icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Digitale televisie: vragen & antwoorden

Silvia Smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Gepubliceerd op:12 september 2012


Welke vormen van digitale televisie zijn er?

Er is digitale televisie via de kabel, de ether, de satelliet en via internet. De verschillen zitten in de manier waarop de signalen verzonden en ontvangen worden. Lees meer over de verschillende soorten digitale televisie.

Krijg ik bij digitale televisie meer zenders dan bij analoge televisie?

Ja, behalve bij Digitenne van KPN. Digitenne van KPN heeft 23 televiesiezenders en de enige mogelijke uitbreiding is Eredivisie Live voetbal. De overige providers bieden standaard meer zenders. Er zijn verschillende extra zenderpakketten tegen betaling mogelijk, zoals Film 1 en Sport 1.

Welke interactieve diensten kan ik krijgen als ik kies voor digitale tv?

Bij de meeste kabelmaatschappijen en bij de aanbieders van IP-tv (KPN Interactieve tv en Tele2) zijn interactieve diensten, al dan niet tegen betaling, verkrijgbaar.  Je kunt tv-programma's terugkijken en films huren.

Ik wil digitale televisie op meerdere tv's. Heb ik voor iedere tv een 'kastje' nodig?

Anders dan bij analoge televisie heb je in principe voor iedere tv een decoder of een CAM-module (insteekkaart) nodig. Om een CAM-module te kunnen gebruiken, heb je een tv met ingebouwde tuner nodig. Lees wat de mogelijkheden per provider zijn.

Kan ik met mijn al wat oudere tv digitale televisie ontvangen?

Alle tv's met SCART-aansluiting zijn geschikt voor digitale televisie. Om HD-televisie te kunnen bekijken moet uw tv HD-Ready zijn. daarnaast heb je een speciale HD-decoder nodig. Het alternatief voor de (HD-)decoders is de CAM-module. De tv moet daarvoor een ingebouwde tuner hebben die geschikt is voor ether- of kabelontvangst.

Kan ik niet meer opnemen met mijn dvd-recorder als ik digitale televisie heb?

Bij digitale televisie kun je in principe alleen het kanaal opnemen waarnaar je aan het kijken bent. Bij de digitale kabel, uitgezonderd Caiway, is dat op te lossen door het analoge signaal te gebruiken. Alle aanbieders van digitale televisie leveren een PVR (decoder met harde schijf) om digitale programma's op te nemen. Decoders en PVR's zijn ook los te koop.

Kan ik met een PVR opgenomen programma's op een dvd branden?

Nee, niet met het apparaat zelf, ze hebben namelijk geen dvd-speler/recorder. Wel kun je een dvd-recorder gebruiken om opgenomen programma's via een SCART-kabel van de PVR op een schijfje te zetten.