icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rijklaarmaakkosten bij nieuwe auto's

Consumenten moeten prijzen van auto's goed kunnen vergelijken. Daarom moeten rijklaarmaakkosten in de aanbiedingsprijs worden opgenomen, vindt de Consumentenbond. Wij zijn eind 2014 de actie 'Stop rijklaarmaakkosten in de prijs' gestart. Waar staan we nu, eind 2015? Een rondje langs verschillende importeurssites van de meest verkopende merken levert een bedroevend beeld op, met maar enkele lichtpuntjes.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:21 oktober 2015


Benieuwd wat rijklaarmaakkosten zijn?
Lees dan eerst: Veelgestelde vragen over rijklaarmaakkosten.  

Klik op onderstaande afbeeldingen voor een vergroting

Volkswagen

rkm_volkswagen

Bij de Golf - de meestverkochte auto van dit moment - is het gelijk al raak: 'Tijdelijk vanaf €22.950***' en in de blauwe sticker 'Tot €3.760** voordeel' op een bepaalde uitvoering. Maar waar staan die dubbele of driedubbele sterretjes nu voor? Pas na doorklikken naar de algemene voorwaarden op de website van Volkswagen komt het verhaal over de 'afleverkosten'.

rkm_volkswagen2Adviesprijzen.
Alle prijzen vermeld op deze website, in radioreclames, tv-reclames, advertenties of andere communicatie-uitingen van Volkswagen zijn consumentenadviesprijzen inclusief BPM en BTW.

Afleverkosten.
Tenzij anders vermeld zijn alle prijzen exclusief afleverkosten. Onder afleverkosten wordt verstaan:
(advies-)kosten rijklaarmaken.

Renault

rkm_renaultZomaar van www.renault.nl geplukt: 'De Renault Twingo tijdelijk vanaf €9.290!' Maar je moet vanaf die pagina wel doorklikken naar de actievoorwaarden en daar komt de aap uit de mouw. Die prijs is exclusief rijklaarmaakkosten en kosten van tenaamstelling (zoals kentekenleges). Ook is die vanafprijs inclusief een extra inruilwaarde van €1500.

rkm_renault2Normaal kost deze auto €10.790 in de getoonde Authentique-uitvoering, dus met die €1500 extra inruilwaarde ervanaf kom je op €9290. Helaas staat de post van €575 rijklaarmaakkosten alleen in de voorwaarden. Renault wijst erop dat zowel deze kosten als de recyclingsbijdrage plus leges advieskosten zijn, maar dat is gedeeltelijk waar. De bijdrage plus leges is altijd een vast bedrag van €93,88, dit bedrag is juist niet onderhandelbaar.

Peugeot

rkm_peugeot1kOok Peugeot maakt het bont: bij de introductiepagina van de succesvolle 2008 staat een 'VANAF €17.990' met een 'i'-tje. Klik op de 'i' en je krijgt: 'vanafprijs'! Je moet vervolgens zelf een prijslijst downloaden en daar staat dan helemaal onderaan de laatste pagina wat de 'Additionele kosten' zijn.

rkm_peugeot2kPuzzel je nu even mee? Want wát kost nu de goedkoopste 2008 als ik niet inruil en 'm zo wil meenemen? Dat blijkt dus te zijn: €17.990 + €705 + €39 + €9,70 + €45 = €18.788,70.

Opel

rkm_opel1kKun je bij de Opel-dealer een nieuwe Karl meekrijgen voor €10.595? We gaan eens kijken op www.opel.nl. Pas in de tweede stap van de Car Configurator komt de strofe '... en exclusief afleveringskosten' voorbij. Hoe hoog zijn die dan?

 

rkm_opel3kDaarvoor moeten we door naar stap 4: de uiteindelijke offerte. In deze pdf vinden we pas de hoogte van de 'afleveringskosten'.

