icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Apple Maps

Eerste indruk|Apple Maps is een gratis navigatie-app die wordt meegeleverd met het iOS besturingssysteem. De app blinkt uit in gebruiksgemak, maar schotelt je vaak onnauwkeurige kaarten voor. Het ontbreken van routes in het openbaar vervoer is een gemiste kans.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:25 januari 2013


Merk Apple

Richtprijs € 0


Type Maps


apple-maps-ios6-klein

Apple Maps: wat is het?

watishet-kleinApple Maps voor iOS (vanaf 6) is een nieuwe navigatie-app van Apple die gratis wordt meegeleverd met het mobiele besturingssysteem voor iPad en iPhone. Met de app kun je met de auto en te voet navigeren. Alleen routes in het openbaar vervoer zijn niet mogelijk: daarvoor stuurt Apple Maps je door naar Google Maps en andere navigatie-apps.

De app gebruikt visuele aanwijzingen en Nederlands gesproken instructies (turn-by-turn navigatie) om je naar je bestemming te leiden. De gesproken turn-by-turn aanwijzingen doen het echter alleen op iPhones vanaf de 4S en iPads vanaf de tweede generatie. Apple heeft de kaarten ontwikkeld met zogenaamde vectorafbeeldingen, die bestaan uit minder data dan traditionele rasterafbeeldingen zonder afbreuk te doen aan het detailniveau. Hierdoor kost het gebruik van de app minder dataverkeer en laden de kaarten sneller.

Net als Google Maps en Nokia HERE, biedt Apple Maps de mogelijkheid om kaarten offline te gebruiken. De app slaat automatisch tijdelijk delen van de kaart op, zelfs locaties die je nog niet eerder had bekeken. Zo kun je grote delen van Nederland terugvinden, op verschillende niveaus: bij sommige steden zie je alleen de hoofdwegen en bij andere ook de kleinere straten. Om locaties te zoeken en routes te berekenen heb je wel altijd een dataverbinding nodig. Dit is niet anders bij Google Maps en Nokia HERE.

Bekijk de review van Apple Maps. De app is inmiddels ook afzonderlijk getest. Bekijk de testresultaten.

Apple Maps: review

Apple Maps voor iOS 6 kreeg na de introductie in september 2012 veel kritiek. Mensen vonden rare bugs op de kaarten, zoals bruggen die ineens ophielden. De kaarten zelf bleken bovendien niet altijd even correct. Na de introductie van Google Maps voor iOS 6 in december 2012 lijkt Apple Maps helemaal in het verdomhoekje te zijn beland. Maar is dat terecht? Inmiddels zijn er weer de nodige updates: reden om de navigatie-app (getest op iOS 6.0.2) eens onder de loep te nemen en te vergelijken met Google Maps.

hoofdscherm-kleinBediening

Apple staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke producten. Dat is bij deze app niet anders. De knopjes om te zoeken, je route te bepalen en de verschillende weergaven van de kaart te selecteren zijn logisch ingedeeld. Zo kun je vanuit het hoofdscherm met minimale handelingen aan de slag. De satellietkaart is bijvoorbeeld te vinden achter een klein vouwtje op de kaart. Je kunt ook makkelijk locaties als favoriet aanmerken zodat je ze sneller kunt vinden.

bediening-kleinEen nadeel van sommige knopjes is wel dat ze erg klein zijn, zodat je af en toe meerdere keren op het scherm moet tikken voordat er iets gebeurt. Vooral het kruisje om je zoektermen te wissen, is lastig aan te tikken. Hetzelfde was eerder al te zien bij Nokia HERE, maar bij Google Maps is dit nauwelijks een probleem.

Wat in positieve zin opvalt, is het snelle laden van de kaarten. Apple maakt gebruik van vectorafbeeldingen en die bevatten minder bytes aan data dan traditionele rasterafbeeldingen, die bijvoorbeeld zijn verwerkt in Nokia HERE. Hiermee gaat het handmatig zoeken op de kaart (swipen) en het in- en uitzoomen erg soepel.

Zoekfunctie

Net als Google Maps geeft de zoekmachine van Apple Maps suggesties op basis van wat je intikt en eerder ingevulde zoektermen. Dit werkt over het algemeen prima: de database met locaties is groot genoeg en ook bekende points of interest zijn doorgaans geen probleem voor Apple Maps.

Toch zijn er uitzonderingen waarbij enkele beperkingen van de zoekmachine aan het licht komen. De app heeft soms moeite met bepalen wat je precies wilt zoeken. Je moet in Apple Maps vaak het hele adres intikken om de juiste locatie te vinden, waarbij je niet altijd wordt geholpen met suggesties en aanvullingen.

