icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto delen: rijden zonder vaste lasten

Een deelauto kan een goedkoper alternatief zijn voor het dure bezit van een eigen auto. Vooral als je maar enkele duizenden kilometers per jaar rijdt. Je kunt kiezen voor een deelauto van aanbieders met een eigen wagenpark of een privé-auto via een bemiddelaar. 

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:18 januari 2016

Artikelen_deelautoautodelen

Hoe werkt auto delen?

Een deelauto is een auto die je niet voor jezelf hebt. Bij het 'auto delen' maak je eigenlijk gebruik van een huurauto, maar dan voor korte tijd en bij jou in de buurt. Er zijn 2 soorten deelauto's:

 1. Auto delen via een professioneel deelautobedrijf met een eigen wagenpark.
 2. Een privé-auto, via een bemiddelingssite voor auto delen.

Je betaalt voor de gereden kilometers en de tijd dat je ermee weg bent. Optioneel kun je een maandbedrag betalen, voor lagere tarieven per km en uur. Dat is bijvoorbeeld interessant als je elke maand een of meerdere keren een deelauto gebruikt.

Voor wie zijn deelauto's interessant?

 • Een deelauto is financieel aantrekkelijk als je weinig kilometers per jaar rijdt, bijvoorbeeld minder dan 5000 km. Afhankelijk van het type auto en de soort ritten die je maakt, kan het soms al bij minder dan 10.000 km goedkoper zijn om een deelauto te kiezen.
 • Een deelauto is onhandig als je vaak ritten maakt waarbij je auto ook heel lang geparkeerd staat (bijvoorbeeld bij woon-werkverkeer), omdat je ook betaalt voor de tijd dat je de auto kunt gebruiken.
 • Of een deelauto interessant is, hangt er ook vanaf hoe ver de auto bij je vandaan staat. Het is minder handig als je ver moet lopen voordat je kunt rijden.
 • Je kunt een deelauto gebruiken als je eigen auto niet geschikt is voor een bepaald doel, bijvoorbeeld een wasmachine vervoeren.
 • Je eigen auto inzetten als deelauto kan interessant zijn als je hem weinig gebruikt en je de maandelijkse kosten wilt drukken.

Een deelauto via een deelautobedrijf

Aanbieders met een eigen wagenpark hebben de auto's verspreid in een stad staan. Vaak hebben deze auto's gereserveerde parkeerplekken. De auto's zijn dag en nacht beschikbaar voor abonnementhouders. Bijna alles gaat geautomatiseerd.

Voordelen:

 • Geen hoge aanschaf- en afschrijvingkosten.
 • Geen terugkerende kosten voor onderhoud of een autoverzekering.
 • Verschillende type auto's te reserveren.

Nadelen:

 • De auto staat meestal niet voor de deur.
 • Je moet de auto reserveren.
 • Je bouwt geen eigen schadevrije jaren op.
 • Je mag vaak niet naar het buitenland met de auto.

Aanmelden en reserveren

Het aanmelden en reserveren gaat via internet, maar kan vaak ook door te bellen of een e-mail te sturen. Bij het aanmelden worden je gegevens, zoals je rijbewijs en je verzekeringshistorie, gecontroleerd. De abonnee krijgt een pasje met chip waarmee de auto's geopend kunnen worden. Boordcomputers houden de gereden afstand bij en de afrekening gaat via automatische incasso.

Aanbieders van deelauto's

Er zijn op dit moment 5 landelijke aanbieders:

 1. Greenwheels
 2. ConnectCar
 3. MyWheels
 4. StudentCar
 5. Drive Carsharing

Alle aanbieders zijn in de grote steden vertegenwoordigd. Vooral Amsterdam heeft een grote concentratie deelauto's. Meestal zijn er verschillende type auto's beschikbaar. Niet geheel verrassend is de kleine auto in de meerderheid. Maar ook grotere auto's en zelfs busjes zijn vaak beschikbaar, voor als je een keer iets groters nodig heb. Bij StudentCar mag, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, iedereen abonnee worden. De auto's staan wel geparkeerd bij universiteiten.

Valkuilen bij auto van deelautobedrijven

Bij alle bedrijven mag alleen de abonnementhouder rijden met de auto. Je moet dus zelf de Bob zijn na een avondje stappen. Ook als partners moet je allebei een abonnement nemen om beiden te mogen rijden. Het is vaak lastig om in te schatten hoeveel tijd je moet reserveren. Meestal kan tijdens de reservering de tijd verlengd worden, mits er niet iemand na jou staat te wachten op de auto. De auto te laat terugbrengen kost je een boete. Breng je de auto eerder terug, dan betaal je toch voor de gereserveerde tijd.

De meeste aanbieders hanteren een minimum leeftijd van 18 jaar, zodra je een rijbewijs in bezit hebt. Greenwheels gaat voor wat meer rijervaring en hanteert 24 jaar als minimum.

  Een privé-auto via een bemiddelingssite

  De auto van de buurman lenen brengt risico's met zich mee. Bedrijven zoals MyWheels, SnappCar en WeGo bemiddelen in het delen van auto's. Zij hebben dus geen eigen auto's in bezit. Een particulier waarvan de auto regelmatig voor de deur staat, kan deze aanbieden op de site. Een buurtgenoot kan de auto reserveren. De verhuurder verdient zo een deel van de kosten terug en de huurder kan in de directe omgeving een auto voor korte tijd huren.

