icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Crashtest: Chinese Landwind CV9 scoort niet best

Nieuws|Het Chinese merk Landwind brengt begin 2011 een compacte mpv op de markt. Een eerder model van hen, een grote terreinwagen, haalde enige jaren geleden nog geen enkele ster in de crashtest. De nieuwe CV9 doet het met slechts twee sterren ook niet best.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:24 november 2010


In november heeft Euro NCAP 13 nieuwe auto´s op veiligheid beoordeeld. Daarbij zat de Chinese Landwind CV9. Dat is een compacte mpv van het merk dat enige jaren geleden nog met een terreinwagen kwam die geen enkele ster haalde in de crashtest. Deze Landwind doet het met slechts twee sterren ook niet best; hij blijft sterk achter op zijn Europese en Aziatische concurrenten.

In de frontale botsing bezwijkt het passagierscompartiment bijna. Verder werd bij de botsing de borstkas van voorinzittenden zwaar belast en liepen knieën en bovenbenen risico op verwonding, evenals voeten en enkels van de bestuurder. In de botsing van opzij was onder meer de bescherming van de borstkas van de bestuurder ondermaats. Voor voetgangersveiligheid haalt de Landwind de laagste score van de vorig jaar geteste auto's. Wat elektronische hulpmiddelen betreft moet de Landwind het doen met gordelherinnering voor voorinzittenden - ESC is niet verkrijgbaar.
De CV9 heeft een basisprijs van €15.100 inclusief afleveringskosten. Meer informatie op www.landwind.eu/nl.

Het crashtestresultaat van de Landwind en 12 andere nieuwe auto's is te zien op www.consumentenbond.nl/auto.