icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

De beste alles-in-1-provider

11.000 consumenten delen elke maand hun ervaringen met hun internetprovider met ons. Ze beoordelen onder andere de internet-, telefonie- en televisiekwaliteit, het aantal storingen en de klantenservice. We maken elk kwartaal de balans op: welke alles-in-1-provider komt als Beste uit de Test in het derde kwartaal van 2016?
Silvia Smit

Expert Elektronica

Debeste_hoofdbeeld

Beste uit de Test

XS4ALL Glasvezel is Beste uit de Test in het derde kwartaal met een testoordeel van 8,4. Daarmee laat XS4ALL de rest een stuk achter zich. DSL van XS4ALL krijgt nog wel een 8,1 en bezet daarmee de tweede plek. Op nummer 3 vinden we ZeelandNet/Delta Kabel met een 7,8. Telfort Glasvezel en Solcon Glasvezel krijgen ook nog een nette 7,7.

De internetkwaliteit van XS4ALL (Glasvezel en DSL) krijgt cijfers boven de 8. Ook ervaren de panelleden weinig internetstoringen: bij Glasvezel 5% en bij DSL 7% de afgelopen periode. Positief opvallend ook dit kwartaal is het aantal internetstoringen bij Caiway: 7%.

Storingen internet en bellen

Panelleden van een aantal internetproviders rapporteren aardig wat internetstoringen. KPN heeft daarmee het meeste last van met respectievelijk 19% en 23% bij Glasvezel en DSL. Ook Online.nl DSL heeft veel last van internetstoringen, 22%. Het aantal telefoniestoringen valt bij de meeste  providers mee. Behalve bij Online.nl DSL 16%. Online.nl DSL staat daarmee ook laatste in de ranglijst.

Televisiekwaliteit

Klanten geven geen hele hoge cijfers aan de tv-kwaliteit. Het meeste is voldoende. Alleen Telfort DSL scoort met een 5,8 onder de 6. Providers hebben dan ook last van relatief veel tv-storingen. Eigenlijk doet alleen ZeelandNet/Delta het daar goed: 'slechts' 9% had last van tv-storingen. Nog steeds werk aan de winkel dus voor alle providers!

Klantenservice

De klantenservice is meestal de bottleneck bij de internetprovider. Geen enkele provider scoort een 8 of hoger. De scores lopen hier uiteen van XS4ALL DSL met een 7,8 tot een 5,5 voor Online.nl DSL. Daarnee scoort vooral Online.nl DSL slecht. Caiway Glasvezel krijgt ook slechts een 6,2. Goede service verlenen blijft moeilijk.

Tevredenheid aanbieder

XS4ALL-klanten (Glasvezel en DSL) zijn het meest tevreden over hun provider (9,1 en 8,9). Zij zullen niet zo snel opstappen. Ook de panelleden van ZeelandNet/Delta geven een mooie score aan hun internetprovider: een 8,2. De klanten van Online.nl daarentegen willen graag weg, ze geven Online.nl een 4,2! Ook Vodafone Glasvezel zal moeten verbeteren. Zij scoren als aanbieder een magere 5,4.

Testoordelen Alles in 1 providers-6

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Lees een beschrijving per internetprovider op: testresultaten van alles-in-1-providers

Doe mee en win een tablet of smartphone

Wij verloten aan het eind van het jaar een aantal tablets of smartphones onder alle panelleden van de ProviderMonitor. Schrijf je in voor het internetpanel van de Consumentenbond en wie weet win jij dan een tablet of smartphone!

Vergelijken en overstappen

Alles-in-1-providers vergelijken kan met de vergelijker van de Consumentenbond. De resultaten van het ProviderMonitor-onderzoek vind je daar ook terug. Welke aanbieder is de beste internetprovider? De vergelijker helpt je met de keuze van het beste abonnement. Wij werken samen met Pricewise. Pricewise werkt onafhankelijk van de providers en biedt ondersteuning bij het eventuele overstappen. Meer vragen over deze samenwerking? Lees dan de veelgestelde vragen over de vergelijker.

Lees ook:

Resultaten van kwartaal 4  zullen eind januari 2017 gepubliceerd worden.