   Voordelen:

   • Geen hoge aanschaf- en afschrijvingkosten.
   • Geen terugkerende kosten voor onderhoud of een autoverzekering.
   • Verschillende type auto's te reserveren.

   Nadelen:

   • De auto staat niet altijd voor de deur.
   • Je moet de auto reserveren.
   • Je bouwt geen eigen schadevrije jaren op.

   Aanmelden en reserveren

   Via de site kun je jezelf aanmelden. Bij het aanmelden worden je gegevens, zoals je rijbewijs en je verzekeringshistorie, gecontroleerd. Meestal betaal je een bedrag per dag, waarbij je een hoeveelheid kilometers zonder meerkosten mag afleggen, vergelijkbaar met een normale huurauto.

   De huurder zoekt een auto uit via de site en reserveert deze. Er gaat dan een e-mail naar de verhuurder met contactgegevens van de huurder. De verhuurder kan de reservering accepteren of afwijzen. Als de verhuurder de reservering accepteert, spreken beiden af waar en wanneer ze de sleutel overdragen. Eventueel kan de verhuurder nog aanvullende afspraken maken met de huurder. 

   Bij terugkomst geeft de huurder de sleutel weer af. Eventueel geeft de verhuurder per mail de ritgegevens door aan het bemiddelingsbedrijf en de huurder.

   De aanbieders van bemiddelingssites

   Er zijn 2 bemiddelingsbedrijven die op dit moment landelijk zijn: MyWheels en SnappCar. MyWheels heeft ook een eigen wagenpark. Als huurder kun je zowel een auto van MyWheels als een particuliere auto reserveren.

   Bij SnappCar kan zowel de huurder als de verhuurder een review achterlaten op de site. De huurder kan een review van de auto plaatsen, maar ook van de verhuurder. Zo krijg je vooraf een beter beeld bij de auto en bijvoorbeeld de flexibiliteit van de verhuurder. En andersom weet de verhuurder iets meer over de huurder.

   Tips voor huren en verhuren via een bemiddelingssite

   • Controleer vooraf samen de auto en schrijf de kilometerstand op.
   • Controleer achteraf samen de auto en schrijf de kilometerstand op.
   • Heb je jouw eigen auto nodig? Neem dan een ruime marge als je de auto vooraf of naderhand nog wilt verhuren. Dit voorkomt dat je alsnog geen auto tot je beschikking hebt.
   • Red je het niet om op tijd terug te zijn met de gehuurde auto? Neem dan even contact op met de verhuurder om dit af te stemmen.
   • Maak vooraf afspraken over het tanken.
   • Zorg dat de brandstoftank voor minimaal een kwart vol is. Niets is vervelender dan dat je eerst moet tanken als je weg moet.

   Snappcar: auto huren bij je buren

   Een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil en dat is natuurlijk zonde! Via Snappcar kun je je eigen auto te huur aanbieden bij anderen en als je zelf geen auto hebt, kun je vrij gemakkelijk een auto huren bij een van je buren. Zo werkt Snappcar.

   Meer over delen en lenen.

   snappcar-app

   Je eigen auto delen

   Wil je je eigen auto delen, dan kan dat via MyWheels en SnappCar. Anderen kunnen jouw deelauto uitkiezen op basis van locatie en de door jouw gekozen prijzen en voorwaarden. Je staat een deel van het huurbedrag af aan de bemiddelaar.

   Het aanmelden van je auto gaat via internet. De brandstof regel je meestal onderling met de verhuurder. De betaling loopt via het bemiddelingsbedrijf. Deze regelt ook eventueel ontvangen verkeersboetes, zodat je daar zelf niet achteraan hoeft.

   Voordelen:

   • Je verdient nog wat van de kosten terug.
   • Je bepaalt je eigen prijs.
   • Je bepaalt zelf wanneer je de auto verhuurt.

   Nadelen:

   • Je moet wel een vreemde vertrouwen met jouw kostbare bezit.
   • Bij grote schade krijg je niet de nieuwwaarde.
   • Je hebt niet altijd je eigen auto tot je beschikking.

   Valkuilen bij het delen van jouw auto

   De autoverzekeraar accepteert meestal niet dat je jouw auto verhuurt. Hiervoor zijn speciale autoverzekeringen ontwikkeld, die door de bemiddelingsbedrijven aangeboden worden. De verzekering loopt naast je eigen autoverzekering en verzekert jouw auto alleen bij verhuur. Meer over het verzekeren van deelauto's. 

   Het is ook mogelijk om zonder tussenkomst van een bemiddelaar een auto te delen, met een groepje bekenden. Op deelauto.nl lees je veel tips over waarop te letten en bijvoorbeeld hoe je dan de auto verzekert.

    Lees ook:

    • Heb je niet voldoende budget om een nieuwe auto te kopen, dan kan private lease ook een optie zijn.
    • Niet alleen een auto kun je delen, bekijk welke deelsites en -diensten er nog meer zijn.

    Artikelen binnen Koopadvies

    Alle artikelen