icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Welke thermometer als je kind koorts heeft?

Kinderen zijn nogal eens ziek en daarbij hebben ze vaak koorts. De lichaamstemperatuur van je kleintje is dan 38 °C of hoger. Welke thermometer is het meest geschikt om de temperatuur van je kind te bepalen?
Ineke Smit
Ineke Smit

Expert Voeding & Gezondheid

jongetje ziek thermometer

Staafthermometers

Verreweg het meest bekend en best verkrijgbaar zijn staafthermometers. Ze zijn goedkoop en makkelijk in gebruik. Het wordt vaak aangeraden om tijdens de kraamtijd 2 staafthermometers in huis te hebben: één voor je baby en één voor jezelf. Met een staafthermometer kun je op verschillende manieren koorts meten:

Via de billen

Rectaal koorts meten (via het poepgaatje) is de beste manier om koorts te meten volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap. Het geeft een nauwkeurige meting en kan zelfs bij pasgeboren baby's worden gedaan. Vaak wordt het gezien als oncomfortabel, maar de meeste baby’s hebben er geen last van.

In de mond

Bij oraal koorts meten (in de mond) plaats je de staafthermometer in de mond: onder de tong en zo ver mogelijk naar achteren. De kans dat dit verkeerd gebeurt is redelijk groot. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de temperatuur van de mond een halve graad lager is dan de inwendige temperatuur.

Onder de oksel

Niet doen. Huisartsen raden het af om koorts te meten door de staafthermometer onder de oksel te klemmen. Het is namelijk erg onnauwkeurig.

Oorthermometers

OorthermometerDe temperatuur via het oor meten is minder nauwkeurig dan rectaal meten, maar wel comfortabeler. Houd er rekening mee dat de temperatuur in het oor ongeveer 0,5°C lager is dan rectaal. De oorthermometer meet de temperatuur van het trommelvlies. Maar door de natuurlijke kromming van de gehoorgang - of bijvoorbeeld door oorsmeer - kan de meting niet helemaal betrouwbaar zijn.

Oorthermometers zijn niet geschikt voor baby’s jonger dan 3 maanden. Bij baby’s is de gehoorgang erg nauw. Hierdoor kan de sensor niet bij het trommelvlies komen. Daarnaast koelen de oren van baby’s snel af.

De juiste meetmethode

Voor een zo nauwkeurig mogelijke meting til je het oor wat op en trek je het een beetje naar achteren. De gehoorgang zit dan recht en de sensor komt zo dicht mogelijk bij het trommelvlies. Bij veel oorthermometers wordt aanbevolen een beschermkap te gebruiken om de sensor te beschermen. Deze moet je na elke meting vervangen. Neem de prijs en verkrijgbaarheid van de beschermkapjes mee in je overweging bij het aanschaffen van een thermometer

Sommige oorthermometers kun je ook gebruiken als voorhoofdthermometer.

Voorhoofd- en slaapthermometers

VoorhoofdthermometerVerreweg de meest comfortabele manier van koorts meten. Maar ook erg onbetrouwbaar. Het enige dat je hoeft te doen is de koortsthermometers op het voorhoofd of tegen één van de slapen te plaatsen.

Speenthermometers

Een koortsthermometer speciaal voor baby’s. Je meet de koorts bij baby's door de speen in de mond te steken. De temperatuur meten kan soms tot wel 2 minuten duren. En je baby moet de speen de hele tijd in de mond houden. Maar niet iedere baby accepteert een (vreemde) speen. Ook mag je de speenthermometer niet gebruiken als de neus van de baby verstopt zit.

Batterijen

 • De meeste koortsthermometers werken met een knoopcel, maar er zijn ook thermometers waar meerdere AAA-batterijen in moeten.
 • Ga na hoeveel batterijen er in de koortsthermometer moeten, of ze meegeleverd worden en of ze gemakkelijk te vervangen zijn.
 • Het is niet bij alle koortsthermometers mogelijk om de batterijen te verwisselen. Gooi de koortsthermometer daarom bij het chemisch afval weg als de batterij leeg is.

Wanneer moet je de huisarts bellen?

Bij verhoging of koorts hoef je niet altijd de huisarts te bellen. Bel wél wanneer je kind:

 • jonger is dan 3 maanden;
 • een hart- of longziekte of diabetes mellitus heeft;
 • medicijnen gebruikt die de weerstand verminderen;
 • minder weerstand heeft;
 • een prik van het consultatiebureau heeft gemist.

Lees meer over koorts bij kinderen op thuisarts.nl. Hier vind je ook informatie over verschillende kinderziektes.

Verkouden

Snotneuzen en hoesten, kleintjes hebben er vaak last van. Zeker als ze naar het kinderdagverblijf gaan. Lees wat je zelf kunt doen tegen een verstopte neus als je kleintje verkouden is of als je kindje erg moet hoesten.

Lees ook:

Meer tips over je zwangerschap en je baby?

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • jodiumtabletten
  23 nov.

  Jodiumpillen: 10 vragen

  1,2 miljoen huishoudens hebben een postpakketje ontvangen met daarin een strip met 10 jodiumpillen. Waar zijn ze voor en wie krijgt ze? Wij beantwoorden 10 vragen over jodiumpillen.