Ford

rkm_ford1kBij Ford zijn ze fan van kleine lettertjes. Héle kleine lettertjes. Een Ford Ka wordt nu aangeboden 'vanaf €9.995' op www.ford.nl. Om de rijklaarmaakkosten te weten te komen, moeten we naar de prijslijst onder het linkje 'Brochures en prijslijsten'. Bekijk de pdf maar eens zelf en zie hoe klein de lettertjes zijn! Het relevante deel hebben we hieronder gearceerd.

 

Alle in deze prijslijst vermelde consumentenprijzen zijn af importeur Amsterdam, in Euro en inclusief BTW en BPM. Alle vermelde prijzen en als standaard vermelde uitrustingen zijn indicatief en kunnen te allen tijde, zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Pas op de dag van aflevering worden de prijs en de uitrusting definitief vastgesteld. Ford Nederland B.V. is op geen enkele wijze aansprakelijk voor mogelijke gevolgen van onjuistheden of onvolkomenheden in de inhoud van deze prijslijst. Vraag uw dealer altijd naar de actuele prijzen en beschikbare uitrustingen. Naast de in de prijslijst vermelde prijzen worden de kosten voor het rijklaar maken van de auto, de recyclingbijdrage en de leges in rekening gebracht. De advieskosten voor het rijklaar maken van de auto bedragen Euro 805 inclusief BTW. In deze advieskosten zijn bovendien een volle tank brandstof, vloermatten, een set reservelampen, een lifehamer, een veiligheidshesje en een gevarendriehoek opgenomen. Daarnaast is het op grond van de Wet milieubeheer wettelijk verplicht om bij de aanschaf van een nieuwe auto de recyclingbijdrage ad Euro 45 inclusief BTW in rekening te brengen. De recyclingbijdrage komt ten gunste van Auto Recycling Nederland BV, dat zich ten doel heeft gesteld, autoÆs aan het einde van de levensduur in te zamelen en op milieuvriendelijke wijze te demonteren voor hergebruik van het materiaal. Bovendien worden er leges voor deel 1A en deel 1B van het kentekenbewijs in rekening gebracht ad Euro 48,88 (hierover is geen BTW verschuldigd). Voor meer informatie over de bijkomende kosten en onze verkoopvoorwaarden, zie www.ford.nl/verkoopvoorwaarden. Ford Nederland B.V. is ingeschreven bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 33042480.

 

Wie heeft zijn leesbril en/of loep erbij moeten pakken?

Citroën

rkm_citroen1kOp de site van Citroën gaan we shoppen voor de goedkoopste versie van de stadsauto C1. Zou ik die echt voor €11.395 meekrijgen?
Eh, nee.

Want het kan nog €1200 goedkoper, schijnt het! Er blijkt in de configurator ook een instapversie van €10.200 te bestaan. Twee deuren minder, lagere standaarduitrusting, maar wel interessant. Mag deze dan voor die €10.200 mee? Opnieuw: eh, nee.

rkm_citroen2k2Citroën verwijst met een klein driehoekje naar een disclaimer. Klik deze open en zie: de prijs is exclusief rijklaarmaakkosten, leges en recyclingsbijdrage. Hoeveel die rijklaarmaakkosten dan bedragen op deze kleine C1? Spit maar weer fijn door!

...en de overige merken dan?

We zijn bij de nummer 6 van de veelverkopers maar eens gestopt. Verder in de lijstje stonden ook Kia, BMW, Toyota en Audi die de top-10 van de verkopen vol maken. We hebben het sterke vermoeden dat ook zij de verwijzingen naar de rijklaarmaakkosten zo diep mogelijk hebben weggestopt.

Een goede uitzondering op de regel is (opnieuw) Volkswagen. Het merk heeft een eerste stap al gezet, in de carconfigurator op volkswagen.nl staat er op prijsopbouwpagina niet alleen de prijzen van de geconfigureerde auto met de extra's onder elkaar, maar ook de 'advieskosten rijklaar maken' - let op het woordje 'advies'! - en een zo gewenste totaalprijs. Als ze dit nu ook gaan doen in de papieren prijslijsten en volkomen transparant in advertenties, dan worden wij nóg blijer! 

Lees meer: