icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Wat voor afzuigkap heb ik nodig?

Er zijn veel verschillende typen afzuigkappen op de markt. De keuze die je maakt is gebaseerd op design, soort en prijs. Wij geven je graag meer informatie over de verschillende soorten afzuigkappen.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


Schouwkappen

Deze Artikel_Uitvoeringen_schouwafzuigkappen zijn verkrijgbaar in wand- of eilanduitvoering. Door de diverse ‘designuitvoeringen’ is de stijl van de keuken hier goed mee te bepalen. Houd er wel rekening mee dat ze erg aanwezig zijn in je keuken en veel ruimte in beslag nemen. De kosten van deze afzuigkappen variëren van rond de €100 tot een paar duizend euro.

 

Bekijk afzuigkappen in eilanduitvoering

Bekijk afzuigkappen in wanduitvoering

Inbouw afzuigkappen

Tussenbouw of geïntegreerde afzuigkap

Dit Artikel_uitvoeringen_inegreerdetype afzuigkap wordt ingebouwd tussen 2 keukenkastjes en afgeschermd met een kastdeur. Wanneer hij niet in gebruik is valt hij niet op want ook de motor zit in het kastje. Je verliest wel kastruimte met dit type afzuigkap. De kosten variëren van een paar tientjes tot zo'n €2000.

Bekijk inbouwafzuigkappen

Downdraft afzuigkap

Downdrafts zijn afzuigkappen die direct achter of naast je kookplaat staan of zelfs in je kookplaat zijn verwerkt. Ideaal voor gebruik bij een kookeiland.

Als flexinductie bosch kookplaateen downdraft afzuigkap achter de kookplaat zit, dan kun je hem vaak in het aanrecht laten wegzakken als hij niet gebruikt wordt. Deze modellen nemen vrij veel ruimte in je keukenkast in, en zijn vaak wat lawaaiiger dan de modellen die in je kookplaat zitten. Voordeel is wel dat ze ingebouwde verlichting hebben. Deze kappen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €1000.

Het aanbod van downdraftmodellen die in je kookplaat zijn geintegreerd wordt steeds groter. Het is een mooie oplossing maar qua aanschaf zijn ze wel duur. Reken op een paar duizend euro. Veelal zal zo'n combinatie gebruikt worden in een kookeiland. Deze systemen gebruik je waarschijnlijk in recirculatiestand. Let er dan op waar de filters zitten en hoe makkelijk je daarbij kunt. De vetfilters moet je elke week eigenlijk wel schoonmaken. De koolstoffilter die de geurtjes opvangen hoef je maar eens in de 3 á 4 maanden schoon te maken. Maar: het moet wel gebeuren, dus je moet er goed bij kunnen. Let er verder op wat er gebeurt met kookwater wanneer de boel overstroomt. Waar wordt dat opgevangen en hoe kun je daar bij om het schoon te maken?

Bekijk downdraft afzuigkappen

Onderbouw afzuigkappen

Onderbouw afzuigkap

Deze afzuigkap wordt bevestigd onder een keukenkastje of aan de muur. Je offert daardoor minder kastruimte op dan bij een inbouw afzuigkap. Het zijn helaas niet de meest trendy modellen en je moet nog steeds rekening houden met de afstand van 65cm boven de kookplaat. Deze kappen zijn verkrijgbaar vanaf €40.

Bekijk onderbouw afzuigkappen

Vlakscherm afzuigkap

Dit is een zeer platte uitvoering van de onderbouw afzuigkap. Daardoor valt dit type nauwelijks op in de keuken en verlies je minder kastruimte. Voor gebruik wordt het rooster met filter naar voren getrokken. De ontwerpen zijn minder vernieuwend dan andere typen en ook hier moet de kap 65cm boven de kookplaat hangen. De prijs varieert van een paar tientjes tot zo’n €900.

Bekijk vlakscherm afzuigkappen

Connected afzuigkappen

Veel afzuigkappen zijn tegenwoordig connected met de kookplaat. Dat houdt in dat de afzuigkap automatisch aangaat als de kookplaat gebruikt wordt. De afzuigkap gaat ook automatisch harder als je meer kookzones gebruikt, of de kookzones op een hogere stand zet. Hij meet aan de hand van de lucht wanneer het tijd is om uit te schakelen.

Bekijk specificaties van afzuigkappen

Vergelijk afzuigkappen