icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Examenkandidaat mag straks actieve veiligheidssystemen gebruiken

Nieuws|Vanaf 1 januari 2016 mogen kandidaten die opgaan voor rijbewijs B (personenauto's) actieve veiligheidssystemen toepassen. Het geldt bijvoorbeeld voor verklikkers van de dode hoek en adaptive cruise control.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:8 september 2015

cbr_k

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten de ondersteunende systemen tijdens het rijexamen voor rijbewijs B (personenauto's) toe te staan, maar niet te verplichten. De examinator gaat het gebruik van de systemen ook niet beoordelen. Het gebruik van autonoom werkende systemen, zoals automatische inparkeersystemen, blijft natuurlijk wel verboden.

Kennismaking met actieve veiligheidssystemen 

De Consumentenbond ziet in het besluit van het CBR een kans om beginnende automobilisten kennis te laten maken met de moderne actieve veiligheidssystemen. 

De Consumentenbond is partner in Euro NCAP. Deze botstestorganisatie test en beoordeelt actieve veiligheidssystemen als deel van de crashtest en geeft hier ook punten voor; bij een gebrek aan actieve veiligheidssystemen kan een nieuwe auto ook niet meer de volle vijf sterren behalen.

Bekijk ook: