icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Insectenbeten voorkomen en behandelen

Wordt je kind helemaal lek gestoken door muggen? Of zijn het andere insecten die je kind plagen, zoals dazen, mieren, wespen of bijen? Hoe houd je ze op afstand en wat kun je doen als je kind al is gestoken?
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Insectenbeten

Muggen en dazen

Muggen en dazen bijten omdat ze bloed nodig hebben om van te leven.

Zo houd je muggen en dazen op afstand

 • MuggenDoe een klamboe over bed, kinder- of wandelwagen.
 • Zet horren in ramen en deuren.
 • Trek je kind witte kleding aan die het lichaam bedekt.
 • Onbedekte lichaamsdelen kun je insmeren met een anti-insectenmiddel. Gebruik voor kinderen jonger dan 6 jaar liefst een middel met citriodiol of icaridine. Een middel met DEET is ook effectief, maar niet geschikt voor jonge kinderen.
 • Van citronella is nooit bewezen dat het effectief is.

Bijen en wespen

Bijen en wespen kunnen gaan steken uit zelfverdediging. Hoe kun je voorkomen dat je kind gestoken wordt? Laat zoetigheid zo min mogelijk buiten staan en laat je kind (eventueel uit een afgesloten beker) met een rietje drinken, zodat hij minder snel in de mond of keel gestoken kan worden. Probeer je kind te leren niet te slaan naar een bij of wesp. Bijen en wespen kun je vangen in een bakje met (zoete) ranja of frisdrank dat je vlakbij het terras hangt of zet. Dat kun je maken door de bovenkant van een petfles af te snijden en dat deel weer omgekeerd op de fles te doen.

Dit kun je doen als je kind toch gestoken is

 • Is de angel van een bij blijven zitten (wespen verliezen hun angel niet bij steken), probeer die dan met je nagel eruit te schrapen. Als er nog een klein gifzakje aan hangt, pas dan op dat je hier niet in knijpt. Er kan dan namelijk meer gif naar binnen spuiten.
 • bijenAls de angel eruit is, kun je het wondje spoelen en deppen met joodpovidon of (70% isopropyl) alcohol.
 • Neem direct contact op met de huisarts als:
  • je kind in mond, keel of op de tong gestoken is.
  • je kind direct na de steek benauwd wordt.
  • je kind direct na de steek uitslag of zwellingen krijgt op een andere plaats dan waar hij gestoken is, bijvoorbeeld op de oogleden of lippen.
  • je kind overgevoelig is voor insectensteken of er eerder flink ziek van is geworden.

Mieren

mierenLekker picknicken, spelen of liggen op het gras of in het bos? Dan kan je kind ook verrast worden door mieren die steken. Er zijn zowel rode als zwarte mieren die kunnen bijten. Hoewel een mierenbeet niet gevaarlijk is, kan het wel vervelend zijn voor je kind. Op het moment van de beet, voel je niets. Pas daarna wordt de 'schade' zichtbaar als er rode vlekjes ontstaan die ook nog eens erg kunnen jeuken.

Zo voorkom je mierenbeten

 • Als je mieren in je tuin of in huis hebt, kun je mierenlokdoosjes met gif gebruiken. Maar let er wel op dat je kind hier niet aan zit.
 • Ga je picknicken of op bladeren of gras zitten? Controleer dan of er geen mierenhoop in de buurt is of dat er mieren op struiken, planten en bomen lopen.

Jeuk, pijn en zwelling

jeuk pijn en zwellingOngeacht het soort insect dat heeft gestoken of geprikt: bij jeuk, pijn en zwelling helpt een koude, natte doek, soms met ijsklontjes. Het kan bij jeuk helpen om iets verkoelends of verdovends op de huid te smeren. Verkoelend zijn bijvoorbeeld koud water, water met wat azijn en bepaalde crèmes, bijvoorbeeld met kamfer of zink. Alleen voor kinderen vanaf 2 jaar, kun je eventueel mentholpoeder gebruiken.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • jodiumtabletten
  6 okt.

  Jodiumpillen: 10 vragen

  Binnenkort valt bij 1,2 miljoen huishoudens een postpakketje op de mat met daarin een strip met 10 jodiumpillen. Waar zijn ze voor en wie krijgt ze? Wij beantwoorden 10 vragen over jodiumpillen.