icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaccinaties voor je baby en kind

Een prik krijgen is niet leuk, maar hoort er voor de meeste kinderen wel bij. Tegen welke ziekten wordt je kind ingeënt, wat zijn de bijwerkingen en de risico’s? De belangrijkste feiten op een rij.
Frouke Tamsma
Frouke Tamsma

Expert Voeding & Gezondheid

vaccinatie baby en kind

Inenting tegen 12 ziekten

Kinderen worden met het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen 12 ziekten:

 • difterie
 • kinkhoest
 • tetanus
 • polio
 • haemophilus influenzae type b
 • hepatitis B
 • pneumokokken
 • bof
 • mazelen
 • rodehond
 • meningokokken C
 • humaan papillomavirus (alleen meisjes).

Het is belangrijk dat je kind de inentingen op tijd en in de goede volgorde krijgt. Als je wacht met inenten, is het tijdelijk minder goed beschermd. Je kind wordt automatisch uitgenodigd voor het Rijksvaccinatieprogramma.

Het nut van inenten

Bekende bijwerkingen na een inenting zijn hangerigheid, huilen, koorts of zwelling van de prikplek. Maar de impact van niet inenten en dan ziek worden is veel groter dan een eventuele bijwerking. Grote uitbraken van infectieziekten zijn een beetje uit het collectieve geheugen verdwenen, maar vroeger vormden ze onder kinderen belangrijke doodsoorzaken. Een deel van de zieken raakte blijvend gehandicapt.

Tegenwoordig duiken kinderziekten nog maar af en toe op en dat is te danken aan de grote groep ouders die kiest voor inenten. Bij onvoldoende ‘gastheren’ krijgt een ziekteverwekker geen kans zich te verspreiden. Kinderen die niet worden ingeënt, liften in zekere zin mee op de bescherming van de totale bevolking.

Bijwerkingen

Inenten kent risico’s, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Complicaties komen zelden voor, maar raadpleeg altijd een arts als je kind een ernstige bijwerking heeft - bijvoorbeeld heftige uitslag of slap worden - of als milde klachten langer dan 3 dagen aanhouden.

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) is niet faliekant tegen prikken, maar vindt wel dat ouders te eenzijdig worden voorgelicht, namelijk te positief. De NVKP wil ook aandacht voor de risico’s. Zo wijzen zij erop dat bijwerkingen niet alleen in de dagen meteen na de inenting kunnen voorkomen, maar ook 2 weken later, als gevolg van de immuunreactie.

Inenten niet verplicht

Inenten is in Nederland niet verplicht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk en Italië. Bij ons doet de overheid een aanbod, het is aan de ouders om hierop in te gaan. Het overgrote deel volgt trouw het vaccinatieprogramma.

Niet (volledig) inenten

Een kleine groep ouders laat zijn kind niet inenten. Het gaat om minder dan 5%. De belangrijkste redenen die ouders hebben om hun kind niet te laten inenten zijn: religie, angst voor bijwerkingen of de overtuiging dat je betere immuniteit opbouwt als je een ziekte doormaakt.

Verschillen per gebied

Om kinderziekten succesvol uit te bannen, moeten zo veel mogelijk kinderen worden ingeënt. In Nederland is de vaccinatiegraad overall gezien hoog: ongeveer 95%. Maar op buurtniveau zijn de verschillen groot. Zo kan het gebeuren dat in de Gelderse gemeente West Maas en Waal op een enkeling na alle kinderen hun prikken halen, terwijl het opkomstpercentage in Neder-Betuwe - op een steenworp afstand - maar 49% is, het laagste in Nederland. Hier kunnen kinderziekten gemakkelijker uitbreken.

Niet tegen alle kinderziekten wordt ingeënt

Er zijn ook kinderziekten waartegen niet wordt ingeënt. Denk aan de vijfde ziekte, de zesde ziekte en de waterpokken. 93% van de kinderen van 5 jaar hebben al waterpokken gehad. Kinderen kunnen er behoorlijk last van hebben, zeker als de blaasjes op vervelende plekken zitten, zoals in de mond.

Er bestaat een werkend, veilig vaccin tegen waterpokken. Een nadeel van inenten tegen waterpokken kan zijn dat de ziekte gordelroos op latere leeftijd juist vaker zal voorkomen; hetzelfde virus is hiervoor namelijk verantwoordelijk. De prik tegen waterpokken zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar als je wilt, kun je hem bij de huisarts (tegen betaling) zelf halen.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees onze artikelen over baby's en kinderen. Ben je zwanger? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Mama telt af! en ontvang praktische to-do lijstjes voor de maanden van je zwangerschap in mailbox.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.