icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Benzine 'E10' ook in Nederland verkrijgbaar

Nieuws|Het percentage bijgemengde biobrandstof in benzine en diesel neemt in de loop der jaren toe. In Frankrijk is nu al E10 verkrijgbaar, dat is een Euro 95-variant waarin 10% bio-ethanol zit. In Nederland zal E10 in de loop van 2011 ook geïntroduceerd worden. Hier kun je controleren of jouw auto ook E10 mag tanken.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:13 december 2010


Frankrijk loopt in Europa voorop met het bijmengen van biobrandstof in standaard benzine en diesel. Zo is bij veel Franse tankstations geen Euro 95 meer verkrijgbaar, alleen E10. Deze brandstof zal in de loop van 2011 ook in Nederland en in Duitsland worden geïntroduceerd.

Vanaf januari 2011 mag E10 aan de pomp verkocht worden als 'benzine', al dan niet met de toevoeging E10. E10 zal in ons land vaak náást Euro 95 verkocht worden en niet - zoals in Frankrijk - in plaats van. De brandstofbranche ontwikkelt op dit moment een sticker voor op de tankinstallatie om automobilisten het verschil tussen Euro 95 en E10 duidelijk te maken.

E10_2011Niet alle benzineauto's kunnen probleemloos E10 tanken. Zo levert het vooral bij de eerste generatie direct ingespoten motoren - de dealer weet of je zo'n motor hebt - problemen op. Voor auto's die geen E10 mogen gebruiken geldt: tank dan SuperPlus 98 als er geen Euro 95 leverbaar is. Deze benzine is weliswaar duurder, maar levert geen technische problemen op.

Op de site www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl staat een lijst van auto's die wel en niet E10 mogen tanken.