icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Cursus EHBO bij baby’s en kinderen

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Een pleister opplakken bij een kind lukt je waarschijnlijk wel. Maar hoe behandel je een wespensteek? En wat moet je doen als je kind zich verslikt in een stukje speelgoed? Je kunt op verschillende manieren jouw kennis over EHBO bij baby’s en kinderen bijspijkeren. Wij namen het cursusaanbod onder de loep.

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:5 november 2018

ehbo-baby-pop

Het Oranje Kruis en het Rode Kruis zijn 2 bekende organisaties rondom Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO). De kernactiviteiten van deze organisaties zijn verschillend. 

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is een opleider en certificerende organisatie in één. Het Rode Kruis ontwikkelt lesplannen en protocollen en bewaakt de certificering van de cursisten. Via het Rode Kruis zelf en via andere organisaties kun je deze EHBO-cursussen volgen. Op de website van het Rode Kruis vind je een overzicht van alle aanbieders.

Het Rode Kruis biedt 2 gecertificeerde kinder-EHBO-cursussen:

 • Online en klassikaal: de cursus EHBO aan baby’s en kinderen leert je alle vaardigheden die je nodig hebt voor eerste hulp aan baby’s en kinderen, inclusief reanimeren en AED-gebruik. Na de online modules (studieduur is 4-6 uur en kostprijs € 22,50) volg je een klassikale les van 4 uur. Het klassikale gedeelte volg je op locatie van het Rode Kruis of bij een andere organisator. Adviesprijs: €92,50 (inclusief online gedeelte). Je ontvangt een certificaat bij goede afronding.
 • Alleen klassikaal: het Rode Kruis biedt ook een volledig klassikale EHBO-cursus aan. Adviesprijs: €140, duur 8 uur. Ook hier ontvang je een certificaat.

Enkele Rode Kruis gecertificeerde EHBO-cursussen vind je niet op de website van het Rode Kruis, zoals de cursus kinder-EHBO bij Livis (4-6 uur online + 4 uur praktijk voor €109,95).

Certificaat bij reanimeren

Je ontvangt een certificaat als je een EHBO-cursus volgt inclusief reanimeren en uitleg over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Een AED is een draagbaar apparaat waarmee je, door het geven van een elektrische schok, het hartritme bij iemand met een hartstilstand kan herstellen. Zit reanimeren en AED-gebruik niet in de cursus? Dan ontvang je alleen een bewijs van deelname.

Kortere EHBO-cursus

Het Rode Kruis biedt ook een online cursus en verkorte workshop EHBO bij baby’s en kinderen aan. Met deze trainingen wil het Rode Kruis EHBO toegankelijker maken, wat natuurlijk positief is. Over het algemeen investeer je 4 uur minder aan de EHBO-cursus. Een nadeel van de 2 onderstaande trainingen is dat reanimatie en AED niet is inbegrepen.

 • Online via Kruidvat: Samen met Kruidvat ontwikkelde het Rode Kruis de 3 uur durende online cursus EHBO Baby & Kind. Met video’s en interactieve kennistoetsen leer je EHBO te verlenen aan baby’s en kinderen. De aanschafprijs is €15.
 • Korte workshop: in de workshop EHBO aan baby’s en kinderen komen de 7 meest voorkomende ongevallen bij kinderen en baby’s aan bod. De workshop kost €55 en duurt 3 uur.

Het Oranje Kruis

Het Oranje Kruis is een onafhankelijk certificerende organisatie op het gebied van EHBO. Het Oranje Kruis is zelf geen opleider, maar zorgt wel voor het examineren en certificeren van de cursisten. Ruim 3800 opleidingsinstituten verzorgen de EHBO-cursussen. Na het volgen van een cursus bij 1 van deze opleidingsinstituten ontvang je een certificaat van het Oranje Kruis.

Cursuskiezer

Door het hele land zijn er EHBO-cursussen gericht op baby’s en kinderen te volgen. De cursuskiezer van het Oranje Kruis geeft een overzicht van de cursussen bij jou in de buurt. De prijzen van deze EHBO-cursussen liggen tussen €65 - €150. De tijdsinvestering varieert van 8 tot 12 uur. Per opleider verschilt het of je een online deel combineert met een klassikaal deel of dat je alleen klassikale training volgt.  Met de cursus ben je voorbereid op de meest voorkomende ongelukken. Ook oefen je reanimatie, AED-gebruik en hoe te handelen bij bewusteloosheid, verslikking en verstikking.  

Een grote aanbieder van EHBO-cursussen is Eerste Hulp Groep. Bij deze organisatie volg je een cursus (4-6 uur online + 4 uur praktijk) kinder-EHBO voor € 97,50.

  Videoreeks met EHBO-tips

  Het Oranje Kruis maakte samen met Ouders van Nu een 12-tal video’s met EHBO-tips. De video’s zijn geen vervangers van een EBHO-cursus, maar wel leerzaam om kennis te maken met EHBO.

  IKK-proof

  Als je op websites van de EHBO-aanbieders kijkt, is er vaak iets te lezen over de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (wet IKK). Sinds 1 januari 2018 moet in elke kinderopvangvoorziening tijdens openingsuren een medewerker met een geldig kinder-EHBO-certificaat aanwezig zijn. Voor gastouders is een geldig en erkend EHBO-certificaat al sinds 2015 verplicht. In het Register EHBO-certificaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat welke certificaten voldoen aan de IKK-verplichting. De certificaten van het Rode Kruis en Oranje Kruis zijn beide ‘IKK-proof’.  

  Boeken over EHBO bij kinderen

  Liever alleen wat lezen over eerste hulp bij kinderen? Enkele boekentips zijn:

  Extra tips

  • Vele zorgverzekeraars vergoeden een EHBO-cursus vanuit de aanvullende verzekering. 
  • Behaal je het certificaat Eerste Hulp aan kinderen bij een organisatie die is aangesloten bij het Rode Kruis of het Oranje Kruis? Dan ben je meteen verzekerd tegen aansprakelijkheid voor schade aan zaken of personen wanneer je eerste hulp verleende.

  Veel opleiders

  Er zijn vele opleiders voor EHBO bij baby’s en kinderen op de markt. Met een cursus gecertificeerd door het Oranje of Rode Kruis zit je altijd goed. Reanimeren en AED-gebruik leer je alleen tijdens een klassikale cursus. Vanzelfsprekend zijn deze EHBO-cursussen duurder en tijdrovender, maar je EHBO kennis is dan wel compleet.

  Ook interessant:

  Bekijk ook onze Baby & Kind Facebookpagina.

  Nieuw & interessant

  • op schoot bij juffrouw

   Opvoeding en kinderopvang

   Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

  • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

   Je kind en veiligheid

   Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

  • jongen-eet-spaghetti

   Kindervoeding

   Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

  • jodiumtabletten
   5 nov.

   Jodiumpillen: 10 vragen

   1,2 miljoen huishoudens hebben een postpakketje ontvangen met daarin een strip met 10 jodiumpillen. Waar zijn ze voor en wie krijgt ze?