icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerste gebotste elektrische aangedreven auto veilig

Nieuws|Bij de jongste Euro NCAP-crashtests is gebleken dat elektrisch aangedreven auto's niet onveiliger hoeven te zijn dan auto's met verbrandingsmotor.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:23 februari 2011


In februari 2011 is de Mitsubishi i-Miev, de eerste elektrisch aangedreven auto die hier op de markt komt, aan de crashtests onderworpen. Hij haalt 4 sterren, het resultaat geldt ook voor de technisch identieke Citroën C-Zero en Peugeot iOn. Naast de standaard tests is er bij de i-Miev ook gekeken naar de elektrische veiligheid. Bij deze losse test kwamen geen problemen aan het licht. In de loop van 2011 zullen nog een aantal elektrische auto's gebotst gaan worden.

Naast de i-Miev zijn ook drie 'gewone' auto's getest, twee krijgen een 5-sterren resultaat en één slechts 3 sterren. Helaas gaat de Dacia Duster met deze 'eer' strijken. De relatief lage score wordt vooral veroorzaakt door het de afwezigheid van ESC, daardoor krijgt hij een laag oordeel voor Veiligheidssystemen. Maar ook qua bescherming van voetgangers scoort deze auto niet best.

Ook nieuw in de 2011-tests is de ESC-controle. Tot en met 2010 werd er alleen gecheckt of ESC op de meeste uitvoeringen standaard gemonteerd was, nu wordt het systeem ook daadwerkelijk getest. Alle nu geteste auto's slaagden voor deze test.