icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Gratis Navigon op de iPhone

Eerste indruk|Na Nokia en Google begeeft ook T-Mobile zich op de markt van gratis navigatie. De telecomprovider biedt abonnees met een iPhone een gratis versie van de navigatiesoftware van Navigon. Kun je prettig navigeren met deze software?

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:7 september 2010


Merk Navigon

Richtprijs € 0


Type select T-Mobile Edition


Navigon select T-Mobile Edition

Wat is Navigon select T-Mobile Edition?

Het navigatiepakket ‘Navigon select T-Mobile Edition‘ komt in de vorm van een forse download van 1,7 GB en is beschikbaar in Apple’s online-softwarewinkel App Store. Het pakket kan na installatie 2 jaar gratis worden gebruikt.

Afgeslankte versie

Het pakket is een afgeslankte versie van het betaalde Navigon Mobile Navigator. Zo wordt standaard alleen de Nederlandse kaart meegeleverd en ontbreekt de 3D-kaartweergave. Met verschillende uitbreidingspakketten, variërend van €10 tot €20 per stuk, kan de functionaliteit worden uitgebreid. Zo kost een Europese kaart €20 en een premiumpakket met daarin de 3D-modus €10.

Houd wel in het achterhoofd, dat als je deze uitbreidingen aanschaft, je ze alleen kunt blijven gebruiken zolang je bij T-Mobile blijft. Wissel je van provider, dan werkt de basisapplicatie - en daarmee ook elke uitbreiding - niet meer.

Houder in auto

Houd er rekening mee dat voor prettig navigeren in de auto een houder voor je iPhone nodig is. Navigon levert deze voor €40, maar er zijn ook goedkopere en duurdere exemplaren beschikbaar van andere merken.

T-Mobile heeft op zijn website een informatiepagina over de aanbieding van Navigon select T-Mobile Edition.

Lees onze bevindingen na een korte proefrit met Navigon select T-Mobile Edition.

Navigon select T-Mobile Edition: review

Het downloaden van het Navigon-navigatiepakket verloopt vlotter via iTunes dan direct via je iPhone. Zorg er bij installatie voor dat je ongeveer 4GB aan ruimte vrij hebt. Is de installatie eenmaal  voltooid en start je de applicatie op, dan wordt er gekeken of je over een geldige T-Mobile-simkaart beschikt. Na deze controle kun je aan de slag.

Bestemming opgeven

Eenmaal opgestart, biedt het hoofdmenu de keuze of je naar een adres of speciale bestemming/POI (Point-of-Interest) wilt navigeren. Meteen naar de kaart en daar je bestemming aanwijzen is ook mogelijk. Zodra je een bestemming hebt ingevoerd, geeft Navigon een handig overzichtje van restaurants, tankstations en parkeerplaatsen die het dichtst in buurt zijn.

Zoeken met Google

De aanwezige POI-database is redelijk, maar minder uitgebreid dan die van sommige concurrenten. Gelukkig kan met de 'lokaal zoeken'-optie van Google via een mobiele dataverbinding meer worden gevonden. Echter niet al onze zoekopdrachten leverden dan een adres op. navigon_gratis_450

Geen 3D

Onderweg naar je bestemming word je begeleid door een prettige stem die op tijd duidelijke aanwijzingen geeft. Het maximumvolume van de stem had wel iets hoger mogen zijn. Bij hogere snelheden zal in sommige auto’s rijgeluid de gesproken routebegeleiding overstemmen. De bijbehorende grafische begeleiding op het scherm is duidelijk. Wel is het overzicht van de weg beperkt tot een tweedimensionaal bovenaanzicht, terwijl een 3D-weergave vaak een duidelijker wegbeeld op zou leveren. Ook zijn veel knoppen wat aan de kleine kant om tijdens het rijden te bedienen.

Bellen en gebeld worden

Bellen en gebeld worden tijdens het navigeren zorgt er jammer genoeg voor dat de navigatie tijdelijk niet zichtbaar en hoorbaar is. Met de multitask-mogelijkheden van iOS4, het nieuwste mobiele Apple-besturingssysteem, hadden we dit niet verwacht.

Uitbreiding tegen betaling

Extra’s zoals verkeersinformatie, flitspalen, uitgesproken straatnamen, zijn niet standaard aanwezig, maar kunnen in pakketvorm worden aangeschaft voor €10 of €20 per stuk. Schaf je bijvoorbeeld naast extra kaarten en de 3D-modus nog meer extra’s aan, dan is het aanschaffen van het volledige pakket het overwegen waard. In geval van providerwissel kun je dan in ieder geval de software nog steeds gebruiken.

Aanbod gratis navigatie

Nokia bracht eerder het gratis 'Ovi Maps' uit en Google volgde met het in Nederland kostenloze Google Maps Navigatie. Directe concurrentie is het niet, omdat iedere gratis variant op een ander platform werkt. Ovi Maps is alleen beschikbaar voor bepaalde Nokia-telefoons, Google Maps Navigatie alleen voor telefoons met het Android-besturingssysteem en de gratis variant van Navigon alleen voor T-Mobile-gebruikers met een iPhone.

Vergelijking gratis navigatie

Maak je toch een vergelijking tussen de 3 gratis systemen, dan hebben ze allemaal zo hun voor- en nadelen:

  • Ovi Maps komt een dichtst bij een volwaardig betaald navigatiesysteem in de buurt, maar beschikt over een slechte en niet gebruiksvriendelijke adresinvoer.
  • Google Maps Navigatie heeft vooral een onprettige stembegeleiding en is niet gratis buiten Nederland door de vereiste mobiele dataverbinding. Daar tegenover staat een juist erg goede adres- en POI-zoekfunctie.
  • De gratis Navigon select T-Mobile Edition biedt alleen Nederlandse kaarten en wat karige functionaliteit. Zo mist de 3D-modus. Maar zowel de adresinvoer als het navigeren zelf werkt wel prima en kan voor €20 extra ook uitgebreid worden naar Europa.

Conclusie

Kijken we puur naar de gratis Navigon-applicatie met Nederlandse kaart, dan is duidelijk te merken dat we met een afgeslankte versie van het volledige pakket te maken hebben. Echter, de essentiële zaken om te navigeren in Nederland zijn aanwezig. Prima voor de niet-veeleisende gebruiker of als back-up navigatie die je altijd bij de hand hebt. Voor de frequente navigatiegebruiker zijn uitbreidingen onmisbaar, of dient uitgebreidere betaalde concurrentie te worden aangeschaft.

Pluspunten:

  • Gratis navigatie in Nederland;
  • prima stembegeleiding;
  • slechts €20 voor Europese kaart.

Minpunten:

  • Buitenlandse kaarten niet gratis;
  • geen 3D-kaartweergave;
  • bij bellen stopt navigatie tijdelijk.