! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vaccinaties voor je baby en kind

Een prik krijgen is niet leuk, maar hoort er voor de meeste kinderen wel bij. Tegen welke ziekten wordt je kind ingeënt, wat zijn de bijwerkingen en de risico’s? De belangrijkste feiten op een rij.

Frouke Tamsma

Frouke Tamsma , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:26 maart 2021

vaccinatie baby en kind

Corona-update

Kinderen worden vooralsnog niet ingeënt tegen het coronavirus. Er is eerst meer onderzoek nodig naar de werking en de veiligheid van het vaccin bij kinderen. Het Rijksvaccinatieprogramma tegen andere ziektes loopt voor baby's en kinderen wel door. 

Inenting tegen 12 ziekten

Met het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen ingeënt tegen 12 ziekten: 

 • difterie
 • kinkhoest
 • tetanus
 • polio
 • haemophilus influenzae type b
 • hepatitis B
 • pneumokokken
 • bof
 • mazelen
 • rodehond
 • meningokokken A, C, W en Y
 • humaan papillomavirus

Het nut van inenten

Na een inenting kan je kind wat hangerig worden, of koorts krijgen. Maar de impact van niet inenten en dan ziek worden is veel groter dan een eventuele bijwerking.

Grote uitbraken van infectieziekten zijn een beetje uit het collectieve geheugen verdwenen, maar vroeger vormden ze onder kinderen belangrijke doodsoorzaken. Een deel van de zieken raakte blijvend gehandicapt.

Tegenwoordig duiken kinderziekten nog maar af en toe op en dat is te danken aan de grote groep ouders die kiest voor inenten. Bij onvoldoende ‘gastheren’ krijgt een ziekteverwekker geen kans zich te verspreiden.

Bijwerkingen

Inenten kent risico’s, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), al komen complicaties zelden voor. Bekende bijwerkingen na een inenting zijn hangerigheid, huilen, koorts en zwelling van de prikplek. Raadpleeg altijd een arts als je kind een ernstige bijwerking heeft zoals heftige uitslag of slapheid. Of als milde klachten langer dan 3 dagen aanhouden.

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) is niet faliekant tegen prikken. Maar de vereniging vindt de voorlichting erover aan ouders te eenzijdig, namelijk te positief. De NVKP wil ook aandacht voor de risico’s. Zo wijzen zij erop dat bijwerkingen niet alleen in de dagen meteen na de inenting kunnen voorkomen, maar ook 2 weken later, als gevolg van de immuunreactie.

Inenten niet verplicht

Inenten is in Nederland niet verplicht, maar in bijvoorbeeld in België, Frankrijk en Italië wel. Bij ons doet de overheid een aanbod. Het is aan de ouders om hierop in te gaan. Het overgrote deel volgt trouw het vaccinatieprogramma.

Niet (volledig) inenten

Om kinderziekten succesvol uit te bannen, moeten zo veel mogelijk kinderen worden ingeënt. In Nederland is de vaccinatiegraad over het geheel gezien hoog: meer dan 90%.

Een kleine groep ouders laat zijn kind niet inenten. De belangrijkste redenen die ouders hebben om hun kind niet te laten inenten zijn:

 • religie
 • angst voor bijwerkingen
 • de overtuiging dat je betere immuniteit opbouwt als je een ziekte doormaakt
 • wantrouwen jegens de overheid

Verschillen per gebied

De wil om te vaccineren verschilt per gemeente. Zo krijgen in het Gelderse Druten bijna alle zuigelingen hun prikken. Op een steenworp afstand in Neder-Betuwe is dat nog geen 60%. Daarmee heeft dat gebied het laagste vaccinatiepercentage van Nederland. Hier kunnen kinderziekten dus gemakkelijker uitbreken. Vooral gemeenten in de Biblebelt kennen een lagere vaccinatiegraad.

Niet tegen alle kinderziekten wordt ingeënt

Het Rijksvaccinatieprogramma biedt niet tegen alle kinderziekten vaccinaties. Er wordt bijvoorbeeld niet ingeënt tegen de vijfde ziekte, de zesde ziekte en de waterpokken. Een nadeel van inenten tegen waterpokken is dat het de kans op gordelroos op latere leeftijd vergroot. Hetzelfde virus is hiervoor namelijk verantwoordelijk. 

De prik tegen waterpokken zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, maar als je wilt, kun je hem bij de huisarts (tegen betaling) zelf halen.

Lees ook:

Meer tips voor je kind?

Volg ons op Facebook. En schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • jodiumtabletten
  26 mrt.

  Jodiumpillen: 10 vragen

  1,2 miljoen huishoudens hebben een postpakketje ontvangen met daarin een strip met 10 jodiumpillen. Waar zijn ze voor en wie krijgt ze?