icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

ANWB Connected Car: update 2017

Eerste indruk|In 2015 bracht de ANWB al de eerste versie van de Connected Car dongel uit. Met die dongel krijg je inzicht in je rijgedrag. Het apparaatje verzamelt daartoe gegevens uit (de computer van) je auto en houdt ook via gps de precieze locaties bij. Deze gegevens kun je vervolgens inzien op je computer, tablet of smartphone. Nu in 2017 wordt de 2e versie uitgerold, met een lagere aanschaf- en abonnementsprijs. Is die 2e versie zijn jaarabonnement van €60 waard? 

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:24 mei 2017


Merk ANWB

Richtprijs €50 eenmalig + €5 per maand


Type Connected Car (alleen voor ANWB-leden)


anwbconnected10b

ANWB Connected Car: review

Conclusie

ANWB Connected Car biedt een aantal handige functies. Zo is het handig om te weten waar de auto geparkeerd is. Daarnaast geeft het systeem je feedback over je rijgedrag tijdens een rit op een 5-tal aspecten. Deze feedback is in de geteste 2e versie per direct beschikbaar, zodat je er ook direct van kunt leren.

ANWB Connected Car is in principe alleen beschikbaar voor leden van de ANWB en kost €5 per maand. Daarnaast moet je eenmalig de dongel aanschaffen, deze kost €50. Het prijsniveau is wel gedaald ten opzichte van de 1e versie, maar ook het huidige prijsniveau vinden we best hoog en het is dan ook de vraag of het je genoeg oplevert voor deze prijs. 

Installatie

De installatie gaat vrij makkelijk, al ben je al gauw een aantal minuten bezig. In de app zit een instructie voor het vinden van de OBD-poort in je eigen auto, dat is gekoppeld aan de gegevens die je bij de aanvraag hebt ingevuld. Bij het aanvragen van de Connected Car dongel geef je namelijk al het voertuigmodel en bouwjaar op van de auto waarvoor je het systeem wil gebruiken.

Daarnaast heb je een account nodig. Dat kun je aanmaken via een specifieke website van de ANWB of via de Connected app van de ANWB. In eerste instantie heb je daarvoor alleen de gegevens nodig die op de dongel vermeld staan, later kun je een eigen inlognaam en wachtwoord kiezen.

Wat kun je er mee?

anwbconnected01De Connected Car dongel biedt verschillende functionaliteiten, waaronder:

 • inzicht in je rijgedrag via Ecodrive;
 • registratie van gemaakte ritten;
 • weergave van (storings)meldingen;
 • locatie van de auto.

Op het standaard openingsscherm van de app - toepasselijk het dashboard genoemd - zie je een aantal van deze functionaliteiten terug.

Ecodrive: leer energiezuiniger rijden

anwbconnected06Op basis van de rijgegevens wordt een ‘Ecodrive-score’ berekend, zowel per rit als een overall score. Het getal is een indicatie voor een vloeiende en energiezuinige rijstijl.

Hoe hoger je Ecodrive-score - tot maximaal 100 - des te zuiniger je rijgedrag. De score zelf is een mix van: 

 • de beoordeling van de gereden snelheid; 
 • het optrekken en het afremmen;
 • hoe lang de motor stationair draait.

De Ecodrive-score van de laatste rit krijg je - indien gewenst - direct in de app te zien. Ook zijn er overzichten van de gemiddelde scores over de laatste 7, 30 of 90 dagen. Met al deze info kun je bij een volgende rit een hogere score bereiken door onder meer:

 • de motor in de file toch vaker uit te zetten;
 • door verder vooruit te kijken en te anticiperen ;
 • rustiger te acceleren en af te remmen. 

Veel moderne auto's hebben standaard een stop/start-systeem waarbij de motor in de file al automatisch afslaat. Verder kun je natuurlijk gewoon de algemene regels voor een zuinigere rijstijl toepassen en vervolgens monitoren wat er op de langere termijn met je Ecodrive-score gebeurt.

Ritregistratie: 'leuk' 

Met deze functie kun je al je gemaakte ritten terugzien, waarbij zowel de gereden afstand als de datum en tijdstippen getoond worden. Je kunt tevens de gereden route op de kaart bekijken. Leuk om achteraf eens te bekijken hoe je precies gereden bent.

Handige storingsmeldingen

anwbconnected04Met Connected Car krijg je ook meldingen over de technische staat van je auto. Onder het blokje ‘Storingscodes’ op het dashboard krijg je storingscodes te zien (als er natuurlijk storingen zijn). Handig om te weten of er onderdelen defect zijn.

Je moet je alleen niet blind staren op deze codes. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van een storingscode te achterhalen in het geval er reparatie nodig is en daar is vaak (specialistische) ervaring voor nodig.

De storingsmeldingen kunnen ook worden doorgegeven aan de ANWB Alarmcentrale in het geval je met pech langs de weg komt te staan. Ze kunnen dan al op afstand zien waar eventueel de problemen zitten. Al geldt ook hier dat de codes op zich niet altijd het complete verhaal vertellen.

Ook kun je ervoor kiezen de Wegenwacht direct te bellen via een knop in de app.

Bij pech waarmee je nog wel door kunt rijden, kun je ook kiezen voor een garage in de buurt. Je komt dan op de site van de ANWB bij een keuzehulp voor garages. 

