icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

ANWB Parkeren-app

Eerste indruk|De ANWB heeft de Yellowbrick-parkeerapp opgenomen in de app 'ANWB Onderweg'. Hiermee kun je achteraf parkeergeld betalen en per minuut (in parkeergarages per 15 minuten); normaal betaal je vooraf en voor langere periodes.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:20 juni 2013


Merk ANWB

Richtprijs € gratis (inschrijven voor ANWB-leden ook gratis)


Type Parkeren


ANWB Onderweg, scherm 1

ANWB Parkeren: wat is het

ANWB Parkeren, scherm 3Betaald parkeren zonder een kaartje te hoeven trekken bestaat al langer. Ook de ANWB komt nu met zijn eigen app: ANWB Onderweg. Mobiel parkeren maakt hier deel van uit.

ANWB heeft het parkeersysteem niet zelf opgezet. Via de ANWB schrijf je je in bij Yellowbrick. Inschrijven en registeren gaat via onderstaande link, dat kost normaal €10 maar is gratis voor ANWB-leden.

Je hoeft geen abonnement te nemen; als je slechts incidenteel betaald parkeert, wordt er alleen €0,25 per parkeeractie voor transactiekosten berekend. Vervolgens krijg je een 'transponderkaart' voor achter de voorruit plus een zogenoemde P+- pas waarmee je 'achter de slagboom' in de parkeergarages van Q-park kunt parkeren.

Conventioneel parkeren

Bij conventioneel betaald parkeren koop je vooraf een kaartje en reken je per tijdseenheid af. Vooraf betalen heeft wel als nadeel dat je óf te veel (te lang) hebt betaald, óf te weinig. Met in het laatste geval een kans op een gele bon op de voorruit.

Parkeren bij Q-Park

De ANWB en Yellowbrick hebben alleen een contract met Q-Park parkeergarages. Waar deze garages zijn, vind je op www.anwb.nl/verkeer/nederland/parkeren/anwbparkeren/waar-werkt-het. Er wordt hier niet afgerekend per minuut, maar met blokken van 15 minuten; wel iets om vooraf rekening mee te houden! 

Mobiel parkeren via gsm

Bij mobiel parkeren betaal je achteraf en tot op de minuut nauwkeurig. ANWB Parkeren, scherm 2Bij telefoons zonder gps kun je inbellen en hoef je alleen de zonecode door te geven. Als je terugkeert bij de auto, bel je nogmaals en wordt de parkeertijd gestopt.

Waar je kunt parkeren via gsm of via de app, vind je op www.anwb.nl/verkeer/nederland/parkeren/anwbparkeren/waar-werkt-het.

Mobiel parkeren via app

Op smartphones met gps kun je de 'ANWB Onderweg´-app installeren. Dit is een app met meerdere submenu's, waaronder bijvoorbeeld 'goedkoop tanken' en 'parkeren'. In dit menu 'parkeren' registreer je eerst jouw kenteken en het nummer van de transponderkaart.

Bij aanvang van het betaald parkeren druk je nu in dit menu op de rode 'start'-knop. De teller gaat lopen en de auto wordt bij de parkeercomputer aangemeld. Bij terugkomst bij de auto druk je op de 'stop'-knop en wordt de teller gestopt. Vervolgens verschijnt een scherm met de parkeerkosten, eventuele transactiekosten en de totale kosten.

Voor Android en iOS

De app is beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten. Hij is gratis te downloaden via ANWB Onderweg app downloaden (in Google Play en iTunes).

Bekijk ook:

Meer informatie:

ANWB Parkeren: review

ANWB Parkeren, scherm 3Mobiel parkeren via app

De Consumentenbond heeft met de ANWB Parkeren-app zowel enige sessies 'achter de slagboom' (in een parkeergarage) als enkele keren op straat geparkeerd. Dat werkte in alle gevallen probleemloos. Onze tester heeft zelfs een keer over de schouder van de parkeercontroleur meegekeken: de controleur kan op zijn handheld-computer nagaan of dit kenteken correct is aangemeld.

Parkeren 'achter de slagboom'

Voor Q-Park garages met een slagboom bij in- en uitrijden heb je de beschikking over een  P+ pas. Voer hem bij inrijden bij de slagboom in en de parkeertijd wordt gestart. Bij uitrijden opnieuw de pas invoeren en de parkeertijd wordt gestopt. Dit is meerdere keren geprobeerd, in twee verschillende steden. Alle keren konden we probleemloos in- en uitrijden en werd er naderhand correct afgerekend. Houd er wel rekening mee dat in de garages niet per minuut wordt afgerekend, maar in blokken van 15 minuten!

Houd er ook rekening mee dat de P+ pas eerst geactiveerd moet worden. Dat kan online op www.anwbparkeren.nl.

Parkeren op straat

In de app staat de huidige positie duidelijk aangegeven, met het daar geldende parkeerzone-nummer. Controleer wel of dit nummer overeen komt met het zonenummer op de dichtsbijzijnde automaat of parkeerbord. In de rechterbalk staat met kleuren aangegeven of er goedkopere parkeerplaatsen in de buurt zijn. Start de parkeeractie met de rode 'start'-button in het scherm en de 'meter' gaat lopen.

Bijkomend voordeel van de app is dat je op de digitale kaart precies ziet waar je de auto hebt achtergelaten. In een 'vreemde' stad wel zo handig om de auto weer terug te vinden…

Wanneer je terug komt bij de auto, stop je de actie via de rode button 'stop'. Vervolgens komt er een overzichtsscherm met de volgende info:

  1. het kenteken dat geregistreerd is;
  2. de zonecode (met plaats en straat) waar is geparkeerd;
  3. de totale kosten, bestaande uit parkeerkosten en (eventuele) transactiekosten.

Kosten en afrekenen

Als je slechts incidenteel ergens betaald parkeert, is het niet nodig een abonnement te nemen. Zonder abonnement betaal je wel voor elke parkeertransactie €0,25 vaste kosten. Als je vaker betaald parkeert per week, is het slimmer een abonnement te nemen. Dit kost €0,55 per week, het voordeel is dat je geen transactiekosten meer hebt.

Particuliere klanten krijgen wekelijks automatisch een factuur. Voor de incasso daarvan heb je bij registratie toestemming moeten geven.

Bekijk ook

Wat is ANWB Parkeren.

Meer informatie: