icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

OV kost op alle afstanden meer tijd dan de auto

Nieuws|Niet alleen op de korte afstand (tot 5 km), maar ook op langere afstanden delft het OV het onderspit tegen de auto. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS over het jaar 2011.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:8 juli 2013


Onderzoek CBS: auto sneller dan OV

Op de korte afstand (tot 5 kilometer) is de auto, samen met fiets en bromfiets, het snelste vervoermiddel. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook op langere afstanden verliest het openbaar vervoer (bus, tram of metro) op snelheid van de auto, blijkt uit het onderzoek over het jaar 2011.

Onderzoek CBS: hoe langer de afstand, hoe meer de auto wordt gebruikt

Wel wordt de trein vooral gepakt voor langere afstanden, gemiddeld reist men er 48 km mee tegen 18 km met de auto. Op die kleinere afstanden tot 5 km kost het reizen met het OV ongeveer 2 keer zoveel tijd als met de auto of (brom-)fiets. Pas bij 7,5 km slaat het tijdsvoordeel om van de fiets naar het OV.

Bij alle berekeningen is ook meegenomen:

  • de wachttijd op halte of station;
  • reistijd van huis of bestemming naar de halte;
  • stilstand in de file (auto).

Onderzoek CBS: mannen reizen verder, maar wel minder vaak

Een laatste opvallend cijfer: vrouwen zijn vaker op pad dan mannen. Zij zijn 3 keer per dag op pad, mannen 'maar' 2,5 keer. Een beetje rolbevestigend: vrouwen gaan vaker boodschappen doen, winkelen en op visite.

Bron: CBS