! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoofdluis bestrijden

Op basisscholen controleren luizenvaders en -moeders regelmatig de kinderen op de aanwezigheid van hoofdluis. Maar wist je dat ook peuters en middelbaar scholieren makkelijk besmet kunnen raken? Hier lees je hoe je hoofdluizen het beste kunt bestrijden.
Frouke Tamsma

Frouke Tamsma , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 26 maart 2021

Hoe krijgt een kind hoofdluis?

Hoofdluizen zitten vaak op warme plekken op het hoofd, zoals achter de oren en in de nek. Besmetting vindt plaats als hoofden tegen elkaar komen, bijvoorbeeld bij het spelen. 

De 3 millimeter kleine parasieten zijn onschadelijk, maar kunnen flink jeuken. De eitjes (neten) zitten aan de haren vastgeplakt, tot 2 centimeter van de hoofdhuid.

Kwestie van kammen

Je beste wapen tegen hoofdluis is een fijntandige luizenkam. Deze is verkrijgbaar bij de drogist. Kam het haar dagelijks goed door. Het werkt het best als je het haar nat maakt en er een beetje conditioner in doet. Kam het natte haar pluk voor pluk, van de haarwortel tot de punt. Na de behandeling spoel je de conditioner uit. Reinig de kam met water en zeep.

Herhaal het kammen met de luizenkam gedurende twee weken. Zo verwijder je alle hoofdluizen voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen. Eenmaal van het hoofd af kunnen luizen niet overleven. Ze lopen of springen niet over via kleding, beddengoed of knuffels. Het is dan ook niet nodig om extra te wassen of te stofzuigen.

Tips

 • Doe elke maand een luizencheck bij je kind. Kam het haar door boven een wit papier.
 • Heb je een luis of neet ontdekt, begin dan zo snel mogelijk met de behandeling. Het liefst nog dezelfde dag.
 • Heeft je kind hoofdluis, dan is het belangrijk dat gezinsleden, klasgenootjes of kinderen op de crèche en vriendjes ook worden gecontroleerd en eventueel behandeld. Zo voorkom je dat je elkaar blijft besmetten.
 • Lees meer bij het RIVM of doe er de quiz over hoofdluizen.

Aanvullende behandeling

Behandel de haren eventueel aanvullend met een anti-luizenmiddel met de werkzame stof dimeticon. Je koopt het bij de drogist. Is je kindje jonger dan 6 maanden of ben je zwanger? Overleg dan met je arts of je dit middel kunt gebruiken. Er worden ook producten op oliebasis verkocht, maar daarvan is de werking niet bewezen.

Ook kun je terecht bij een salon die AirAllé-behandelingen aanbiedt. Tijdens zo’n behandeling worden luizen en neten gedood door ze uit te drogen. De AirAllé is niet geschikt voor kinderen jonger dan 4 jaar.

Lees ook: 

Nieuw & interessant

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • jodiumtabletten
  26 mrt.

  Jodiumpillen: 10 vragen

  1,2 miljoen huishoudens hebben een postpakketje ontvangen met daarin een strip met 10 jodiumpillen. Waar zijn ze voor en wie krijgt ze?