icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

DeLonghi Multifry

Eerste indruk
|
In de productinformatie noemt de DeLonghi Multifry zich een ‘heteluchtfriteuse’. De doos laat een foto zien van een grote schaal goudgeel gebakken frites, en in een (Duitse) folder en op een (Britse) website lezen we juichende verhalen hoe goed je diepgevroren frites zónder toegevoegde olie erin klaar kunt maken.
Els Punt

Els Punt , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 14 oktober 2014

Merk DeLonghi

Richtprijs € 200

Type FH 1163 Multifry Classic

Multifry Klein vooraanzicht introductie

DeLonghi Multifry

In de productinformatie wordt de Multifry vooral als een alternatief voor de conventionele friteuse neergezet: een manier om frites te bereiden zonder toegevoegd vet. Desondanks is het in de instructieboekjes bij onze FH 1163 Multifry Classic flink zoeken naar de juiste bereidingswijze voor diepvriesfrites. Het receptenboekje rept alleen over de bereiding van Patates Frites van verse aardappelen, en in de kooktabel in de handleiding komt het woord ‘frites’ überhaupt niet voor. Uiteindelijk volgen we maar de kooktabelinstructie voor ‘Standaard aardappels 10x10, diepvries’.

We bereidden gewone dievriesfrites en ovenfrites in de Multifry, en lieten het resultaat vergelijken met dezelfde soort frites klaargemaakt in de Philips Airfryer XL.

Multifry Nog kleiner schuinPluspunten

  • Grote capaciteit;
  • Eenvoudig in het gebruik;
  • Frietjes worden automatisch omgeschept;
  • Ook veel andere gerechten mogelijk.

Minpunten

  • Onduidelijke aanwijzingen voor bereiding van diepvriesfrites;
  • Lange bereidingstijd;
  • Resultaat is minder goed dan met de Airfryer XL.

Diepvriesfrites klaarmaken

Het in gebruik nemen van de Multifry spreekt voor zich, al zitten we wat te mieren met de tijdsinstellingsknop, die soms ongewild blijft hangen. Volgens de instructie kiezen we voor 1 kilo diepvriesfrites een bereidingstijd van 30 minuten zonder opwarmen, op de maximale stand.

Ter vergelijking bakten we eenzelfde hoeveelheid frites in de Philips Airfryer XL (1 kg, 21 minuten, zonder voorverwarmen op 200 °C).

Na de voorgeschreven bereidingstijd zijn bij zowel de Multifry als de Aifryer de frietjes nogal bleek. We geven ze beide nog een paar minuutjes extra.

Tijdens het bakken zijn de Multifry-frieten automatisch omgeschept, maar toch zien ze er nagenoeg hetzelfde uit als de niet-omgeschepte Airfryer-frietjes. Bij beide heteluchtfriteuses zien de frietjes er nogal bleek en niet heel erg aanlokkelijk uit. Wel zien de Multifry-frieten er iets minder gerimpeld uit dan de frieten uit de Airfryer XL.

Proeven

We lieten de frieten blind vergelijken door 9 proevers. Net als bij het uiterlijk constateren de proevers ook qua smaak niet veel verschil tussen de frites. Uiteindelijk wezen de meeste proevers toch de Airfryer-frites aan als iets beter van structuur en mondgevoel.

Volgens Philips behaal je met de Airfryer het beste resultaat met ovenfrites. Daarom hebben de Multifry en de Airfryer ook geprobeerd met 750 gram diepvries-ovenfrites. De bereidingstijd en de thermostaatstand pasten we niet aan.

Met ovenfrites is het bakresultaat bij zowel de Multifry als de Airfryer beduidend mooier dan bij de gewone diepvriesfrites. Ook de 16 proevers die we het resultaat blind lieten vergelijken zijn stukken enthousiaster over het uiterlijk én de smaak van de ovenfrites. Wel vinden de proevers nu het verschil tussen de Multifry-frites en die uit de Airfryer nu groter. De Airfryer-frieten worden zowel qua uiterlijk als structuur en smaak beter gewaardeerd dan die uit de Multifry. De proevers vonden de frites uit de Multifry vooral taaier, minder knapperig en minder gaar dan die uit de Airfryer.

Verschillen

De overige verschillen tussen de DeLonghi Multifry en de Philips Airfryer XL zijn:

 

Multifry Classic FH1163

 Airfryer XL HD9240

Richtprijs

 €200

 €190

Maximale capaciteit diepvriesfrites

 1250 gram

 1000 gram

Maximale capaciteit verse frites

 1500 gram

 1200 gram

Geadviseerde bereidingstijd voor 1 kg diepvriesfrites 

 30 minuten

 19 minuten

Vermogen 

 1400 W

 2100 W

 

Conclusie

Gewone diepvriesfrites klaargemaakt met de DeLonghi Multifry zijn wat bleekjes en worden niet echt lekker gevonden door onze proevers. Maar veel verschil met dezelfde frites klaargemaakt in de Philips Airfryer XL is er niet. De Airfryer-frites worden nét iets beter gewaardeerd. Bij ovenfrites is het resultaat met de Multifry stukken beter dan met gewone diepvriesfrites, maar het verschil met de Airfryer XL is hier wel groter: diepvriesovenfrites uit de Airfryer XL worden beter gewaardeerd dan die uit de DeLonghi. Als ‘multicooker’ voor de tientallen gerechten in het receptenboekje is de Multifry misschien succesvoller.

Andere heteluchtfriteuses

We bekeken nog meer heteluchtfriteuses. Bekijk ook de reviews voor de volgende producten:

Bekijk de beste airfryers.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.