Locatie van de auto

Een handige functie is de locatie-functie. Daarmee zie je precies waar de auto staat geparkeerd. Plus dat je op je smartphone ook nog eens makkelijk een route naar je auto kunt laten bepalen via de standaard navigatie-app op je smartphone.

Daarnaast kun je ook de auto ‘live’ volgen. Je krijgt precies te zien waar je auto is op elk moment, inclusief de snelheid van de auto. In het geval van diefstal van je auto kan dit zeer handig zijn, totdat de dief de dongel in de gaten krijgt natuurlijk.

Maar afgezien van diefstal lijkt deze functie ons wat minder, maar mogelijk wil je soms weten waar je auto is als iemand anders er mee op pad is.

Brandstofverbruik

Een andere functie is het weergeven van brandstofgegevens. Bij de door ons gebruikte testauto's, waaronder een Mercedes-Benz CLK uit 2002 en een nieuwe Nissan Micra, blijkt het niet altijd mogelijk het brandstofpeil uit te lezen. En vaak is dit soort informatie ook op de informatiesystemen van de auto zelf beschikbaar.

Hoe zit het met je privacy?

De gegevens die via Connected Car worden verzameld, komen ook bij de ANWB terecht. Daarbij houdt de ANWB zich aan de eisen die de Wet bescherming persoonsgegevens stelt. In haar gebruiksvoorwaarden geeft de ANWB verder aan dat de verzamelde gegevens gebruikt kunnen worden voor onder meer:

 • het aanbieden van mobiliteitsdiensten via uw Smartphone en Web-Portal;
 • het doorsturen van informatie aan de Alarmcentrale van de ANWB ten behoeve van hulpverlening;
 • het verbeteren en verder ontwikkelen van de Connected Car Services.

Autoverzekeringen en fabrikanten

Er zijn ook verzekeringsmaatschappijen die soortgelijke systemen aanbieden. Via een app of via een dongel (‘stekker’) zoals de Connected Car krijgt de verzekeringsmaatschappij inzicht in je rijgedrag. En in ruil daarvoor kun je een korting op de premie verdienen door ‘netjes’ te rijden.

Maar ook een fabrikant als Volkswagen heeft sinds 2015 een aantal modellen standaard uitgerust met een vergelijkbaar apparaatje. En via een speciale app krijg je dan allerlei gegevens over je auto toegestuurd.

Andere autofabrikanten lijken zich ook op deze ontwikkeling te richten, dus we verwachten voor de nabije toekomst meer auto’s die met dergelijke technologie zijn uitgerust.

Lees ook:

Wat is de ANWB Connected Car?

anwbconnected11De ANWB Connected Car is een apparaatje of ‘dongel’ waarmee je onder meer inzicht kunt krijgen in je rijgedrag.

OBD- aansluiting

Je steekt de dongel in de zogenaamde 'on-board diagnostics' (OBD) aansluiting van je auto. Vrijwel alle moderne auto’s vanaf het jaar 2000 beschikken over een geschikte OBD type II-stekker, die is aangesloten op de computer van de auto. Op deze manier kan de Connected Car dongel allerlei gegevens over de auto en de motor uitlezen.

Zo werkt het

De Connected Car verzamelt informatie over bijvoorbeeld de actuele snelheid, de acceleratiecijfers en de remvertraging. Ook eventuele storingsmeldingen van de auto worden opgevangen. Tevens bevat de dongel gps om continu je positie bij te houden en heeft hij een ingebouwde sim-kaart.

De verzamelde gegevens worden via mobiel internet naar je smartphone, pc of tablet gestuurd. Dit werkt binnen Europa; de kosten hiervoor zitten bij het apparaat inbegrepen en gaan dan ook niet uit je eigen databundel.

Om de gegevens in te zien, maak je gebruik van de Connected Car app. Deze app is alleen beschikbaar voor Android en Apple iOS apparaten.

anwbcc01

Ecodrive-score

Daarnaast wordt op basis van de rijgegevens een Ecodrive-score berekend, zowel per rit als een overall score. Deze score is een indicatie voor een vloeiende en energiezuinige rijstijl. Hij bestaat uit een mix van de beoordeling van de gereden snelheid, hoe lang de motor stationair draait, het optrekken en het afremmen en het toerental van de motor.

De zuinigheidstips van ANWB Connected Car:

 • Snelheid: rijd iets langzamer dan de maximumsnelheid en trek niet te snel op.
 • Motor uitschakelen: overweeg de motor uit te schakelen als je langer dan één minuut stilstaat.
 • Remmen: kijk wat verder vooruit in het verkeer; dan hoef je minder vaak abrupt te remmen, en probeer uit te rollen voor een stoplicht.
 • Toerental: houd het toerental van de motor laag door eerder op te schakelen.

Overig

Andere functies die Connected biedt, zijn:

 • de locatie waar de auto geparkeerd staat;
 • overzicht van gemaakte ritten;
 • doorgeven van je precieze locatie;
 • eventuele foutcodes bij pech.

ANWB Connected is in principe alleen beschikbaar voor leden van de ANWB en kost €5 per maand. Eenmalige aanschaf van de dongel kost €50. Niet-leden van de ANWB zullen een iets duurder abonnement krijgen en ook de dongel is dan iets duurder. 

Meer informatie: