icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koorts meten bij je kind

Kinderen zijn nogal eens ziek en daarbij hebben ze vaak koorts. Bij koorts is de lichaamstemperatuur van je kleintje 38 °C of hoger. Lees hier welke thermometer je het beste kan gebruiken om de temperatuur van je kind te bepalen.
Frouke Tamsma
Frouke Tamsma

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  7 februari 2018

koorts-meten-bij-kind

Staafthermometers

Verreweg het meest bekend en best verkrijgbaar. Staafthermometers zijn goedkoop en makkelijk in gebruik. Vaak wordt verwacht dat je tijdens de kraamtijd twee staafthermometers in huis hebt, één voor je baby en één voor jezelf. Met een staafthermometer kan je op verschillende manieren koorts meten.

Via de billen

Rectaal koorts meten (via het poepgaatje) is de beste manier om koorts te meten volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap. Het geeft een nauwkeurige meting en kan zelfs bij pasgeboren baby's worden gedaan. Vaak wordt het gezien als oncomfortabel, maar de meeste baby’s hebben er geen last van.

In de mond

Bij oraal koorts meten plaats je de staafthermometer in de mond: onder de tong en zo ver mogelijk naar achteren. De kans dat dit verkeerd gebeurt is redelijk groot. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de temperatuur van de mond een halve graad lager is dan de inwendige temperatuur.

Onder de oksel

Niet doen. Huisartsen raden het af om koorts te meten door de staafthermometer onder de oksel te klemmen. Het is namelijk erg onnauwkeurig.

Oorthermometers

Temperaturen via het oor is minder nauwkeurig dan rectaal meten, maar wel comfortabeler. Houdt er ook rekening mee dat de temperatuur in het oor ongeveer 0,5°C lager is dan rectaal. De oorthermometer meet de temperatuur van het trommelvlies. Maar door de natuurlijke kromming van de gehoorgang of bijvoorbeeld oorsmeer kan het zijn dat de meting niet helemaal betrouwbaar is. Oorthermometers zijn niet geschikt voor baby’s jonger dan 3 maanden. Bij baby’s is de gehoorgang erg nauw. Hierdoor kan de sensor niet bij het trommelvlies komen. Daarnaast koelen oren bij baby’s snel af.

Optillen

Voor een zo nauwkeurig mogelijke meting til je het oor wat op en trek je het een beetje naar achteren. De gehoorgang zit dan recht en de sensor komt zo dicht mogelijk bij het trommelvlies. Bij veel oorthermometers wordt aanbevolen een beschermkap te gebruiken om de sensor te beschermen. Deze moet je na elke meting vervangen. De beschermhoesjes moet je dus telkens nieuw kopen en zijn niet algemeen verkrijgbaar.

Sommige oorthermometers kunnen ook gebruikt worden als voorhoofdthermometer.

Speenthermometers

Een koortsthermometer speciaal voor baby’s. Je meet de koorts bij baby's door de speen in de mond te steken. De temperatuur meten kan soms tot wel 2 minuten duren. En je baby moet de speen de hele tijd in de mond houden. Niet iedere baby accepteert een (vreemde) speen. Ook mag je de speenthermometer niet gebruiken als de neus van de baby verstopt zit.

Voorhoofdthermometers en slaapthermometers

Dit is verreweg de meest comfortabele manier van koorts meten, maar niet erg betrouwbaar. Het enige dat je hoeft te doen is de koortsthermometer op het voorhoofd of tegen 1 van de slapen te plaatsen.

Batterijen van thermometers

De meeste koortsthermometers werken met een knoopcel, maar er zijn ook thermometers waar meerdere AAA-batterijen in moeten.

Ga na hoeveel batterijen er in de koortsthermometer moeten, of ze meegeleverd worden en of ze makkelijk te vervangen zijn.

Bij sommige koortsthermometers is het niet mogelijk om de batterijen te verwisselen. Gooi de koortsthermometer in dat geval bij het chemisch afval weg zodra de batterij leeg is.

Wanneer naar de huisarts?

Bij verhoging of koorts hoef je niet altijd gelijk de huisarts te bellen. Bel wel wanneer je kind:

 • Jonger is dan 3 maanden
 • Een hart- of longziekte of diabetes mellitus heeft
 • Medicijnen gebruikt die de weerstand verminderen
 • Minder weerstand heeft
 • Een prik van het consultatiebureau heeft gemist

Bel ook altijd als je het zelf niet vertrouwt.

Lees meer over koorts bij kinderen en waar je op moet letten op thuisarts.nl. Hier vind je ook informatie over veel verschillende kinderziektes.

Verkouden

Snotneuzen en hoesten, kleintjes hebben er vaak last van. Zeker als ze naar het kinderdagverblijf gaan. Lees wat je zelf kunt doen tegen een verstopte neus als je kleintje verkouden is of als je kindje erg moet hoesten.

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!  of Je baby's eerste jaar ontvang maandelijks in je mailbox praktische tips voor je zwangerschap of als je baby geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • baby-vaccinatie
  Nieuws  |  11 apr.

  Vaccinatie meningokokken aangepast

  Kinderen van rond de 14 maanden oud krijgen vanaf mei 2018 een inenting die niet alleen beschermt tegen meningokokken C, maar ook tegen de types A, W en Y. In oktober krijgen ook kinderen van 14 jaar een uitnodiging voor deze vaccinatie.