! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Cursus EHBO bij baby’s en kinderen

Hoe behandel je een wespensteek? En wat moet je doen als je kind zich verslikt in een stukje speelgoed? Je kennis over EHBO bij baby's en kinderen kun je op verschillende manieren bijspijkeren. 

Bijgewerkt op:3 september 2021

ehbo-baby-pop

EHBO-organisaties

Twee bekende organisaties rondom Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) zijn het Oranje Kruis en het Rode Kruis. De kernactiviteiten van deze organisaties zijn verschillend.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is een opleider en certificerende organisatie in één. Het Rode Kruis ontwikkelt lesplannen en protocollen en bewaakt de certificering van de cursisten. Via het Rode Kruis zelf en via andere organisaties kun je deze EHBO-cursussen volgen. Op de website van het Rode Kruis vind je een overzicht van alle aanbieders.

Het Rode Kruis biedt verschillende gecertificeerde kinder-EHBO-cursussen:

Certificaat bij reanimeren

Na succesvol afronden van een EHBO-cursus inclusief reanimeren en uitleg over een Automatische Externe Defibrillator (AED) ontvang je daarvan een certificaat. Een AED is een draagbaar apparaat waarmee je, door het geven van een elektrische schok, het hartritme bij iemand met een hartstilstand kan herstellen.

Zit reanimeren en AED-gebruik niet in de cursus? Dan ontvang je alleen een bewijs van deelname.

Kortere EHBO-cursus

Het Rode Kruis biedt ook een online cursus en verkorte workshop EHBO bij baby’s en kinderen aan. Met deze trainingen wil het Rode Kruis EHBO toegankelijker maken, wat natuurlijk positief is. Over het algemeen investeer je 4 uur minder aan de EHBO-cursus. Nadeel van de onderstaande trainingen is dat reanimatie en uitleg over AED niet zijn inbegrepen.

 • Online via Kruidvat: samen met Kruidvat ontwikkelde het Rode Kruis de 3 uur durende online cursus EHBO Baby & Kind. Met video’s en interactieve kennistoetsen leer je EHBO te verlenen aan baby’s en kinderen. 
 • Korte workshop: in de workshop EHBO aan baby’s en kinderen komen de 7 meest voorkomende ongevallen bij kinderen en baby’s aan bod. 

Het Oranje Kruis

Het Oranje Kruis is een onafhankelijk certificerende organisatie op het gebied van EHBO. Het Oranje Kruis is zelf geen opleider, maar zorgt wel voor het examineren en certificeren van de cursisten. Ruim 3800 opleidingsinstituten verzorgen de EHBO-cursussen. Na het volgen van een cursus bij een van deze opleidingsinstituten ontvang je een certificaat van het Oranje Kruis.

Cursuskiezer

Door het hele land zijn er EHBO-cursussen gericht op baby’s en kinderen te volgen. De cursuskiezer van het Oranje Kruis geeft een overzicht van de cursussen bij jou in de buurt. De prijzen van deze EHBO-cursussen liggen tussen de €65 en €150. De tijdsinvestering varieert van 8 tot 12 uur. Per opleider verschilt het of je een online gedeelte combineert met een klassikaal gedeelte of dat je alleen klassikale training volgt.

Met de cursus ben je voorbereid op de meest voorkomende ongelukken. Ook oefen je reanimatie, AED-gebruik en hoe te handelen bij bewusteloosheid, verslikking en verstikking.  

  Videoreeks met EHBO-tips

  Het Oranje Kruis maakte samen met Ouders van Nu een twaalftal video’s met EHBO-tips. De video’s zijn geen vervangers van een EBHO-cursus, maar wel leerzaam om kennis te maken met EHBO.

  IKK-proof

  Als je op websites van de EHBO-aanbieders kijkt, is er vaak iets te lezen over de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (wet IKK). Sinds 1 januari 2018 moet in elke kinderopvangvoorziening tijdens openingsuren een medewerker met een geldig kinder-EHBO-certificaat aanwezig zijn. Voor gastouders is een geldig en erkend EHBO-certificaat al sinds 2015 verplicht.

  In het Register EHBO-certificaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat welke certificaten voldoen aan de IKK-verplichting. De certificaten van het Rode Kruis en Oranje Kruis zijn beide ‘IKK-proof’. 

  Boeken over EHBO bij kinderen

  Liever alleen wat lezen over eerste hulp bij kinderen? Enkele boekentips zijn:

  Extra tips voor een EHBO-cursus

  • Veel zorgverzekeraars vergoeden een EHBO-cursus vanuit een aanvullende verzekering. Bekijk of dit bij jouw verzekeraar het geval is. 
  • Behaal je het certificaat Eerste Hulp aan kinderen bij een organisatie die is aangesloten bij het Rode Kruis of het Oranje Kruis? Dan ben je meteen verzekerd tegen aansprakelijkheid voor schade aan zaken of personen wanneer je eerste hulp verleende.
  • Eén van de meest ernstige letsels die een kind kan oplopen is een brandwond. Speciaal voor ouders heeft de Nederlandse Brandwondenstichting een e-mailtraject opgezet.
   Na aanmelding krijg je bij iedere nieuwe ontwikkelingsfase van je kind een e-mail met handige informatie.

  Welke cursus moet je kiezen?

  Er zijn veel opleiders voor EHBO bij baby’s en kinderen op de markt. Met een cursus gecertificeerd door het Oranje of Rode Kruis zit je altijd goed.

  Reanimeren en AED-gebruik leer je alleen tijdens een klassikale cursus. Vanzelfsprekend zijn deze EHBO-cursussen duurder en tijdrovender, maar je EHBO-kennis is dan wel compleet.

  Ook interessant:

  Meer tips voor je kind?

  Volg ons op Facebook. En schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

  bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

  Nieuw & interessant

  • op schoot bij juffrouw

   Opvoeding en kinderopvang

   Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

  • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

   Je kind en veiligheid

   Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

  • jongen-eet-spaghetti

   Kindervoeding

   Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

  • jodiumtabletten
   26 mrt.

   Jodiumpillen: 10 vragen

   1,2 miljoen huishoudens hebben een postpakketje ontvangen met daarin een strip met 10 jodiumpillen. Waar zijn ze voor en wie krijgt ze?