icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverlof: wat zijn je rechten als je kind ziek is?

De crèche belt: je kind is ziek en moet worden opgehaald. Kost dat je vakantiedagen of zijn er regelingen waarop je een beroep kunt doen?
Frouke Tamsma
Frouke Tamsma

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  25 september 2017

zorgverlof

Calamiteitenverlof 

Moet je van het ene op het andere moment stoppen met werken om bij je zieke kind te kunnen zijn, dan kun je calamiteitenverlof aanvragen. Het moet dan wel dringend zijn: er is niemand anders die je kind kan opvangen. Overleg dit met je werkgever, die zal in het algemeen begrip hebben voor je situatie. Je calamiteitenverlof duurt net zo lang als nodig is om de calamiteit te regelen. Er zit geen maximum aantal uren aan. 

In principe krijg je doorbetaald tijdens het calamiteitenverlof. Maar als in je cao anders is bepaald, gaan die regels voor. In de cao kunnen dus afwijkende afspraken staan over de doorbetaling van je loon tijdens het calamiteitenverlof, maar niet over het recht op dat verlof. Wel kan in de cao zijn opgenomen dat het calamiteitenverlof in mindering wordt gebracht op je bovenwettelijke vakantiedagen.

Kortdurend zorgverlof

Moet je zieke kind een paar dagen thuis blijven en kan niemand anders voor hem zorgen, dan kun je het best kortdurend zorgverlof aanvragen bij je werkgever. Meld dit indien mogelijk van tevoren bij je werkgever, of anders zo snel mogelijk na aanvang van het verlof. Aan kortdurend zorgverlof is een maximum gesteld: je mag in 12 maanden maximaal 2 keer je aantal werkuren per week opnemen. Werk je 32 uur per week, dan kun je in 12 maanden dus 2 x 32 = 64 uur kortdurend zorgverlof opnemen.

Gedurende dit verlof wordt in principe je salaris doorbetaald. In je cao kunnen over de loondoorbetaling andere afspraken zijn gemaakt. Deze afspraken gaan dan voor. Ook hier geldt dat het verlof in mindering kan worden gebracht op je bovenwettelijke vakantiedagen, als dat in je cao is bepaald. Word je zelf ziek tijdens het zorgverlof, dan kan het zorgverlof in overleg met je werkgever worden stopgezet.

Langdurend zorgverlof

Heeft je kind langer dan een paar dagen zorg nodig, dan heb je recht op langdurend zorgverlof. Dit moet je 2 weken van tevoren schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je werkgever mag alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. In overleg zullen jullie dan een andere oplossing of verdeling van de op te nemen uren moeten afspreken. 

Aan langdurend zorgverlof mag je in 12 maanden maximaal 6 keer je aantal werkuren per week opnemen. Dus bij een 32-urige werkweek is dat 6 x 32 = 192 uur. Als het nodig is, kun je binnen die 12 maanden vaker langdurend zorgverlof opnemen, zolang je het maximum aantal uren maar niet overschrijdt. Je werkgever is tijdens het langdurend zorgverlof niet verplicht je loon door te betalen, maar in je cao kan anders zijn bepaald. De bepalingen uit de cao gaan voor.

Opbouw verlofdagen

Tijdens alle 3 de vormen van zorgverlof gaat de opbouw van wettelijke verlofdagen gewoon door. Daarnaast kunnen in je cao afspraken zijn gemaakt over de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen en over het inhouden van de zorgverlofuren en -dagen op je bovenwettelijke vakantiedagen.

Je werkgever mag om bewijs vragen dat je de uren echt hebt gebruikt voor een calamiteit of zorg. Dit kan bijvoorbeeld een bevestiging van een afspraak in het ziekenhuis zijn of een verklaring van de huisarts.

Ouderschapsverlof 

Dan is er nog ouderschapsverlof. Dat is niet specifiek bedoeld voor de verzorging van een ziek kind, maar je kunt het er wel voor gebruiken. Ouderschapsverlof kun je opnemen voor ieder kind tot 8 jaar. Dit moet je schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Deze mag het verlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt. Je werkgever en jij zullen dan in onderling overleg tot voor beiden werkende afspraken moeten komen. 

Je hebt recht op 26 keer het aantal werkuren per week. Dus bij een 24-urige werkweek heb je recht op 26 x 24 = 624 uur ouderschapsverlof per kind. Stel, je hebt 2 kinderen onder de 8 jaar. Een van hen heeft dit jaar extra zorg nodig. Je kunt dan – als je werkgever daarmee akkoord gaat – bijvoorbeeld 750 uur ouderschapsverlof opnemen. Zo gebruik je een deel van het ouderschapsverlof voor je gezonde kind ten behoeve van je zieke kind. 

Je hoeft het ouderschapsverlof niet in één keer op te nemen. Je kunt ook om en om met je partner ouderschapsverlof opnemen. Beide ouders hebben namelijk recht op ouderschapsverlof. Ouderschapsverlof is in principe onbetaald verlof. Omdat het onbetaald is, bouw je er ook geen vakantiedagen over op. Alleen als je werkgever je (een deel van je) salaris doorbetaalt, bouw je over die doorbetaalde uren vakantiedagen op. Het ouderschapsverlof zelf mag niet worden afgetrokken van je vakantiedagen.

Minder gaan werken

Met eerdergenoemde vormen van verlof zul je in de meeste gevallen wel uitkomen. Lukt het echt niet en is er geen andere manier om je zieke kind te verzorgen, dan kun je overwegen minder uren te gaan werken. In dat geval heb je mogelijk (meer) recht op inkomensafhankelijke uitkeringen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • op schoot bij juffrouw

  Opvoeding en kinderopvang

  Wat kost kinderopvang waar moet je rekening mee houden? En wat als je hulp nodig hebt met de opvoeding?

 • school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • jongen-eet-spaghetti

  Kindervoeding

  Het is niet altijd even makkelijk om kinderen gezond te laten eten. Volg deze tips, dan ben je al een eind op weg.

 • vaccineren-kinkhoest-tieners
  Nieuws  |  17 jul.

  Laat jij je kind inenten?

  In 2019 krijgt ook je puber van 14 tot en met 18 jaar een oproep om zich te laten inenten tegen de infectiezieke meningokokken. Het kabinet wil met deze extra inenting de stijging van meningokokken tegengaan. Laat jij je kind straks ook inenten? Praat mee over dit topic in onze community!