icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ook verkeersinformatie via Google Maps

Nieuws|Vele (Europese) landen hadden het al, nu zijn ook wij aan de beurt: elke Nederlander kan nu gratis verkeersinformatie via Google Maps raadplegen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:18 juli 2011

google maps verkeer

De nieuwe functionaliteit van Google Maps is zowel raadpleegbaar op de PC als op de smartphone. Je kunt met Google zelfs navigeren via Google Maps Navigation. Dit navigatiepakket houdt dan rekening met de actuele files op het uitgezette traject.

Google vertelt niet klip en klaar waar ze de verkeersinformatie vandaan halen. Het werkt volgens hen alleen voor snelwegen en grote wegen in en rond enkele grote steden zoals Amsterdam. Wel wordt er meer informatie geboden dan met standaard TMC verkeersinformatie. Zo laat Google ook de doorstroming zien op kleinere wegen in de grotere steden.

Dit niveau van verkeersinformatie lijkt sterk op bijvoorbeeld HD Traffic van TomTom, waarbij de doorstroming mede wordt bepaald door te kijken naar de snelheid waarmee mobiele telefoons zich verplaatsen. Navigatieonderzoeker Arjen Oving: 'Het lijkt er op alsof Google een vergelijkbare truc toepast en gebruik maakt van geanonimiseerde gegevens van een of meer mobiele telefonieprovider(s).'

Zie ook: Google Maps Navigatie krijgt verkeersinfo (maart 2011). 

(Bron: nu.nl).