! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Airco kopen: waar let je op?

Op hete dagen biedt een airco de nodige verkoeling. Zo kun je geconcentreerd werken en ’s avonds prettig slapen. Maar is een airco kopen een verstandige keuze? Hoeveel kost een airco? En kies je voor een mobiele of een vaste airco?


1
Split-airco kopen

2
Mobiele airco kopen

Een mobiele airco staat in de ruimte die je wilt koelen. Warme lucht wordt aan de achterkant via een slang naar buiten geblazen. De slang hangt uit het raam naar buiten. 

We raden het af om een mobiele airco te kopen. Ze zijn minder energiezuinig dan split-airco's en hebben een kleiner koelvermogen. Als het raam niet goed is afgedicht waar de slang naar buiten hangt komt er alsnog veel warmte naar binnen. Mobiele airco’s werken op tropische dagen veel minder goed dan split-airco's. 

Een mobiele airco is een stuk goedkoper dan een split-airco. Er zijn al modellen voor €300, maar je hebt ze ook van €900. Lees meer over de voor- en nadelen van een mobiele airco.

airco-mobiel-1200x800px

3
Zuinige airco

Airco's verbruiken veel stroom. Koop daarom een airco met een zo hoog mogelijke energieklasse (A+++) en een zo hoog mogelijke SCOP (hoger dan 5,1) en SEER (hoger dan 8,5). De SEER drukt uit hoe zuinig een airco koelt. De SCOP drukt uit hoe zuinig een airco verwarmt. In feite werkt de airco dan als warmtepomp. 

Deze getallen staan op het energielabel. Tot slot kun je het aantal kWh per jaar vergelijken. Maar zonder de SCOP en SEER zegt het jaarlijks verbruik weinig over hoe zuinig een airco is. 

Kijk op het energielabel naar de middelste klimaatzone voor de juiste SCOP. Dat is de zone waar Nederland invalt. Voor beide getallen geldt hoe hoger, hoe zuiniger.

Artikelen_duurzaamengroensparen

4
Airco installeren

Een mobiele airco installeren kan iedereen zelf. De installatie van een split-airco laat je over aan een erkend monteur. Een vaste airco werkt met koudemiddelen en bij wet mag alleen monteur met een BRL200-certificering een vaste airco in werking zetten.

Let bij het plaatsen van een split-airco goed op. Waar komt de binnenunit te hangen? Je wilt namelijk geen tocht in je nek als je achter je bureau zit. En waar hangt de buitenunit aan de gevel? Je wilt niet dat de buren last hebben van geluidsoverlast.
 

airco-installatie-1200x800px

5
Airco als warmtepomp gebruiken

Veel vaste airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. Met name in goed geïsoleerde huizen kan dit een interessante manier zijn van decentrale verwarming. Bijvoorbeeld in een werkkamer. Door lokaal te verwarmen met de airco hoeft de cv-installatie niet aan te slaan.

Een airco die ook verwarmt is een aantrekkelijk alternatief voor een infraroodpaneel of elektrische verwarming. Zeker als de kamer zomers ook gekoeld moet worden. Alle airco's in onze test kunnen koelen en verwarmen.
 

hybride-warmtepomp 2

6
Hoe duurzaam is een airco?

Geen airco gebruiken is natuurlijk energiezuiniger dan wel een airco gebruiken. En als het koudemiddel in airco's vrijkomt, is dit erg schadelijk voor het milieu. Maar op hete dagen is het begrijpelijk dat je verkoeling zoekt. Lees deze tips en maak een duurzame keuze

Met zonnepanelen wek je een deel van de elektriciteit die de airco verbruikt zelf op. Met name op warme zomerdagen heb je profijt van zonnepanelen. Een airco in combinatie met zonnepanelen is daarom duurzamer.

Voorkomen is beter dan genezen. Met goede dakisolatie en spouwmuurisolatie of gevelisolatie houd je warmte in de zomer buiten.

airco-duurzaamheid-1200x800px