dat de koolstoffilters helemaal in de kast weggewerkt zijn. Visueel mooi, maar niet erg praktisch. Je kunt er niet goed bij als je ze moet schoonmaken of vervangen, als je ook andere spullen in het kastje hebt staan.

Connected

Bij alle fabrikanten zien we terug dat de afzuigkap communiceert met de kookplaat. Zijn alle pitten van de kookplaat in gebruik? Dan weet de afzuigkap dat er een standje bij moet. Je kunt natuurlijk ook zelf de instellingen aanpassen.

Bekijk meer kooptips van afzuigkappen.