Wil je bijvoorbeeld het Kröller-Müller Museum bezoeken, dan moet je de toevoeging 'museum' erbij zetten voordat de app begrijpt dat je daar heen wilt. Opvallend is dat Apple wel met de juiste suggestie komt als je 'Kröller-Müller' intypt, maar dan vervolgens niets vindt op de kaart.

Nauwkeurigheid

De app is af en toe erg onnauwkeurig in het exact bepalen van de locatie van een adres. Je komt met  de app soms een aantal huizen verder uit dan waar je moet zijn.

apple-maps-texel-kleinEen extreem voorbeeld: als je Texel intikt, dan leidt Apple je naar een wad onder het daadwerkelijke eiland en niet naar Texel zelf. Ook de route naar het Kröller-Müller Museum eindigt ongeveer vijf kilometer voor het daadwerkelijke museum. Google Maps en ook Nokia HERE zijn in veel gevallen een stuk accurater in het vaststellen van de juiste locatie.

Dit zijn meer dan schoonheidsfoutjes van Apple: ze doen af aan de betrouwbaarheid van de app als geheel.

POI's

Points of Interest zijn duidelijk en goed zichtbaar weergegeven in Apple Maps. Ze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën (restaurants, hotels, winkels etc.) met hun eigen icoontjes. Google Maps heeft meer POI's, maar je vindt ze makkelijker op de kaart met Apple Maps. Je kunt met de app ook recensies van Points of Interest bekijken (via Yelp). Dit werkt erg handig, maar Google Maps heeft een vergelijkbare functionaliteit met bovendien meer recensies.

route-kleinNavigeren

Apple Maps biedt de mogelijkheid om auto- en looproutes te berekenen. De kaarten zijn overzichtelijk en het contrast tussen  de verschillende terreinsoorten is groot. Als je eenmaal een route hebt berekend, leidt de app je aan de hand van handige borden met grote letters en begrijpelijke tekens naar je bestemming. Een nadeel is wel dat de borden soms te veel tekst bevatten, wat afleidend werkt.

Apple Maps geeft je daarnaast standaard tot 3 mogelijke routes. De app heeft op iPhones vanaf de 4S en iPads vanaf de tweede generatie ook beschikking over gesproken turn-by-turn begeleiding, maar de instructies zijn vaak niet goed te horen, zowel in de auto als te voet in een drukke stad. Zie hiervoor ook de testresultaten over het navigeren met Apple Maps.

Als je een internetverbinding hebt, krijg je van Apple Maps ook actuele verkeersinformatie op het scherm. De app geeft echter geen advies om een alternatieve route te pakken bij grote drukte. De rode stippellijn, die een drukke verkeerssituatie aanduidt, is ook niet altijd even goed te zien. Hetzelfde geldt voor de routelijn: het contrast tussen de routelijn en de achtergrond is niet groot, vooral als je hebt ingezoomd. Jammer is ook dat de hoofdwegen in steden geen aparte kleur hebben, zoals in Google Maps.

In tegenstelling tot Nokia HERE en Google Maps kan Apple Maps je helaas niet door het openbaar vervoer leiden. Je kunt wel een ov-optie selecteren, maar vreemd genoeg stuurt de app je dan door naar Google Maps en andere navigatie-apps.

Offline kaarten

Het gebruik van vectorkaarten heeft nog een groot voordeel. Door de geringe data kan Apple Maps een groot deel van de kaart opslaan in het tijdelijke geheugen. Daardoor kun je ook zonder internetverbinding nog een groot deel van de kaart blijven gebruiken. Dit geldt zelfs voor plekken waar je nog niet eerder had gekeken. Je kunt dan alleen niet zoeken naar locaties en routes instellen.

Met een vergelijkbare functie van Google Maps voor iOS zie je offline veel minder van de kaart. De Android-versie van Google Maps en ook Nokia HERE laten je handmatig delen van de kaart opslaan.

Conclusie

Ondanks de mooie en overzichtelijke kaarten is Apple Maps bij lange na geen perfecte navigatie-app. Het zoeken naar locaties verloopt soms moeizaam en de kaarten zijn niet altijd betrouwbaar. De visuele turn-by-turn navigatie is een welkome functionaliteit, maar de gesproken instructies zijn matig en vaak slecht verstaanbaar.

Pluspunten

  • Visuele turn-by-turn navigatie, zowel te voet als met de auto;
  • Duidelijke route-aanwijzingen;
  • Gebruiksvriendelijke en logische bediening;
  • Weinig dataverbruik en uitgebreide offline kaarten;
  • Snelle laadtijden door vectorkaarten.

Minpunten

  • Geen ov-routes;
  • Minder Points of Interest dan Google Maps;
  • Zoekfunctie werkt niet altijd goed;
  • Nauwkeurigheid van de kaarten laat te wensen over.

Lees ook: Wat is Apple Maps?

Bekijk de reviews van Nokia HERE en van het vernieuwde Google Maps voor iOS.